Fluorescentna rasvjeta – kada je i kako koristiti?

Kako odabrati dobro osvjetljenje za dom? Koje i kakve lampe upotrijebiti? Evo nekoliko savjeta.

Što s fluorescentnim lampama? Ako se svi stručnjaci za unutarnje uređenje slažu oko toga da "obične" žarulje stvaraju mnogo ugodnije i bolje svjetlo, zašto bi itko koristio fluorescentne žarulje? Te žarulje imaju nekoliko prednosti pred drugim vrstama rasvjetnih tijela. Kao prvo, stvaraju hladnu svjetlost – ne stvaraju toplinu. Potom, one su dugotrajne i gore deset puta dulje od običnih žarulja. I na kraju, one su ekonomične jer stvaraju tri ili četiri puta više svjetlosti od "običnih" za istu jediničnu potrošnju električne energije.

Mana fluorescentnih lampi jest što stvaraju zeleno-plavu svjetlost koja je često gruba i oštra. Postoje na tržištu i fluorescentne lampe koje su tonirane kako bi proizvodile meke i tople tonove, no većina dekoratera savjetovat će vam da ih izbjegnete jer svjetlost koju one stvaraju nikada nije onako prirodna kao ona koju emitiraju obične žarulje. Fluorescentne lampe su odlične za komercijalnu upotrebu, primjerice u uredima, trgovinama ili shopping centrima.

Što to znači za vas? Znači da biste u većini stambenih prostorija trebali tražiti meke, tople i prirodne tonove kakve emitiraju "obične" žarulje.

A gdje u domu možete koristiti fluorescentne žarulje? Jedna od primjena fluorescentnih žarulja jest "skriveno" osvjetljenje – one su zbog svojeg dugačkog i tankog oblika idealan izbor za osvjetljenje ispod polica, posebno na mjestima gdje je potrebno snažno i fokusirano osvjetljenje. Kao takve, one su odličan izbor za gornje kuhinjske ormariće, posebno kao osvjetljenje ispod njih.
Zbog snažnog osvjetljenja, fluorescentne lampe također se mogu koristiti u prostorijama u kojima atmosfera nije toliko važna, kao što su radne prostorije, garaže ili praonice.

Fluorescentna osvjetljenja su dobila lošu reputaciju jer je treperenje svjetla okrivljeno za probleme s očima. No, danas je takvo osvjetljenje gotovo jednako zdravo (ili nezdravo) kao i obično osvjetljenje.

Pročitajte i:

mirjana mikulec, dizajnerica prostora

Mirjana Mikulec: kako organizirati prostor da u njemu djeca bolje uče tijekom nastave na daljinu?

Zašto je bitno urediti tzv. zone u stanu, što ako dijete nema svoj prostor za…

kako baciti staru odjecu

Većina nas radi ovu pogrešku kod spremanja ormara

Većina nas nekoliko puta, ili barem dva puta, godišnje mijenja garderobu u svom ormaru. Mičemo…

Moje je moje, a mamino i tatino je – isto moje!

U vašoj su kući odjednom počele nestajati stvari poput ruževa za usne i naušnica, alkohol…

VIDEO: Izradite božićne čestitke s 3D jelkom

Čestitke je najlakše kupiti, ali nije tako teško niti izraditi ih s djecom kod kuće.…