Samopouzdanje i samosvijest – važni pojmovi koji se često brkaju

Što je to samopouzdanje? Što je samosvijest? Što je samopoštovanje? I na koji način pristupiti razumijevanju ovih različitih, a srodnih pojmova, kako bismo što bolje razumjeli vlastito funkcioniranje i kako bismo sebi pomogli?

Samopouzdanje, samosvijest i samopoštovanje slični su pojmovi, a opet tako različiti. Njihovo razumijevanje uvelike može utjecati na razumijevanje našeg vlastitog funkcioniranja te nas približiti rješenju naših nedoumica i problema.

Puno puta kroz razgovor s klijentima ili roditeljima, dođemo do toga – da bi oni željeli imati više samopouzdanja te da je to područje na kojem bi željeli raditi. U nekim/rjeđim slučajevima je doista riječ o samopouzdanju, međutim u većini slučajeva riječ je o jačanju samosvijesti. I ti pojmovi se često brkaju!

Ovim tekstom objasnit ću njihove razlike i povezanosti.

Samopoštovanje

Prvi korak u razvijanju samopoštovanja bila bi svjesnost o sebi (samosvijest) tj. sposobnost da vidimo sebe kakvi doista jesmo, a ne samo onakvima kakvima bismo htjeli biti. Samopoštovanje je naša osobina procjene sebe i čine je samosvijest i samopouzdanje.

Samosvijest

Predstavlja neku vrstu stabilnog unutarnjeg stupa. Odnosi se na to koliko dobro poznajemo sebe i koliko se o sebi brinemo. Razvijen osjećaj samosvijesti prepoznaje se po zadovoljstvu samim sobom, dok nizak stupanj samosvijesti obilježava stalan osjećaj nesigurnosti, pretjerana samokritičnost i osjećaj krivnje. Niska samosvijest pokazuje se na puno različitih načina: kao strah od pogreške, hvalisanje, strah od života, prevelika skromnost, pretjerivanje, defetizam, nadmenost, osjećaj krivnje, zloupotreba droge i alkohola, nasilno ponašanje, pritužbe na probavu itd.

Kvaliteta i stupanj samosvijesti mogu se povećavati i smanjivati.

Samopouzdanje

Govori o našem uvjerenju o vlastitim sposobnostima i o onome što smo sposobni učiniti: što nam ide dobro, u čemu smo vješti, a u čemu smo nedjelotvorni i loši. Samopouzdanje je više stečena, vanjska osobina - ali ne vanjska u smislu površnosti. Nisko samopouzdanje nije psihološki, već praktični pedagoški problem koji se može riješiti uz objektivne povratne informacije.

Smiling family having fun in the bedroom

Opći osjećaj dobrobiti

Ako promatramo samopoštovanje u cijelosti, vidimo koliko je važno razvijati i samosvijest i samopouzdanje. Čovjek koji posjeduje zdravu samosvijest, rijetko ima problema sa samopouzdanjem. Obrnuto se, međutim, ne događa! Signali niskog samopoštovanja su sramežljivost, pretjerana povučenost, strah od bliskosti s drugima, strah od javnog nastupa i/ili autoriteta.

Nema ništa loše u tome da se podupire samopouzdanje osobe koja ima nizak osjećaj samosvijesti. No važno je da se ne obmanjujemo misleći kako jačanjem odraslog/djetetovog samopouzdanja istovremeno jačamo njegovu samosvijest. Ne doživljavamo sebe boljima samo zato što smo za nešto sposobni. To su različite stvari.

Dobro je razvijati, ulagati trud i poticati, ali ono što se previdi po putu, a od ključne je važnosti jest - opći osjećaj dobrobiti osobe, koji zahtijeva pažnju. Odličan put i jedan od načina rada jesu psihosocijalne radionice za djecu ili psihoterapijski rad za odrasle, kroz grupni ili individualni rad.

Tekst: Anja Melcher, prof. i gestalt psihoterapeut u edukaciji
www.cjelovitost.hr

Foto: Profimedia

 

Tagovi: , , , , , , , ,

Vezano uz temu

U šest koraka do jačanja zdravog samopouzdanja

Prakse svjesnog življenja, samoprihvaćanja, samoodgovornosti, samoasertivnosti, življenja sa…

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi…

Pročitajte i:

dječak igra igrice i dopisuje se na društvenim mrežama

'Mislio sam da je to pubertet, a moje je dijete duboko patilo!' Ovo se među djecom događa - svaki dan!

Djeca danas odrastaju u virtualnom svijetu i od toga ne možemo (i ne trebamo!) bježati,…

obitelj s kućnim ljubimcem

Nabaviti psa ili ne? Možda vam ovo pomogne u odluci!

Mnoga pozitivna ponašanje i emocije povezana su s prisutnošću psa u obitelji, kažu znanstvenici koji…

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

stvaranje navika kod djeteta

5 loših navika koje djeca kopiraju gledajući vas

Možete vi pričati koliko želite, ali većinu stvari djeca od vas uče gledajući vas. Stoga…