sretna obitelj zbog dobrih vijesti oko koronavirusa

Samo pozitivno! Ugledna virologinja uvjerena da je koronavirus oslabio te da se ne moramo bojati jeseni

Ma koliko mala bila i koliko nam se činilo da ih ova situacija pretjerano ne uzrujava - "novo normalno" i za djecu je puno neizvjesnosti i strahova. I, zato, pozitivne prognoze koje stižu od strane stručnjaka, neka budu naš "vjetar u leđa" prema mirnijem životu bez briga i strahova

Hoće li se koronavirus ponovno razbuktati na jesen, hoće li nas opet zatvoriti u karantenu ili će naša djeca konačno krenuti normalno u vrtiće i škole, a mi na posao; hoćemo li se ikada riješiti straha od ovog nenormalnog života kojeg smo proživjeli u protekla dva mjeseca, pitanja su koja sebi postavlja svaka osoba. Čak se i djeca to pitaju, jer – ma koliko malena bila i koliko nam se činilo da ih ova situacija pretjerano ne uzrujava – “novo normalno” i za njih je puno neizvjesnosti i strahova. Ipak, s obzirom da se život kako-tako vraća u nešto normalnije okvire, savjet psihologa je ne opterećivati se onim što će biti, već iskoristiti sadašnji trenutak. Također, važno je od sebe odmaknuti sve negativne vijesti, sve ono što nas uzrujava i stvara nam nervozu. Stoga, evo optimističnih prognoza ugledne virologinje koja je imala značajan utjecaj u borbi protiv velikih boginja.

“Virus je definitivno oslabio. Do tog njegovog slabljenja došlo je pasažiranjem kroz čovjeka, kao i mjerama koje su poduzete da se on ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Čovjek nije supstrat na kojemu virus može opstati. Ja volim reći da smo mi ljudska bića za njega jedna slijepa ulica. Virus je već sada toliko oslabio da čak 50 posto onih koji se zaraze neće imati simptome bolesti. Izuzetak su ljudi slabijeg imuniteta”, tako je o koronavirusu i njegovom mogućem povratku na jesen za Slobodnu Dalmaciju komentirala beogradska virologinja dr. Ana Gligić, koja je 1972. godine bila na čelu tima koji je, izoliravši virus velikih boginja, napravio veliki pothvat na svjetskoj razini.

“Drugog vala ovdje, a mislim na ove ovdje naše prostore, neće biti. Bit će tih tzv. džepova, pojedinačnih slučajeva jer, uostalom, epidemija još nije okončana. Samo je važno ta žarišta prepoznati u startu i sanirati da se ne bi razbuktavala”, rekla je dr. Gligić.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

bolesti štitnjače i planiranje trudnoće

Kako planirati trudnoću uz bolest štitnjače?

Poremećaj funkcije štitnjače može imati negativan utjecaj na…

Pročitajte i:

Kako prihvatiti svoj mjesečni ciklus (i objasniti ga djetetu)

Zapadna kultura današnjice uvelike ignorira i skriva menstrualni ciklus. Žene se uči da se „nose“…

Kad vaše dijete igra "18+" videoigre

Slika prva: sjedite sa svojim desetogodišnjakom i zajedno igrate igricu na PlayStationu. Riječ je o…

inzulinska rezistencija u trudnoći

Kako prepoznati inzulinsku rezistenciju (u trudnoći)?

Sprječavanje razvoja ili barem odgoda manifestacije šećerne bolesti jedan je od ključnih razloga zbog čega…

Ella Dvornik

Ella Dvornik progovorila o kćerinom mjesečarenju! Kako se nositi s hodanjem u snu i noćnim morama?

Puno češće od mjesečarenja su, pojašnajvaju stručnjaci, noćne more (ružni snovi), koji se javljaju od…