Životna polja prostora

Što je to magični kvadrat i kako se analizira prostor? Mali uvod za početnike u Feng shuiju iz pera stručnjakinje za kreativno uređenje prostora Vjere Tomaš.

Prilkom analize tlocrta prostora koristimo Lo shu. To je kvadrat od devet polja. Svakom polju se pridaje određen broj od 1 do 9. Zbroj brojeva u tri polja u bilo kojem smjeru uvijek daje vrijednost 15. Stoga se ovaj kvadrat naziva "magični kvadrat". Lo shu je baza za analizu prostora, a isto tako ima značajnu ulogu u godišnjim i mjesečnim analizama letećih zvijezda.
Za analizu prostora koristimo simbol Pa Kwa (bagua). On se polaže na tlocrt stana kojem je predhodno određeno središte i detektiran smjer sjevera. Pomoću bague određujemo koje životno područje pripada u pojedini dio prostora.

1. Karijera KAN

Ovo polje bague povezujemo s karijerom, svakodnevnim obavezama, životnim putem i našim smjerom u životu. Povezuje se s elementom vode i sjeverom. Negativni aspekti prostora koji pripada ovom području uzrokuju da stalno imamo prepreke na putu, loše odabiremo ciljeve, manjak ambicije, stalno imamo nove početke i profesionalno smo nezadovoljni.

2. Odnosi KUN
Predstavlja naše odnose s drugim ljudima - partnerom, prijateljima, našu otvorenost primanju i davanju te majku obitelji. Povezujemo ga s elementom zemlje i jugozapadom. Negativni elementi loše utječu na plodnost žene, doprinose lošoj komunikaciji među partnerima, usamljenosti, nemogućnosti pronalaženja partnera, a žena se ne nalazi u ravnopravnoj poziciji unutar obitelji.

3. Preci CHEN
Ovo polje bague pripada obitelj, precima, starijim osobama i autoritetima. Element je drvo, a smjer istok. Ako imamo problema s autoritetima ili nam nedostaje energije, ako smo letargični ili tvrdoglavi, onda postoje problemi u ovom području.

4. Blagostanje SUN
Ovo je područje blagostanja, bogatstva i osobnog napretka. Pod blagoslovom ne mislimo samo na novac, već i na dobro zdravlje, ljubav, potomstvo, sretne okolnosti, pritok pravih informacija, pozive na bitna događanja, biti u pravo vrijeme na pravom mjestu. Pripada drvu i jugoistoku. Problemi u ostvarivanju ciljeva, zastoji, financijska erozija ukazuju na probleme u ovom dijelu prostora.

5. Zdravlje TAI CHI (centar)
Područje centra se povezuje sa zdravljem duha i tijela, stabilnosti te ravnotežom. Pripada elementu zemlje. U njemu se susreću sve energije neba i zemlje. Treba biti prazno.

6. Pomagači CHIEN
Predstavlja naše vidljive i nevidljive pomagače, mentore, duhovne uzore, naš duhovni aspekt, putovanja i oca obitelji. Govori o tome koliku pomoć imamo ali i koliko sebe dajemo drugima. Pripadajući element je metal, a smjer sjeverozapad. Negativni aspekti dovode do naše izoliranosti, gubitka snage, bespomoćnosti te nećemo imati podršku u životu. Muškarac će često izbivati iz kuće.

7. Kreativnost i djeca TUI
Ovom području pripadaju kreativnost, djeca i svi slabiji od nas, hobiji i naši projekti. Treba poticati opuštenost i kreativnost, društvenost, stvaralački rad. Pripadajući element je metal, a smjer zapad. Blokade u kreativnom izražavanju, nemogućnost uživanja u životu i nemogućnost začeća djece rezultat su loše uređenog područja kreativnosti.

8. Mudrost KEN
Mudrost, znanje, učenje, stjecanje znanja i osobni razvoj, upoznavanje samog sebe, kontemplacija te fokus pripadaju ovom području. Element je zemlja, a smjer sjeveroistok. Ako se osjećate nesigurno, ne možete pronaći svoj mir, često se svađate, nemate snage za nove početke postoje problemi u prostoru.

9. Budućnost LI
Ovo područje povezujemo s ugledom u društvu, časti i slavom, javnim priznanjima, karizmom, prosvjetljenjem, budućnosti i ciljevima. Element je vatra, a smjer jug. n Loše uređeno područje budućnosti dovodi do nesigurnosti, ovisnosti o tuđim mišljenjima, nedostatku inspiracije, nedostatka ciljeva u životu, te najčešće nismo priznati od drugih.
Koncept krajolika je izuzetno važan budući da okružje kuće određuje vrstu i kvalitetu energije koja ulazi u dom.

Tekst je preuzet sa stranice Kreativan dom.

Pročitajte i:

mirjana mikulec, dizajnerica prostora

Mirjana Mikulec: kako organizirati prostor da u njemu djeca bolje uče tijekom nastave na daljinu?

Zašto je bitno urediti tzv. zone u stanu, što ako dijete nema svoj prostor za…

kako baciti staru odjecu

Većina nas radi ovu pogrešku kod spremanja ormara

Većina nas nekoliko puta, ili barem dva puta, godišnje mijenja garderobu u svom ormaru. Mičemo…

Moje je moje, a mamino i tatino je – isto moje!

U vašoj su kući odjednom počele nestajati stvari poput ruževa za usne i naušnica, alkohol…

VIDEO: Izradite božićne čestitke s 3D jelkom

Čestitke je najlakše kupiti, ali nije tako teško niti izraditi ih s djecom kod kuće.…