Samopouzdanje i samosvijest – važni pojmovi koji se često brkaju

Što je to samopouzdanje? Što je samosvijest? Što je samopoštovanje? I na koji način pristupiti razumijevanju ovih različitih, a srodnih pojmova, kako bismo što bolje razumjeli vlastito funkcioniranje i kako bismo sebi pomogli?

Samopouzdanje, samosvijest i samopoštovanje slični su pojmovi, a opet tako različiti. Njihovo razumijevanje uvelike može utjecati na razumijevanje našeg vlastitog funkcioniranja te nas približiti rješenju naših nedoumica i problema.

Puno puta kroz razgovor s klijentima ili roditeljima, dođemo do toga – da bi oni željeli imati više samopouzdanja te da je to područje na kojem bi željeli raditi. U nekim/rjeđim slučajevima je doista riječ o samopouzdanju, međutim u većini slučajeva riječ je o jačanju samosvijesti. I ti pojmovi se često brkaju!

Ovim tekstom objasnit ću njihove razlike i povezanosti.

Samopoštovanje

Prvi korak u razvijanju samopoštovanja bila bi svjesnost o sebi (samosvijest) tj. sposobnost da vidimo sebe kakvi doista jesmo, a ne samo onakvima kakvima bismo htjeli biti. Samopoštovanje je naša osobina procjene sebe i čine je samosvijest i samopouzdanje.

Samosvijest

Predstavlja neku vrstu stabilnog unutarnjeg stupa. Odnosi se na to koliko dobro poznajemo sebe i koliko se o sebi brinemo. Razvijen osjećaj samosvijesti prepoznaje se po zadovoljstvu samim sobom, dok nizak stupanj samosvijesti obilježava stalan osjećaj nesigurnosti, pretjerana samokritičnost i osjećaj krivnje. Niska samosvijest pokazuje se na puno različitih načina: kao strah od pogreške, hvalisanje, strah od života, prevelika skromnost, pretjerivanje, defetizam, nadmenost, osjećaj krivnje, zloupotreba droge i alkohola, nasilno ponašanje, pritužbe na probavu itd.

Kvaliteta i stupanj samosvijesti mogu se povećavati i smanjivati.

Samopouzdanje

Govori o našem uvjerenju o vlastitim sposobnostima i o onome što smo sposobni učiniti: što nam ide dobro, u čemu smo vješti, a u čemu smo nedjelotvorni i loši. Samopouzdanje je više stečena, vanjska osobina - ali ne vanjska u smislu površnosti. Nisko samopouzdanje nije psihološki, već praktični pedagoški problem koji se može riješiti uz objektivne povratne informacije.

Smiling family having fun in the bedroom

Opći osjećaj dobrobiti

Ako promatramo samopoštovanje u cijelosti, vidimo koliko je važno razvijati i samosvijest i samopouzdanje. Čovjek koji posjeduje zdravu samosvijest, rijetko ima problema sa samopouzdanjem. Obrnuto se, međutim, ne događa! Signali niskog samopoštovanja su sramežljivost, pretjerana povučenost, strah od bliskosti s drugima, strah od javnog nastupa i/ili autoriteta.

Nema ništa loše u tome da se podupire samopouzdanje osobe koja ima nizak osjećaj samosvijesti. No važno je da se ne obmanjujemo misleći kako jačanjem odraslog/djetetovog samopouzdanja istovremeno jačamo njegovu samosvijest. Ne doživljavamo sebe boljima samo zato što smo za nešto sposobni. To su različite stvari.

Dobro je razvijati, ulagati trud i poticati, ali ono što se previdi po putu, a od ključne je važnosti jest - opći osjećaj dobrobiti osobe, koji zahtijeva pažnju. Odličan put i jedan od načina rada jesu psihosocijalne radionice za djecu ili psihoterapijski rad za odrasle, kroz grupni ili individualni rad.

Tekst: Anja Melcher, prof. i gestalt psihoterapeut u edukaciji
www.cjelovitost.hr

Foto: Profimedia

 

Tagovi: , , , , , , , ,

Vezano uz temu

3 rečenice koje baš nikada ne biste smjeli izgovoriti djeci

Pomognite djetetu da izraste u emocionalno zrelu i…

Bradu i Jennifer stiže beba! Zna se i spol

O obnovi romanse ovog glumačkog para šuška se…

Samopouzdanje se gradi kod kuće

Dosta vam je toga da u vašem kućanstvu…

Fora priča - Superjunak

Nova vrsta radionica za djecu u centru Zagreba…

Pročitajte i:

pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa

Imam li pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa?

Što sve polica osiguranja podrazumijeva, koja su to teško bolesna stanja i o čemu sve…

Grupa djece kamenom razbili prozor susjedu. Tko je kriv i tko plaća štetu?

Je li solidarna odgovornost njihovih roditelja jedan od načina rješavanja problema?

zabrinuta i tužna žena, prestrašena zbog svega što se događa s koronavirusom

Zašto se bojim više od drugih?

Potres koji se dogodio Zagrebu, ali i situacija s koronavirusom, koja je "bacila na koljena"…

žena oboljela od raka

"U bolnici čekam kemoterapiju! Ostanite doma, nikada nije bilo lakše nekome spasiti život!"

Nikome nije jednostavno u ovoj situaciji koja nam je život promijenila iz temelja, no kako…