Uređivanje dječje sobe

Stručnjakinja za feng shui Vjera Tomaš objašnjava kako urediti dječju sobu i na što treba paziti prilikom uređivanja.

Dječja soba ima višenamjensku ulogu te se osim za spavanje koristi za učenje, igru i zabavu s prijateljima. Ova je prostorija mjesto u kojem se izražavaju dječja sreća, njihove ljubavi, kreativnost, znatiželja, tuga, ljutnja. Djeci je osim osjećaja sigurnosti i zaštite potrebna i privatnost. Potrebe u periodu odrastanja se često mijenjaju, stoga se preporučuje svakih nekoliko godina preurediti sobu, barem u detaljima. U slučaju da dijete ne voli provoditi vrijeme i spavati u njoj, provjerite da li je feng shui sobe loš. Namjestite prostoriju jednostavno i udobno, primjereno dobi djeteta. Odaberite prirodne, lake materijale svijetlih boja. U dječjim sobama se nikako ne preporučuje težak, masivan namještaj tamne boje (yin karakteristike) budući da on izuzetno usporava energiju. U sobama mlađe djece ostavite dovoljno prostora za igru.

Dječja soba brzo postane pretrpana igračkama i dječjim stvarima, što negativno djeluje na raspoloženje i razmišljanje. Za spremanje igrački povoljne su lagane kutije i sanduci na podu, police te serija malih ormarića. Viseće košare za sitne igračke su praktično i dekorativno rješenje. Potaknite dijete da prije odlaska na spavanje pospremi sobu. Sve potrgane, stare igračke i knjige te preraslu odjeću bacite ili poklonite.
Odaberite krevet koji ima uzglavlje od punog materijala (drvene rešetke umjesto uzglavlja nisu povoljne). Krevet treba biti uzglavljem naslonjen uz zid te tako postavljen da dijete može vidjeti ulaz u sobu. Pozicije kreveta ispod prozora ili na sredini sobe nisu povoljne. Sve što se nalazi iznad kreveta i pritišće dijete dok spava (poput polica ili ormara-mosta) imaj štetan utjecaj na zdravlje i kvalitetu sna. Prostor ispod kreveta je najprikladnije ostaviti prazan.

Veličina radnog stola je važna - ako je stol prevelik, dijete se može osjećati pritisnuto obavezama. S druge strane premalen stol može ometati očitovanje naučenog. Kad je radni stol nestabilan, dijete će biti nesigurno u svoje znanje. Stoga maloj djeci nabavite stoliće za crtanje i igru prikladne visine koje ćete mijenjati kako dijete raste. Izuzetno je bitno prilagoditi veličinu stola školskoj djeci - krenite od malog stola i periodično kupujte veći. Stol postavite blizu prozora zbog prirodne rasvjete, ali tako da dijete može vidjeti ulaz u sobu dok uči. U suprotnome može doći do slabe koncentracije i nesigurnosti.

Biljke simboliziraju rast i razvoj, ali pripazite na količinu. Dovoljne su jedna do dvije zdrave lončanice koje rastu u vis. Smjestite ih što dalje od kreveta. Previše biljaka dovodi do pretjerano snažne energije koja može loše djelovati na san i koncentraciju. Biljka koja se nikako ne preporučuje je bonsai budući da on simbolizira sputan rast i razvoj. Iako akvarij djeluje dekorativno, on nije povoljan za dječju sobu budući da je to presnažan element. Pri odabiru ukrasa i namještaja uključite djecu i omogućite im da unesu što više osobnosti u ovaj prostor, čak i ako to nije po vašem ukusu. Dobro uređena soba u kojoj se dijete osjeća sigurno i ugodno dati će pozitivan poticaj njegovom razvoju.

Pročitajte i:

mirjana mikulec, dizajnerica prostora

Mirjana Mikulec: kako organizirati prostor da u njemu djeca bolje uče tijekom nastave na daljinu?

Zašto je bitno urediti tzv. zone u stanu, što ako dijete nema svoj prostor za…

kako baciti staru odjecu

Većina nas radi ovu pogrešku kod spremanja ormara

Većina nas nekoliko puta, ili barem dva puta, godišnje mijenja garderobu u svom ormaru. Mičemo…

Moje je moje, a mamino i tatino je – isto moje!

U vašoj su kući odjednom počele nestajati stvari poput ruževa za usne i naušnica, alkohol…

VIDEO: Izradite božićne čestitke s 3D jelkom

Čestitke je najlakše kupiti, ali nije tako teško niti izraditi ih s djecom kod kuće.…