Samoozljeđivanje – kako prepoznati znakove i pomoći djetetu

Roditelji su često u šoku kada saznaju za samoozljeđivanje djeteta pa se mogu, najčešće iz brige i straha, naljutiti na dijete. Takva reakcija može dovesti do dodatnog povlačenja djeteta...

Samoozljeđivanje je svako namjerno nanošenje boli i štete vlastitom tijelu. Obično predstavlja reakciju na stresne i neugodne situacije, a osobe koje se samoozljeđuju suočavaju se s velikom emocionalnom boli s kojom se teško nositi. Ponekad je i osobi koja se samoozljeđuje, ali i bliskim ljudima u okolini, teško razumjeti što se i zašto događa. Kroz samoozljeđivanje se najčešće traži bijeg od problema, emocionalno olakšanje, oslobođenje od bijesa ili ljutnje i kontrola nad vlastitom boli. Osjećaj smirenja i oslobođenja od intenzivnih i bolnih emocija je prividan i uvodi u začarani krug samoozljeđivanja koji može dovesti do tragičnih posljedica.

Kako prepoznati samoozljeđivanje?

Znakove koji mogu upućivati na samoozljeđivanje dijelimo na fizičke i emocionalne.

Fizički znakovi su obično porezotine, masnice, opekline, mjesta bez kose uslijed čupanja. Osobe koje se ozljeđuju često pokrivaju ožiljke i nose dugu odjeću i za vrijeme vrućina. Emocionalne znakove je teže uočiti. Oni ne znače nužno da se osoba samoozljeđuje, no važno je pratiti promjene u cjelokupnom ponašanju i učestalost fizičkih ozljeda.

Emocionalni znakovi mogu uključivati depresivnost, smanjenje motivacije za uobičajene aktivnosti, povlačenje, dugotrajno izoliranje, brzo mijenjanje tjelesne mase (gubljenje ili dobivanje kilograma), nisko samopouzdanje, samookrivljavanje, korištenje sredstava ovisnosti.

Što možete učiniti ako sumnjate da se vaše dijete samoozljeđuje?

Koji god da je razlog samoozljeđivanja, postoji način kako pomoći i spriječiti ozbiljnije posljedice. Pitajte dijete kako se osjeća, što se događa i shvatite ga ozbiljno, jer samoozljeđivanje je rijetko "traženje pažnje". Razgovarajte o znakovima koji vas brinu, iskažite interes za vaše dijete i ono što ga muči, a izbjegavajte prijetnje i umanjivanje briga i teškoća s kojima se dijete suočava.

Roditelji su često u šoku kada saznaju za samoozljeđivanje pa se mogu, najčešće iz brige i straha, naljutiti na dijete. Takva reakcija može dovesti do dodatnog povlačenja djeteta. Važno je s djetetom razgovarati smireno, izraziti zabrinutost, pružiti podršku i razumijevanje. Djeci treba osvijestiti da nisu sama, da mogu dobiti pomoć i nekoga tko će ih razumjeti! Preporučamo da potražite pomoć stručnjaka mentalnog zdravlja ili liječnika jer se problem ponekad ne može riješiti bez stručne pomoći, podrške i usmjeravanja.

Kako se osjeća osoba koja se samoozljeđuje?

Mlade osobe koje se samoozljeđuju na taj način najčešće traže izlaz od emocionalne boli, kažnjavaju sami sebe, žele prekinuti osjećaj tuposti, bježe od neželjenih misli i osjećaja, žele ostvariti osjećaj kontrole i/ili se suprotstavljaju autoritetu. Mogu se osjećati bespomoćno, neshvaćeno, tužno, usamljeno, ljuto i opterećeno.

Kako bismo vam približili problematiku samoozljeđivanja, donosimo vam priču jedne mame koja se nosila sa sinovim samoozljeđivanjem. Cijelu priču možete pročitati preko javnog računa Hrabrog telefona na Viberu!

Naljepnice i informacije o javnom računu potražite preko linka: http://bit.ly/Hrabri_Stickeri

Ako vam je potrebna dodatna podrška i savjet kako biste mogli pomoći djetetu koje se samoozljeđuje, nazovite besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 ili se javite putem maila savjet@hrabritelefon.hr.

Tekst prilagodila: Iva Smolković, mag. psych, programska koordinatorica na Hrabrom telefonu
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

dijete za zaštitnom maskom za lice zbog koronavirusa

Kako djeci pomoći da se naviknu na zaštitne maske?

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj, mjera nošenja…

djevojčica u depresiji

Depresija kod djece: 8 upozorenja koja morate shvatiti ozbiljno

Depresija nije "rezervirana" samo za odrasle; i djeca…

depresija kod djece i mladih

Sva lica dječje depresije i kako ju prevladati

Strah, tuga, ljutnja, frustracije, doživljaj bespomoćnosti i nesigurnosti…

mama doji bebu

Znanstvenici otkrili do čeka može dovesti inzistiranje na dojenju

Problemi s dojenjem, u kombinaciji s pritiskom društva…

Pročitajte i:

važnost čitanja za djecu

Rješenje za mnoge obiteljske probleme krije se u jednoj 'sitnici'

U zbirci priča Poštanski Marko, objavljenoj u izdanju Naklade Ljevak, naći ćete 47 toplih i…

majka priča o socijalnoj otuđenosti svoje kćeri koja ne izlazi iz kuće

Majka sasvim iskreno: 'Nije mi normalno da je moja 14-godišnjakinja stalno u kući!' Što kažu stručnjaci?

Nakon alarmantnih podataka koji pokazuju zastrašujući porast ovisnosti o ekranima među djecom od 10 do…

svjedočanstvo žene o gubitku djeteta u trudnoći

Psihologinja iskreno o vlastitom bolnom iskustvu gubitka djeteta u trudnoći

Iako svaka četvrta žena izgubi trudnoću, u društvu se jako malo zna i priča o…

djevojčica u bolnici bez mogućnosti posjete roditelja zbog koronavirusa

Sve snažniji pritisak roditelja oko odluke o 15-minutnim posjetama djeci u bolnicama

Sada su dvojica očeva postavili šator ispred Dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu, a tamo…