ručno izdajanje

Ručno izdajanje je vještina koju vrijedi svladati: Donosimo i upute kako!

Manualno ili ručno izdajanje vrlo je korisna vještina, pogotovo ako ste nova mama i još niste dojili, a koristit će vam u situacijama kada ste odvojeni od djeteta i grudi su vam se 'napunile' mlijekom

Nježnim i ritmičnim pritiscima ruke možete se izdojiti, a jednom kada svladate ovu vještinu, shvatit ćete koliko je primjenjiva u raznim situacijama. Nakon što rodite, često dolazi do nagle navale veće količine mlijeka pa je izdajanje rješenje za novu mamu jer je spašava od mastitisa.

Također, tjekom prvih tjedana života bebe su jako pospane pa se može dogoditi da prespavaju hranjenje ili da brzo zaspu na prsima, a vi imate mlijeka u izobilju. Kako biste održali ‘dobru potražnju’ i kako vam se mlijeko ne bi sakupljalo u grudima, preporučuje se izdajanje.

Sarah Lavonne, babica i medicinska sestra koja brine o rodiljama te edukatorica dojenja, koja je u svrhu pomaganja mladim mamama da usvoje vještinu dojenja otvorila i YouTube kanal, u ovome slučaju daje prednost ručnom izdajanju te preporučuje da bebu nahranite podojenim mlijekom, ali na žličicu, kako je bočica ne bi zbunila. Tako ćete nahraniti bebu i održati dobru ‘ponudu i potražnju’.

Potom, ako ste dojilja početnica i stvorile su vam se ranice na bradavicama, pa želite preskočiti koji podoj da vam se bradavice malo oporave, ručnim izdajanjem i hranjenjem bebe na žličicu nećete ugroziti dojenje.

I, naravno, ako ste iz bilo kojeg razloga odvojeni od djeteta, a grudi su vam pune te osjećate pritisak i mlijeko vam curi, ručno izdajanje je rješenje vašeg problema.

Kako se ručno izdojiti?

1. Operite ruke prije početka izdajanja. Sarah Lavonne za sakupljanje mlijeka preporučuje žličicu i malenu plastičnu čašicu te malenu posudicu, koje prethodno sterilizirajte ili prokuhajte u vrućoj vodi.

2. Počnite masažom grudi minutu-dvije. Također, prije masaže Sarah preporučuje topao oblog kako bi se opustili mliječni kanalići.

3. Pronađite areolu i dlan ruke postavite u slovo C, 3 - 4 cm udaljen od vrha bradavice, malo izvan areole. Važno je da ne stišćete izravno bradavicu, nego dio oko bradavice, jer stišćući bradavicu nećete uspjeti istisnuti mlijeko.

4. Dlanom, dakle, pritisnite područje oko bradavice i lagano stišćite prema bradavici, potom popustite pritisak, promijenite mjesto pritiska, pa opet pritisnite i stišćite prema bradavici. Svaki put kada dođete u poziciju stiskanja bradavice, zadržite nekoliko sekundi kako bi iscurilo mlijeko.

Vrlo je važno pravilno rotirati prste po predjelu dojke, kako bi se što bolje ispraznili svi spremnici za mlijeko. Bilo bi vrlo dobro naizmjence koristiti obje ruke prilikom masiranja svake dojke. Postupak pražnjenja dojki ne bi trebao trajati više od pola sata.

Budite strpljivi jer u prvih nekoliko izdajanja rezultati bi vas mogli razočarati. No što se češće budete izdajali, dobivat ćete veću količinu mlijeka. Ručno je izdajanje, kad ga svladate, jednostavno, možete ga primijeniti uvijek i ne košta gotovo ništa.

Pogledajte zanimljiv video Sarah Lavonne, edukatorice za dojenje.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Empatija se uči od rođenja, a dijelom je i nasljedna. Kako odgojiti empatičnu djecu?

Empatija se uči od rođenja. Kroz emocionalno izražavanje dijete prilagođava izražavanje emocija drugima. Empatija je…

Za djecu je najbolji proizvod za sunčanje onaj koji štiti kožu od cijelog spektra štetnog zračenja...

Kada je o našim najmlađim članovima obitelji riječ, nastojimo im uvijek pružiti najbolju njegu. A…

Kako reagirate kad na rođendan vašeg djeteta dođe i nepozvani brat pozvanog prijatelja?

Jeste li svojim mališanima simbiozu kada je o druženju s drugom djecom riječ, postavili kao…

minipolis naslovna

Nije riječ samo o igri, u dječjem gradu MiniPolisu razvijaju se važne životne vještine!

Igra nije samo zabava, ona je i učenje vještina koje su važne za život. U…