Ovog ljeta ne idete na more, ostajete kod kuće, ali želite da vaše dijete što kvalitetnije provodi ljetne dane? Evo nekoliko ideja

Kampiranje


Ako vaše dijete voli boravak u prirodi, spakirajte šatore i opremu te se vikendom uputite na kampiranje. Izaberite mjesto pitoma okoliša koje nije daleko od vašeg doma, dobro se pripremite i osigurajte sve nužno, uključujući hranu pogodnu za izlet i pribor za prvu pomoć te loptu ili neku drugu igračku koju dijete voli. Ne zaboravite obavijestiti bližnje o mjestu na kojem se nalazite i planiranom vremenu koje tamo namjeravate provesti. Povedete li i kućnog ljubimca, veselju neće biti kraja!





Igre bez granica


Gotovo da nema djeteta koje se ne voli igrati vani: na igralištu, u pješčaniku, na penjalicama, ljuljati na ljuljački. Odvedite ga u park i na igralište kad god možete jer su ljetni dani dugi i sunčani. Ako je vaše dijete sramežljivo i obično se igra samo, potaknite ga da se povremeno u igri druži s ostalom djecom. Potaknite ga i raznim rekvizitima: hulahop, gumi-gumi, role, društvene igre...



Volim zeleno


Ako imate vrt ili balkon s teglama i nešto zemlje, možete uključiti dijete u akciju sadnje biljaka, cvijeća ili začinskog bilja. Sigurno ćete oboje uživati u toj “zelenoj” aktivnosti i boravku na svježem zraku.



Buć, buć


Ako ne idete na jednotjedni ili dvotjedni odmor na more, to ne znači da ne možete povremeno otići do rijeke, jezera ili bazena u blizini mjesta u kojem živite i priuštiti djetetu uživanje u vodenim igrama. Za one koji žive u Zagrebu i dovoljno su veliki da počnu učiti plivati, sva tri zatvorena zagrebačka bazena − Utrina, Mladost na Savi i Zimsko plivalište Mladost − tijekom cijele godine organiziraju tečajeve obuke za neplivače, a na otvorenom bazenu na Šalati obuka za djecu i odrasle organizirana je u ljetnim mjesecima.





Osvajanje svijeta na dva kotača


Ako vaš mališan još nije naučio voziti bicikl, s pomoćnim kotačima ili bez njih, ljeto je odlično doba za to. Posvetite li mu svaki dan malo vremena i ohrabrite ga jer prvo samostalno balansiranje na biciklu ovo ljeto može mu učiniti nezaboravnim. Ako je dijete još premaleno za samostalnu vožnju, a vi imate bicikl, možete na njega namontirati sjedalicu za bebe i zajedno otići u prirodu.



Napisala: Snježana Krčmar


Foto: Thinkstock