ekolosko ciscenje kuce

Kako čistiti kuću bez kemikalija?

Bilo da je riječ o začepljenom odvodu, pranju podova, održavanju spužvice za posuđe ili mirisa u kući - kako bi vaša kuća bila čista, bez tragova štetnih kemikalija, slijedite sljedeće ekološke savjete za čišćenje...

  1. Bolje oribati mehanički nego rješavati kemijski

Najgore nakupine bakterija nalaze se uz odvod sudopera, tuša i kade jer ovdje uvijek ima vlage i hrane za njih: ljuskica odumrle kože, kose i sapuna. Čišćenje nakupina u odvodima možete napraviti i da ne koristite kemiju, gumenim odčepljivačem, četkom ili spiralnom žicom. Odvod u kuhinji obično se može i lako rastaviti, a zatim očistiti svaki pojedini dio cijevi. To nije nimalo lijep posao, ali je učinkovit! Nemojte koristiti klorirana sredstva za čišćenje WC-a s anorganskim kiselinama. Ova sredstva su izrazito štetna za okoliš. Jednostavno možete napraviti neotrovno, ali učinkovito sredstvo za čišćenje cijevi. Uspite u odvod 4 žlice sode, zalijte s pola čaše alkoholnog octa. Ostavite da se u odvodu zapjeni i da pjena djeluje nekoliko minuta ili duže. Isperite jednom litrom vrele vode.

  1. Meke metle najbolje metu

Laminatni i drveni podovi mogu se lako, i vrlo nježno, riješiti prašine i mrvica jednostavnim metenjem mekom metlom. Obrišite pod blago vlažnom krpom s par kapi eteričnog ulja. Ipak, imajte na umu da li i koliko vlage podnose površine. Parketi su obično zaštićeni premazom pa se mogu lako čistiti važnom krpom.

  1. Nakon tuširanja također osušite tuš

Nakon tuširanja trebate prebrisati tuš kabinu i pločice, a također osušiti metalne dijelove. To ne samo da sprečava rast plijesni, već i bakterijama oduzima vlagu koja im je potrebna za rast.

  1. Operite spužvice i krpice koje koristite

Spužvice i krpice koje koristite za pranje posuđa i brisanje kuhinje treba često prati u perilici – i nakon svake uporabe temeljito ih isprati, raširiti i ostaviti da se brzo osuše. Ovako uklanjate i sprečavate razvoj bakterija.

  1. Radije čistite bez kemikalija

Ne koristite deterdžente na kojima se nalazi simbol opasnosti. Dezinfekcijska sredstva svih vrsta su suvišna i nepotrebno štetna, posebno za malu djecu.

  1. Ispravno doziranje

Slijedite upute o doziranju. Često se sredstva za čišćenje i deterdženti predoziraju prema motu “Puno će puno bolje očistiti”. Radije koristite koncentrate. Njih ćete morati razrjeđivati pa ćete to raditi tako kako piše na uputama, lakši su i povoljniji, traju dulje i na kraju je manje ambalažnog otpada u prirodi.

  1. Odmah uklonite prljavštinu

Ako odmah uklonite manje prljavštine, primjerice na štednjaku, kasnije nećete to morati ozbiljnije čistiti. Isto se odnosi i na pranje posuđa. Ako hrana nije bila masna, većinu ostataka možete isprati vodom. To olakšava ispiranje, a štedi i deterdžent za pranje posuđa.

  1. Zračenje umjesto raspršivanja

Sobni sprejevi i osvježivači zraka ne poboljšavaju zrak u sobi, već samo pokrivaju neugodne mirise. Pored toga se sumnja da su štetni za zdravlje. Temeljito provjetravanje u svakom slučaju je bolje. Ako vam to nije dovoljno, potražite stvarni izvor neugodnog mirisa. Uvijek je bolje boriti se protiv uzroka nego liječiti simptome.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

mirjana mikulec, dizajnerica prostora

Mirjana Mikulec: kako organizirati prostor da u njemu djeca bolje uče tijekom nastave na daljinu?

Zašto je bitno urediti tzv. zone u stanu, što ako dijete nema svoj prostor za…

kako baciti staru odjecu

Većina nas radi ovu pogrešku kod spremanja ormara

Većina nas nekoliko puta, ili barem dva puta, godišnje mijenja garderobu u svom ormaru. Mičemo…

Moje je moje, a mamino i tatino je – isto moje!

U vašoj su kući odjednom počele nestajati stvari poput ruževa za usne i naušnica, alkohol…

VIDEO: Izradite božićne čestitke s 3D jelkom

Čestitke je najlakše kupiti, ali nije tako teško niti izraditi ih s djecom kod kuće.…