Volite da je čisto, ali ne volite čistiti – Evo nekoliko savjeta!

U tom slučaju će vam naši savjeti sigurno pomoći. Isprobajte ih i otkrijte kako kod većeg projekta čišćenja uložiti manje truda, a postići više

Zaista su rijetki ti koji uživaju u čišćenju. To je posao čiji rezultat vidite samo kratko, a morate ga ponavljati svakih par dana da bi vam kuća donekle bilo čista, u kući s djecom, da i ne govorimo. Čini se da je čišćenje totalno uzaludno i na kraju necijenjeno. Sizifov posao. Ali opet, moramo ga odraditi. Kako si pritom maksimalno olakšati?

Napunite košaru i pregaču

Zamislite da ste profesionalac u čišćenju pa sve veće potrepštine za čišćenje stavite u košaru ili neku veću vrećicu koju odnesite na mjesto čišćenja. Zatim odjenite pregaču s džepovima gdje ćete staviti male spužvice i krpice, četkice za čišćenje, vrećicu za smeće i ostali sitni pribor koji koristite za čišćenje. Tako ćete stalno uz sebe imati sve potrebno i nećete trošiti korake i živce.

Iz prostorije u prostoriju

Čistite redom jednu sobu za drugom i uvijek radite bez iznimke odozgo prema dolje. Dakle prvo brišite prašinu s lampi, lustera, polica i ormara. Podovi mogu doći nakon što ste sve eventualne nečistoće i mrvice spustili na pod. Sada sve usisajte. Treba li površine, namještaj, prozore i sl. još dodatno oprati sad je pravi trenutak. Kad sve to napravite u svim prostorijama, na kraju obrišite pod kroz cijeli stan.

Za brisanje prašine, površine prvo raščistite

Brisanje prašine s vaza i ukrasa na policama je vrlo naporno i komplicirano. To najbolje i najbrže učinite tako da sve te komade prvo spustite na pod odmah do mjesta gdje inače stoje. Zatim obrišite police pa pojedinačne komade obrišite i vraćajte na policu.

Godišnji plan umjesto plan za generalno čišćenje

Popišite sve poslove koji spadaju u vašu jednogodišnju proceduru čišćenja pa razmislite kad je povoljan trenutak za svaki pojedini posao. Možda niste niti pomislili da je zgodno gledati godišnja doba kad je što najbolje obaviti. Primjerice zavjese je najbolje prati ljeti kad se brzo mogu osušiti, a zamrzivač odmrzavati zimi kad sadržaj zamrzivača može čekati na balkonu i sl.

U svaki kutak

Prašina ispod namještaja ili u teško dostupnim kutovima do kojih ne možete doći usisavačem, očistite na sljedeći način. Namočite staru čarapu, omotajte je i gumicom pričvrstite za dršku metle pa njome dosegnite prašnu i nečistoće.

Balon za kamenac

Želite li očistiti glavu tuša od kamenca, a nemate volje sve rastavljati, uzmite balon, odrežite gornji dio za napuhavanje pa u njega ulijte limunsku kiselinu otopljenu u vodi ili sredstvo na bazi octa, limuna ili sode bikarbone. Navucite balon preko glave tuša tako da donji dio s rupicama bude uronjen u sredstvo, zavežite balon i ostavite nekoliko sati. Nakon toga tuš samo dobro isperite.

Ne gužvati

Zgužvana krpa za pod ili prašinu zauzima više mjesta. Ako je lijepo složite, stat će vam na policu više komada. Korištene ili pomalo zamazane krpe složite u drukčiji oblik ili na drugu hrpu. Što se tiče krpa od mikrovlakana, njih je najbolje prije korištenja samo malo poprskati vodom. Ako su previše namočene, takve krpe manje upijaju nečistoće.

Pranje prozora, stakala i zrcala

Ove površine je najbolje prati kako to rade profesionalci. Prvo obilno namočite kompletnu površinu pjenom koju ste pripremili od sredstva za pranje s alkoholom i vodom. Zatim jednostavno povucite gumenim peračem prozora i odstranite svu sapunicu. Rubove uz okvire očistite mikrovlaknima - i prozori su u tren oka očišćeni. Kod sapunjanja prozora uvijek ostavite rubove suhima jer tada nakon brisanja neće ostajati tragovi.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

cisti dom

Čišća kuća kroz tjedan uz ova čarobna pravila čišćenja

Čini se da je jedino rješenje za stalnu…

Pročitajte i:

mirjana mikulec, dizajnerica prostora

Mirjana Mikulec: kako organizirati prostor da u njemu djeca bolje uče tijekom nastave na daljinu?

Zašto je bitno urediti tzv. zone u stanu, što ako dijete nema svoj prostor za…

kako baciti staru odjecu

Većina nas radi ovu pogrešku kod spremanja ormara

Većina nas nekoliko puta, ili barem dva puta, godišnje mijenja garderobu u svom ormaru. Mičemo…

Moje je moje, a mamino i tatino je – isto moje!

U vašoj su kući odjednom počele nestajati stvari poput ruževa za usne i naušnica, alkohol…

VIDEO: Izradite božićne čestitke s 3D jelkom

Čestitke je najlakše kupiti, ali nije tako teško niti izraditi ih s djecom kod kuće.…