Psihologija boja

Ne zanima vas uređenje prema feng shuiju koji jasno definira koje se boje smiju, a koje ne smiju koristiti u određenoj prostoriji? Evo nekoliko pojašnjenja značenja i korištenja boja.

Krećete u uređenje doma? Jeste li svjesni utjecaja boja na raspoloženje? Prije nego uzmete kist ili valjak, pročitajte naš tekst o psihologiji boja. Može vam pomoći da odaberete boju koja će odrediti raspoloženje pojedine prostorije.

  • Psiholozi kažu da je crvena boja energije, povišenog krvnog pritiska i više razine energije. Ona potiče osjećaje intimnosti i strasti. Crvena povećava i apetit, što objašnjava zašto je često nalazimo u restoranima i zašto ona može biti dobar izbor za formalnu blagavaonicu.
  • Narančasta, baš kao i crvena, zagrijava sobu, ali na prijateljskiji i mirniji način. To znači da su različite nijanse narančaste odlične za dnevne i obiteljske prostorije.
  • Prema psihološkom tumačenju, žuta je također topla boja koja izaziva osjećaj ugode, ali privlači više pažnje od crvene ili narančaste.Zato je ona odličan izbor za slabije osvjetljene hodnike ili predsoblja.
  • Plava je dio hladne palete boja, izaziva osjećaj mira i smirenosti i odlična je za spavaće sobe. Ali kako plava djeluje kao dobar suzbijač apetita (možda zato što je plave hrane manje), ona nije najbolji izbor za blagavaonicu… osim ako ste na dijeti.
  • Zelena je još jedna boja koja potiče opuštanje i raznovrsnija je od plave. Svjetlozelena je idealna za spavaće i dnevne sobe; srednje snažni tonovi odlični su za kuhinje i blagavaonice (postoji mnogo vrsta zelene hrane). Zelene nijanse smiruju i zato se često koriste u bolnicama, na radnim mjestima i u školama.
  • Ljubičasta je nezgodna boja – kažu psiholozi. Mnoge odrasle osobe ne vole ljubičastu, ali vole roze nijanse koje dobro "pašu" u mnoge prostorije, uključujući dnevne i spavaće sobe te knjižnice. Mala djeca, s druge strane, dobro reagiraju na ljubičastu pa se ta boja može uspješno koristiti u dječjim sobama i u prostorima za igru.

Ove opće smjernice dobar su početak potrage za bojom. Ali imajte na umu da je odabir boje veoma osobna stvar. Vi morate živjeti s novom bojom pa odaberite onu koja najbolje odgovara vama, vašoj obitelji i vašem životnom stilu.
Također imajte na umu da i najbolje odabrana nijansa neće izgledati sjajno na zidu ako ne odaberete kvalitetnu boju.

Pročitajte i:

mirjana mikulec, dizajnerica prostora

Mirjana Mikulec: kako organizirati prostor da u njemu djeca bolje uče tijekom nastave na daljinu?

Zašto je bitno urediti tzv. zone u stanu, što ako dijete nema svoj prostor za…

kako baciti staru odjecu

Većina nas radi ovu pogrešku kod spremanja ormara

Većina nas nekoliko puta, ili barem dva puta, godišnje mijenja garderobu u svom ormaru. Mičemo…

Moje je moje, a mamino i tatino je – isto moje!

U vašoj su kući odjednom počele nestajati stvari poput ruževa za usne i naušnica, alkohol…

VIDEO: Izradite božićne čestitke s 3D jelkom

Čestitke je najlakše kupiti, ali nije tako teško niti izraditi ih s djecom kod kuće.…