Kako naučiti dijete da se što bolje organizira?

Da bi vaše dijete odraslo u organiziranu osobu, bitno je da na njegovoj organiziranosti počnete raditi već danas, pa čak i ako je jako maleno, jer ga samo vi tome možete naučiti

Naravno da dijete ne može preko noći postati uredno i organizirano, ali malo po malo i postat će osoba koja će moći samostalno funkcionirati bez problema. Kako bi dijete učili organizaciji, važno je da obratite pažnju na sljedeće korake…

Organiziranje prema važnosti

Organizirajte s djetetom njegove igračke prema važnosti, kako bi mu one bitnije u svakom trenutku bile dosupne. Pa tako igračke s kojima se igra svakodnevno stavite na dostupno mjesto i neka se zna da te igračke spadaju u važnu kategoriju. Sljedeća kategorija su manje važne igračke, a to su one s kojima se dijete igra jednom u mjesec dana, takve igračke stavite na više police, kako se ne bi stvarao nered.
I treća kategorija neka budu igračke koje nisu važne, a to su igračke s kojima se dijete uopće ne igra. Takve igračke je najbolje donirati onima koji nemaju i koji će ih koristiti. Neka te igračke dijete odvoji zajedno s vama.

Koliko primaš, toliko daješ

Kako bi napravili reda u dječjoj sobi, bilo bi poželjno da dijete naučite da koliko prima toliko treba i davati. Soba će tada prodisati i biti ljepša za život i igranje. Pod primanje i davanje mislim na to, da kada dobije jednu igračkuu, jednu neka donira ili pokloni, naravno onu s kojom se više ne igra. Isto pravilo vrijedi i za odjeću.

Napravite listu obveza koje se moraju ispuniti, a učite i da dijete samo napravi svoju listu. Nakon što se lista napravi, neka se objesi na vidljivo mjesto i nakon svake obavljene dužnosti, neka se precrta i krene dalje.

Neka vam pomogne. Prilikom spremanja za van ili pospremanja kuće, tražite od djeteta pomoć, naravno pomoć koja je u skladu s njegovim uzrastom. Dijete će se osjećati odraslije i ponosnije, a vama će biti lakše.

Učite dijete da ne bude ovisno o stvarima i da se ne veže za stvari, jer one nisu prave životne vrijednosti. To ćete najbolje postići, ako nećete čuvati sve njegove stvari, nego ćete ih se s vremenom postupno rješavati.

Put prema organiziranosti treba biti polagan, vjerojatno ćete isprva naići na otpor, zato nemojte ništa forsirati, jedino budite uporni i trud će se isplatiti!

kid girl playing a doctor on floor in children room, Image: 278498590, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Tekst: Ana Zibar, preuzeto sa www.journal.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

jednostavne igračke

Djeci trebaju jednostavne igračke

Pomislila sam to jedan od prošlih vikenda kad…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

Kratka opuštajuća meditacija za vas i dijete

Dijete može primjenjivati ovu vježbu svjesnog disanja kad…

Pročitajte i:

kako baciti staru odjecu

Većina nas radi ovu pogrešku kod spremanja ormara

Većina nas nekoliko puta, ili barem dva puta, godišnje mijenja garderobu u svom ormaru. Mičemo…

Moje je moje, a mamino i tatino je – isto moje!

U vašoj su kući odjednom počele nestajati stvari poput ruževa za usne i naušnica, alkohol…

VIDEO: Izradite božićne čestitke s 3D jelkom

Čestitke je najlakše kupiti, ali nije tako teško niti izraditi ih s djecom kod kuće.…

japanska metoda zamatanja poklona

Darove možete zamotati i na ovaj zanimljiv način bez dodatnog pribora

Ova zanimljiva metoda zamatanja darova bez ikakvog pribora dolazi iz Japana. Ne čudi ako znamo…