Sigurna zabava u zabavnom parku

Razmišljate li o obiteljskom posjetu nekom od zabavnih parkova Europe, pogledajte što koji od njih nudi, koje su cijene ulaznica i pripremite se za taj poseban dan. Isplanirajte ga tako da svim članovima obitelji prođe ugodno, veselo i nezaboravno

Puno toga treba uzeti u obzir kod planiranja dana u parku. Neki su parkovi iznimno veliki i vjerojatno ih nećete moći obići čak i ako imate više od jednoga dana za obilazak. Neke vožnje imaju ograničenja i neka druga zdravstvena upozorenja za stanja kao što su problemi s kralježnicom ili sa srcem. Također treba uzeti u obzir, kada planirate vožnje u parku, faktor straha i mogućnost da djetetu bude zlo.

Što učiniti ako smatramo da dijete neće izdržati cijeli dan u parku?

Isplanirajte poslijepodnevnu stanku i vratite se navečer kada će vjerojatno biti manje vruće i manje ljudi. Bit ćete odmorni i moći ćete uživati u parku u večernjim aktivnostima.

Što učiniti prije nego što se uputimo, a što će pomoći djetetu da izdrži dan u tematskom parku?

Budite sigurni da vaša djeca imaju udobnu i prikladnu obuću sa sobom.Ponesite još jedan par da se dijete može presvući.

Što možemo raditi čim dođemo u park?

Provjerite ploču sa savjetima o parku čim uđete u park kao i s informacijama o održavanju parada, vremenu i s ostalim korisnim obavijestima o vožnjama kao što je vrijeme čekanja, radno vrijeme, upozorenja o mogućem strahu, visini, dobi i zdravstvenim ograničenjima. Ovo će vam osigurati dodatne obavijesti specifične za taj dan koje će vam pomoći da najbolje iskoristite vrijeme dok ste ondje.

Čim dobijete kartu i dok ste još svi na okupu, pronađite središnje mjesto gdje ćete se naći u slučaju da se razdvojite. Zapamtite neke velike, lako prepoznatljive oznake koje pokrivaju veća područja. Budite precizni u dogovoru na kojem ćete se dijelu točno naći. Odaberite neku oznaku koju će svi moći pronaći, po mogućnosti nešto visoko što se može vidjeti iz cijelog parka.

Kako mogu djetetu omogućiti što ugodniji boravak u parku?

Provjerite mogućnost i cijenu iznajmljivanja sklopivih kolica u parku. Mnogi parkovi imaju takve mogućnosti. Čak i ako se vaše dijete nije koristilo kolicima neko vrijeme, ipak kod ovakvog će izleta biti dosta hodanja i stajanja, puno više nego u uobičajenom dnevnom rasporedu.

Ne bi bilo loše ponijeti i neku igračku koja je djetetu jako draga. Dobro dođe da se ima čime zabavljati dok stojite u redu.

Prilagodite se dječjem tempu. Vi i vaše dijete bit ćete izloženi prizorima raznih ukusnih slastica tijekom dana, ali ih pokušajte smanjiti na najmanju moguću mjeru. Takvu je hranu teže probaviti, a naškodit će tijelu još i više s obzirom na hodanje i stajanje tijekom cijeloga dana.

Poslijepodne je dobro napraviti stanku i malo se odmoriti.

Vodene vožnje bolje je obaviti poslijepodne kako biste se malo rashladili, ali ih ne treba napraviti pred kraj kako ne biste iz parka krenuli potpuno mokri. Dajte djetetu puno vode tijekom dana. To će im puno više pomoći tijekom vrućeg i napornog dana, nego napitci sa šećerom.

Nemojte nagovarati djecu da idu na vožnje za koje kažu da nisu sigurni da ih žele.

Kako prići maskiranim likovima u parku?

Maskirani likovi u parku su u kostimima i često im je pogled okolo ograničen te se mogu naglo okrenuti i srušiti vaše dijete, a da to uopće ne vide. Vodite svoje dijete tako da ga maskirani likovi vide.

Kako mogu pomoći djetetu da dobije što više pri susretu sa svojim omiljenim likom?

Moguće je da vaše dijete juri svake večeri vidjeti svojega plišanog prijatelja na TV-u, ali on može biti drukčiji uživo. Veća varijanta malom djetetu može biti zastrašujuća .Provedite vrijeme dok stojite u redu razgovarajući s djetetom o tome i uvjerite ga da je susret s njim siguran, čak i ako vidi da neko dijete odlazi u suzama. Ako je vaše dijete stidljivo, pokušajte vi prvi prići liku i dotaknuti ga da bi se dijete osjećalo sigurnije.

Zabavni park "Asterix"

Magičan i lud! Ako se volite spuštati niz veliki tobogan sa svojim junacima iz stripa Asterixom i Obelixom, te spomenute crtane junake i njihove “neprijatelje” Rimljane želite vidjeti uživo, tada je svakako pravi izbor za vas posjet ovom francuskom zabavnom parku. Možete boraviti u selu Gala, letjeti s Ikarom i približiti se Suncu te uživati u mnogim drugim atrakcijama.

Ako probate vožnju "La Trace du Hourra" dugu 900 metara pri brzini od 60 km/h, saznat ćete kako su Gali bili hrabri! Goudurix će vas povesti na vožnju brzinom od 75 km/h punih 950 metara na visini od 36,5 metara. Vožnja koja će vas približiti bogu Zeusu, Tonnerre de Zeus, na visini od 30 metara, na vrhu planine Olimpa, priuštit će vam 1,2 km vožnje uz grmljavinu. Vožnja Les Chaises Volantes koja će vam omogućiti gotovo bestežinsko stanje. Trojanski konj pružit će vam turbulenciju uz zajamčeni osmijeh.

Zanimljivosti u blizini

U neposrednoj blizini na samo 30 km je Pariz, grad svjetlosti, koji je atrakcija sam za sebe i kamo se ozbiljniji posjetitelji mogu zaputiti.

, Image: 7153906, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Hemis

Minimundus

Vatikanska crkva Sv. Petra, istanbulska Aja Sofija, Kip slobode, pariški Eiffelov toranj, brod Queen Mary… možete li zamisliti sve te svjetski poznate građevine na jednome mjestu? Sigurno ne, ali da biste sve to vidjeli, ne morate otputovati u sve gradove u kojima se nalaze te poznate građevine, nego ih možete vidjeti na jednome mjestu – u malom gradu Minimundusu. Stoga, povedite djecu te zajedno upoznajte svijet u kojem živimo šetnjom kroz Minimundus.

Kako doći u Minimundus?

Osobnim automobilom – preporučujemo rutu: Ljubljana – Kranj – granični prijelaz Ljubelj – Klagenfurt / izlaz s autoceste A2 Klagenfurt – Villach Neobična cesta, ali najkraća – otprilike 243 km.

Što sve ima u blizini?

Minimundus se nalazi pokraj jezera Worther See i nedaleko od Klagenfurta. Shopping i ugodna šetnja uz jezero na dohvat su vam ruke.

Gardaland

Emocije koje doživite u ovakvom parku zasigurno će vam dugo ostati u sjećanju. U ovom velikom zabavnom parku očekuju vas atrakcije kao što su: leteći otok, šalice koje se okreću, vlak Gardaland Express, grad Divljeg zapada, arapski suk, čarobno drvo, plavi tornado, vrtuljak Ikarus, svemirska vrtoglavica, najluđa kuća na svijetu, viteški turniri, predstave s dupinima, mnogobrojne parade i show predstave… Park Sea Life (Morski svijet) odvest će vas na fascinantno putovanje gdje ćete vidjeti čaroban podmorski svijet: ribe, rakove, morske pse, morske lavove…

Cijena cjelodnevne ulaznice: 38, 50 eura, za djecu do 10 godina 32 eura, djeca niža od 1 metra imaju besplatan ulaz.

, Image: 50551784, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Disneyland, Paris

Zabavni park koji je neoborivu reputaciju stekao preko oceana te zatim stigao u Europu u manjem obujmu. Zasigurno je apsolutni broj jedan za sve obitelji s malom djecom koja će tamo susresti sve najdraže likove iz svima poznatih bajki te se provozati na prilagođenim vožnjama.

U blizini je Pariza te se ovo putovanje može kombinirati uz obilazak najromantičnijeg europskog grada. Možda malo riskantnija kombinacija ako ste s djecom, no parovima u posjeti Pariza Disneyland će biti pravo osvježenje.

Cijena cjelodnevne ulaznice: 65 eura, za djecu od 3-11 godina 59 eura, za mlađe od 3 godine besplatno.

Efteling

Nizozemski Efteling otvoren je u Kaatsheuvelu prije više od 60 godina, što ga čini jednim od najstarijih tematskih parkova u svijetu. Odlaskom u Efteling ulazite u srednjovjekovni magičan svijet pun prekrasnih bajki i fascinantne prirode (nalazi u neposrednoj blizini šume). I upravo je ta prisutnost stoljetne šume nešto što pridonosi bajkovitoj atmosferi dok promatrate vile i vilenjake, zmajeve i čarobnjake. Također, Efteling u ponudi ima najveći vodeni show u Europi.

Najbliži nizozemski grad je Breda u kojem možete iskusiti autentičan duh zemlje, vidjeti tradicionalnu arhitekturu i isprobati specijalitete.

Cijena cjelodnevne ulaznice: 32 eura, za mlađe od 4 godine besplatno

Europa-Park

Europa Park, Rust, Baden-Württemberg, je najveći njemački zabavni park, rangiran odmah nakon Disneylanda po broju posjetitelja (čak 4,5 milijuna godišnje). Svi obožavatelji vlakova smrti bit će u raju jer tamo ih ima čak 11, s različitim varijacijama vrtoglave brzine. Kao i svaki zabavni park na ovom popisu i u Europa Parku traje neprekidan program plesnih, glazbenih i drugih festivala koji će oduševiti sve prisutne.

Nalazi se u dolini Rajne te uz jedan dan zabave možete odabrati izlete u prirodi, poput primjerice Schwarzwalda gdje možete naći mir nakon lude zabave u parku.

Cijena cjelodnevne ulaznice: 42,50 eura, djeca od 4 do 11 godina 37 eura, djeca ispod 4 godine besplatno.

PortAventura

Nalazi se u Tarragoni, južno od Barcelone i vrlo je lako dostupan te zbog toga najomiljeniji u Španjolskoj, a i šire. Vremenske prilike gotovo su uvijek odlične, a atmosfera na vrhuncu. PortAventura svoju ponudu dijeli tematski ovisno o različitim kulturama i civilizacijama (Mediterrània, Daleki Zapad, Meksiko, Kina i Polinezija) u kojima se skrivaju različiti restorani, trgovine te vožnje koje oduzimaju dah, poput najbržeg vlaka smrti u Europi. Za manju djecu tu su uvijek mirnije vožnje, kao i one s puno vode koje će pomoći u trenucima vrućeg dana.

Zbog blizine Barcelone (sat vremena vožnje) odličan prijedlog za vikend putovanje je upravo kombinacija PortAventure i tog grada. Možete odvojiti jedan dan za lude vožnje u izmišljenom svijetu, a ostatak provesti u istraživanju fascinantne Gaudijeve arhitekture, uživanju u tapasima i gradskim plažama.

Cijena cjelodnevne ulaznice: 45 eura, djeca od 4 do 10 39 eura, ispod 4 godine besplatno.

, Image: 41335234, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, LOOK-foto

Tivoli Gardenn

Omiljeni danski zabavni park u Kopenhagenu puno je više od tematskih vožnji, on je cijeli multimedijalni centar u kojem se održavaju odlični koncerti. Zato i je top mjesto za posjet kada se nađete u Kopenhagenu te je odabran kao jedan od najboljih europskih zabavnih parkova prema Trip Advisoru.

U svojoj ponudi nudi kombinaciju događanja koja je uključuju samo adrenalinske vožnje i zbog toga je pogodan za cijelu obitelj. Od vožnji za najmlađe, uzbudljive ponude hrane, najstarijeg danskog vlaka smrti pa sve do ludih i uzbudljivih spusteva, uistinu će svatko pronaći nešto za sebe. Tivoli se u Kopenhagenu ne smije zaobići.

Cijena cjelodnevne ulaznice: vožnje se naplaćuju pojedinačno, ulazak u park je besplatan.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

obitelj na ljetnom godišnjem odmoru

Kako se uistinu odmoriti na odmoru?

Što kad, umjesto kofera punog ljetne odjeće, ponesete…

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi…

Pročitajte i:

dječak igra igrice i dopisuje se na društvenim mrežama

'Mislio sam da je to pubertet, a moje je dijete duboko patilo!' Ovo se među djecom događa - svaki dan!

Djeca danas odrastaju u virtualnom svijetu i od toga ne možemo (i ne trebamo!) bježati,…

obitelj s kućnim ljubimcem

Nabaviti psa ili ne? Možda vam ovo pomogne u odluci!

Mnoga pozitivna ponašanje i emocije povezana su s prisutnošću psa u obitelji, kažu znanstvenici koji…

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

stvaranje navika kod djeteta

5 loših navika koje djeca kopiraju gledajući vas

Možete vi pričati koliko želite, ali većinu stvari djeca od vas uče gledajući vas. Stoga…