Skriveni prostori u dječjoj sobi

Kao što svi roditelji znaju, gotovo je nevjerojatno koliko je stvari potrebno za samo jedno dijete. Igračke izviru iz gotovo svakog slobodnog kuta stana ili kuće. Zato je, kada uređujete sobu za dijete, najvažnije pronaći prostor za sve stvari koje dijete ima (i može imati u budućnosti).

Gotovo je čudesno koliko se toga nakupi u prostoru kada se za dijete priskrbe igračke, odjeća, pokrivači, pelene, knjige, hobiji i druge životno važne stvari.

Ako imate maleno dijete, potreban vam je prostor za odjeću, dekice, pelene, prostirke za presvlačenje i sitnice (često roditelji u dječjoj sobi drže i osnovnu kozmetiku). Kako dijete raste, tako raste i odjeća, broj igračaka se množi, jednako kao i broj knjiga. Veće dijete zahtijeva još više toga: više igračaka, više odjeće, više knjiga, više stvari povezanih sa školom…

Iznimno je važno da u svakom stadiju djetetova razvoja pronađete prostor u kojem će te važne stvari djetetova života imati svoje mjesto i svoj prostor. Dijete će znati gdje se što nalazi i naučit će na isto mjesto vraćati stvari, a roditelj će biti mirniji. Evo kako organizirati djetetov prostor.

Vani

Mnogi predmeti koje dijete koristi mogu stajati na policama, ormarima, visjeti na vješalicama ili se pak nalaziti u kutijama ili na stolu. Da bi prostor izgledao uredno, držite knjige u redu, igračke u kutijama ili nabavite viseće vreće i objesite ih na strop ili na zid. Manje predmete možete smjestiti u košarice ili plastične kutije koje ćete držati na policama ili na stolu.

Sakriveno, ali pri ruci

Stvari koje se ne mogu uredno složiti mogu stajati na policama ili u ladicama ormara. Možete u ormar smjestiti kutije u kojima ćete držati vansezonsku odjeću ili čarape. U slične kutije možete spremiti i igračke i držati te kutije u praznom prostoru ispod kreveta. Školske torbe moguće je držati iza vrata, gdje nisu upadljive, ali su u svakom trenutku dostupne. Kutije su odličan način uredne organizacije prostora.

Organizacija u sobi

Vjerojatno najkorisniji i najpraktičniji prostor za pohranu stvari u dječjoj sobi jest ormar. U ormaru se trebaju nalaziti stvari koje dijete (ili roditelj) koriste svaki dan, a to su odjeća, knjige, školski pribor ili igračke. Rjeđe korištene predmete smjestite u dno ormara, a često korištene predmete smjestite naprijed, gdje su jednostavno i lako dostupni.

Ako su ormari mali ili nepraktični, potražite druge komade namještaja koji mogu poslužiti kao prostor za pohranu. Kutija može čuvati igračke, kolijevka može poslužiti za čuvanje kolekcije lutaka, a naslonjač može poslužiti kao modlično mjesto za odlaganje odjeće (ako se pazi da se odjeća ne gomila na njemu). Police su odlične za organizaciju stvari, a ladice mogu čuvati manje predmete.

Skriveni prostor za pohranu

Pronađite područja izvan spavaće sobe u kojima ćete spremiti igračke ili odjeću koju je dijete preraslo, a koje vam je žao baciti, vansezonsku odjeću ili dragocjene umjetničke radove svojeg djeteta. Razmislite o podrumu ili tavanu, prostoru ispod stepenica, garaži… Te predmete spremite u dobro zatvorene kutije da biste ih zaštitili od moljaca, vlage ili prašine.

Možda vam se čini da je svaki prostor u dječjoj sobi ispunjen i da više nema ni centimetra slobodnog prostora. Ali oštro oko i odlučnost pomažu da otkrijete prostor za bilo što. Ogledajte se oko sebe – evo nekoliko ideja.

, Image: 118114264, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

U ormaru

Ormar je prostor posvećen pohrani stvari. U osnovi to je velika kutija. Ne morate vješati odjeću na prečku u ormaru i stavljati stvari na police. Možete ormar urediti onako kako to vama najbolje odgovara. Iskoristite na najbolji mogući način prostor da biste u njega spremili sve što vaše dijete posjeduje. Ako je dijete maleno, stvari koje ono koristi spustite na njegovu visinu. Vjerojatno vam, dok je dijete manje, neće trebati toliko prostora za vješanje stvari pa dodajte ladice, police i kutije.

Visoko iznad glave

Dodavanje polica 20-ak centimetara ispod stropa, po svim zidovima sobe ili samo na jednome zidu, ponudit će mnogo prostora za pohranu stvari. Ako želite neke stvari spremiti izvan vidokruga, na police smjestite obojane kutije. Pažljivo označite sadržaj svake kutije. Na vrh ormara možete staviti stvari koje vam ne trebaju često, poput sportske opreme ili vansezonskih stvari. Možete ih učiniti dekorativnijima samoljepljivim papirom ili bojom.

Na policama

Police za knjige nisu namijenjene samo knjigama. U stvari, police za knjige služe za pohranu doslovno svega i svačega. Pazite da imate dovoljno prostora za odlaganje stvari, ali i da polica lijepo izgleda pa stavite na nju plišane životinje, lutke ili autiće. Ono što želite sakriti – ili pak nezgrapne sitnice – smjestite u šarene ili prozirne kutije.

Ispod kreveta

Neki dječji krevetići imaju u donjem dijelu ugrađene ladice na izvlačenje i tako nude ugrađeni prostor za pohranu. Ako vaš krevetić to nema, možete ispod kreveta staviti kutije na kotačićima. Da biste stvari sačuvali od prašine, svakako nabavite kutije s poklopcima.

Ladičari

Ladičari su sjajna mjesta za odlaganje stvari. Možete u sobu postaviti nekoliko ormarića s ladicama – samo pripazite da se ne mogu izvući do kraja.

Riješite se viška

I usprkos svim tim savjetima, za dio stvari niste uspjeli pronaći mjesto? Razmislite o tome da se dijela igračaka i stare odjeće riješite. Razumijemo potrebu da dio igračaka i robice sačuva kao uspomena, većina roditelja čuva crteže i slične umjetničke radove i/ili sportske trofeje, ali to je samo mali dio stvari – većinu ipak možete mirna srca baciti.

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

mirjana mikulec, dizajnerica prostora

Mirjana Mikulec: kako organizirati prostor da u njemu djeca bolje uče tijekom nastave na daljinu?

Zašto je bitno urediti tzv. zone u stanu, što ako dijete nema svoj prostor za…

kako baciti staru odjecu

Većina nas radi ovu pogrešku kod spremanja ormara

Većina nas nekoliko puta, ili barem dva puta, godišnje mijenja garderobu u svom ormaru. Mičemo…

Moje je moje, a mamino i tatino je – isto moje!

U vašoj su kući odjednom počele nestajati stvari poput ruževa za usne i naušnica, alkohol…

VIDEO: Izradite božićne čestitke s 3D jelkom

Čestitke je najlakše kupiti, ali nije tako teško niti izraditi ih s djecom kod kuće.…