cisti dom

Čišća kuća kroz tjedan uz ova čarobna pravila čišćenja

Čini se da je jedino rješenje za stalnu prašinu u stanu hodati vječno s krpom u ruci. No, mi želimo vrijeme bolje iskoristili i zato krenite za početak s ovim pravilima i održavajte stan i dom dovoljno čistima kroz tjedan...

U svakoj prostoriji neko sredstvo za čišćenje
Umjesto da sav pribor i deterdžente za čišćenje spremate na jednom mjestu, rasporedite ih po prostorijama u stanu. Sredstvo za čišćenje WC-a u kupaonici, sredstvo za čišćenje stakla i perušku za prašinu u dnevnom boravku, odmašćivač u kuhinji. Tako možete brzo i u trenutku kad vidite nečistoću uhvatiti sredstvo za čišćenje i odmah očistiti.

Uzmi stvari sa sobom
Ako živite u kući ili dvoetažnom stanu, trebali biste se naviknuti da uvijek kad idete gore ili dolje usput uzmete nešto što pripada tamo kuda idete. Tako ćete manje hodati i uštedjet ćete vrijeme i živce.

Postavite stol
Pošta, ključevi, torbe, mobiteli… Obiteljski stol često čitava obitelj koristi kao glavno mjesto za odlaganje stvari. Nema rješenja za to osim ovog - stol uvijek imajte postavljen za ispijanje kave i desert ili čak stavite tanjure za objed. To naravno ne znači da ćete na stol postaviti baš svaki detalj (vilice i noževe), ali ako stol postavite za objed to će već uvelike spriječiti da se svakakve stvari tako lako odlažu na stol.

Peruška za prašinu u svakoj prostoriji
Ako ste već koristili takozvani “magnet za prašinu” sigurno ćete uživati u brisanju prašine. Imajte ga uvijek pri ruci u dnevnom boravku kako biste ga mogli odmah zgrabiti i brzo pokupiti prašinu.

Redovno češljajte kućne ljubimce
Ako živite s mačkom ili psom, pokušajte ga naviknuti da ga četkate svako jutro ili navečer u kadi ili na dvorištu ili u šetnji. Pokupit ćete tako višak dlake koji bi se inače raspršio po stanu.

Odbrojavanje 5 minuta
Uključite svoju omiljenu glazbu, postavite štopericu na 5 minuta i pokušajte za to vrijeme očistiti što je više moguće. Prašina, posuđe, usisavanje. Kad istekne 5 minuta, odmah stanite i posvetite se lijepim stvarima. Vjerujte ovih pet minuta dnevno učinit će veliku razliku u količini čistoće u vašem stanu. I još bolje - možete u igru uključiti i djecu.

Koristite ručni usisivač
Izvlačiti veliki usisavač iz gospodarstva, tražiti utičnicu, vući ga po cijelom stanu… To nam se da samo kad imamo veliko tjedno čišćenje. Za svakodnevna mala čišćenja radije se pripremite drugačije. Odmah uz kuhinju imajte štapni usisavač na baterije kojeg ćete lako uzeti i očistiti akutni nered.

Skupite čarape
Nema gore od bezbrojnih čarapa koje nakon pranja i sušenja treba sortirati i pronaći im par. Rješenje – svaki član obitelji neka ima svoju vreću za pranje rublja za čarape. Tako će se čarape oprati i sušiti po grupama, a kasnije i lakše spojiti.

Tekst: M.B.
Foto: Profiemdia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Volite da je čisto, ali ne volite čistiti - Evo nekoliko savjeta!

U tom slučaju će vam naši savjeti sigurno…

Pročitajte i:

mirjana mikulec, dizajnerica prostora

Mirjana Mikulec: kako organizirati prostor da u njemu djeca bolje uče tijekom nastave na daljinu?

Zašto je bitno urediti tzv. zone u stanu, što ako dijete nema svoj prostor za…

kako baciti staru odjecu

Većina nas radi ovu pogrešku kod spremanja ormara

Većina nas nekoliko puta, ili barem dva puta, godišnje mijenja garderobu u svom ormaru. Mičemo…

Moje je moje, a mamino i tatino je – isto moje!

U vašoj su kući odjednom počele nestajati stvari poput ruževa za usne i naušnica, alkohol…

VIDEO: Izradite božićne čestitke s 3D jelkom

Čestitke je najlakše kupiti, ali nije tako teško niti izraditi ih s djecom kod kuće.…