Breandley Cooper i Irina Shayk

Slavni par ponovno skupa? Ili dobar primjer kako živjeti skladno nakon razvoda?

Zašto je važno da roditelji vole dijete više nego što mrze jedno drugo?

Prisan razgovor, široki osmijesi na licima i, na kraju, čvrst zagrljaj. Tako je izgledao nedavni susret bivših partnera i roditelja 3-godišnje Lee De Seine, glumca Bradleya Coopera i manekenke Irina Shayk. Iako su prošle godine prekinuli 4-godišnju vezu, 45-godišnji glumac i 34-godišnja ljepotica uspjeli su, čini se, zatomiti sve privatne razmirice i frustracije te zbog dobrobiti svoje kćeri izgraditi super odnos i nakon razvoda. A to, svjedoci smo svakodnevno, gledajući primjere drugih (slavnih) parova, vrlo teško. Zašto je važno da roditelji vole dijete više nego što mrze jedno drugo, pojasnili su u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

“Prilagodba djeteta na razvod roditelja ponajviše ovisi o tome kakav odnos roditelji održavaju nakon razvoda. U struci razlikujemo tri osnovna oblika razvoda: razvod kao sklapanje posla, u kojem roditelji nemaju blizak ni prijateljski odnos, ali dogovaraju se oko djeteta fer i korektno; prijateljski razvod, u kojem roditelji zaista ostaju prijatelji, druže se i održavaju blizak odnos i visokokonfliktni razvod. Postoje brojne definicije visokokonfliktnog razvoda, no u suvremenoj znanosti prevladavaju one koje u obzir uzimaju položaj djeteta. Prema velikoj većini definicija visokokonfliktni razvod obilježen je time da roditelji ne uspijevaju svoje partnerske probleme staviti po strani i graditi roditeljski odnos, nego nastavljaju sukobe u kojima potrebe djeteta padaju u drugi plan. Nekad je lakše ostaviti partnerske emocije i partnerski odnos po strani, primjerice kad roditelji već duže vrijeme prije razvoda funkcioniraju više kao prijatelji nego kao partneri, kad su oboje spremni na razdvajanje, kad nisu uključene imovinsko-financijske bitke i kad nije bilo nasilja u njihovom odnosu. Nekad je teže ostaviti partnerske emocije i partnerski odnos po strani, međutim to je i dalje zadatak svakog roditelja”, pojašnjava psihologica Mia Roje na stranicama Poliklinike, napominjući kako je važno razumjeti da to što je netko bio “loš muž" ili “loša žena" nikako ne znači da mora biti i “loš roditelj". A ako i je “loš roditelj" po nekim mjerilima, jedina je mama ili jedini je tata koju/kojeg dijete ima. Osim kad je taj roditelj objektivno opasan po život, zdravlje i sigurnost djeteta, o čemu se donose složene stručne procjene više sektora, u najboljem je interesu djeteta da ono ima i drugog roditelja u svom životu.

“Kao što je genetski dijete pola mama, pola tata, dijete je takvo i u emocionalnom smislu. Dijete treba barem djelić pozitivne slike oba roditelja, kako bi se s njima moglo poistovjetiti i vjerovati da je i samo dobro i vrijedno. Zanimljivo je da dijete čiji se roditelji zlostavljajuće ponašaju gotovo nikad za to ne krivi roditelje, nego sebe. S porukom da nešto s njim nije u redu, da nije vrijedno ljubavi, dijete ide dalje u život, što nijedan roditelj zapravo ne želi”, pojašnjava psihologica.

Djeca čiji su roditelji u visokokonfliktnom razvodu često “plešu" između njih, uče zadovoljavati svakog roditelja ponaosob, mami govore što ona želi čuti, a tati što on želi čuti. Čak i kad roditelji ne kažu eksplicitno što žele od djece, ona čitaju neverbalne znakove i postanu pravi profesionalci u procjeni stanja i potreba svojih roditelja. Na tom putu često izgube sebe. Kad tu djecu pitate što ona žele, trebaju i osjećaju, vrlo često ne znaju autentično odgovoriti na ta pitanja. U kasnijoj dobi mogu i koristiti nesuradnju roditelja pa primjerice izići do jutra tako da ne saznaju ni mama, ni tata, dobiti dvaput novac za školski izlet i slično. Različita istraživanja pokazuju da djeca iz visokokonfliktnih razvoda braka roditelja 2-5 puta češće imaju kliničke poteškoće ponašanja i doživljavanja u odnosu na djecu čiji su se roditelji mirno razveli. Ne postoji dob, spol ni neka druga osobina djeteta koja bi ga učinila imunim na visoki konflikt roditelja. Iako nijedan roditelj ne želi da njegovo dijete tako odrasta, mnogi roditelji pokleknu kad se uvuku u vrtlog visokog konflikta s drugim roditeljem.

U slučaju holivudskog ljepotana Bradleya Coopera i ruske manekenke to, čini se, nije tako. Mediji kao mediji, njihov su bliski susret nazvali i mogućim pomirenjem, a sve dodatno argumentirali činjenicom da je manekenka već u nekoliko navrata viđena kako ulazi u Bradleyev stan u New Yorku. Što se događalo iza zatvorenih vrata nitko ne zna, no izvjesno je da razmirica u njihovom odnosu nema, barem na onoj prijateljskoj razini i, najvažnije, zbog dobrobiti njihova zajedničkog djeteta.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Mila Kunis and Ashton Kutcher

Zna se što je presudilo braku Ashtona Kutchera i Mile Kunis

Već više od godinu dana šuška se o…

Angelina Jolie i Brad Pitt

Bivši slavni supružnici pred važnom odlukom za njihovu djecu

Iako psiholozi preporučuju zajedničko skrbništvo kao najbolji model,…

Pročitajte i:

dijete plače u vodi od straha

Uuups! Veselite se ljetu, ali vaš se klinac panično boji ulaska u 'veliku' vodu! Što sad?

Kako dolazi vrijeme godišnjih odmora, mnogi od vas će potražiti sa svojom djecom osvježenje od…

beba na moru

Prvi put na moru: Smeta li vašoj bebi buka na plaži i koliko mu paše voda?

Zanima vas kakav će biti prvi susret vaše bebe s morem? Malena djeca uživaju u…

kelly

Mentalno zdravlje majki: Ubrzo nakon što mi se rodio sin, počeli su napadaji panike!

Nažalost, mentalni poremećaji često su stigmatizirani, a osobe s problemom srame se potražiti pomoć. Kanadska…

mama pod stresom

Postpartumske brige: Poželjno je da nove mame potraže pomoć, ne morate sve raditi same!

Nakon rođenja prvog djeteta sve su žene pod velikim stresom i u strahu da se…