Roditelji svojim stavom utječu na djetetovo zdravlje

Ususret predavanju Jadranke Boban Pejić o prilagodbi prehrane i aktivnosti djece u srijedu 27. 3. 2019. od 19 sati donosimo njenu temu o pozitivnom stavu i aktivnoj ulozi roditelja

Najmanje što možete učiniti za zdravlje svog djeteta (a i za svoje zdravlje) jest da općenito imate pozitivan stav prema životu te da takav stav prenesete i na dijete. I znanost je dokazala da snaga volje igra vrlo važnu ulogu za naše psihofizičko zdravlje i samim time puno znači već sama odluka da kroz život krenemo putem zdravlja.

Logično je da takva odluka treba biti potaknuta načinom na koji razmišljamo i komuniciramo, ali naši su postupci i djelovanje jednako važni. Naši svakodnevni odabiri – što jedemo, kako dišemo, čime njegujemo svoje tijelo i kojim sredstvima čistimo svoj dom – ovise isključivo o nama samima i upravo oni itekako utječu na naše zdravlje.

Za zdravo dijete normalno je da i do osam puta na godinu doživljava nekakve promjene u svojem stanju. To je sastavni dio rasta, razvoja, razvoja imuniteta i prilagođavanja promjenama u okolišu. Za dijete je bolje da iskusi različite simptome te da je jedan do tri dana izvan uobičajenog ritma, a onda da je ponovno aktivno, vitalno i snažno (tako se tijekom godine "pročišćava"), nego da nema nikakvih problema, ali da je konstantno slabo i bez vitalnosti.

Većina dječjih zdravstvenih problema spada u manje, uobičajene probleme koji prate odrastanje. Proživljavajući ih, dijete jača i gradi vlastiti imunitet, ali istodobno uči i kako na kvalitetan način može brinuti o svojem zdravlju. Zapravo, o brizi za zdravlje dijete uči na dva načina. S jedne strane promatra svoje roditelje kako se brinu o sebi (i samim time stavlja nas u poziciju "uzora"), a s druge strane svjedok je našeg ponašanja i mjera koje poduzimamo kad ono samo ima određeni problem.

Sama brižnost i ljubav čine čuda, a svaka šalica napitka, svaka masaža, dodir i puna prisutnost donose iscjeljenje. Ljubav i brižnost nas hrane i potiču na rast te istodobno potiču brži oporavak i iscjeljenje. Stoga ozračje u kojem dijete živi, način na koji se okolina prema njemu odnosi, kojim informacijama i doživljajima je izloženo – sve to utječe na njega u jednakoj mjeri kao i kvaliteta hrane, zraka i vode.

Sastavni dio aktivne uloge u stvaranju i obnavljanju zdravlja čine i otvorenost, informiranost i edukacija. Svakako ne treba zanemariti ni činjenicu da mi sami najbolje poznajemo svoje dijete, njegove reakcije, navike, sklonosti te jakosti i slabosti. Da bismo mu omogućili zdravo odrastanje, dobro je da smo svjesni izbora koje imamo.

Sigurno je da u nekim stvarima i pitanjima koje si postavljamo (kao izraz brige o djetetu) osjećamo nesigurnost. U takvim je situacijama važno imati kvalitetnog liječnika, stručnjaka ili terapeuta s kojim se možemo posavjetovati. Stručnjak će u takvoj situaciji znati prepoznati kad i koji simptomi ne ugrožavaju zdravlje i život djeteta. Također, neće za blage simptome i problem sa zdravljem davati potencijalno štetne i jake lijekove, nego će podržati našu namjeru da djetetu pomognemo na cjelovit i prirodan način.

Predavanje Razvoj djeteta - kako prilagoditi prehranu i aktivnosti

Gošća prve proljetne Planetopijine srijede u Makronovi je Planetopijina autorica Jadranka Boban Pejić. Njezina predavanja uvijek su izvor korisnih informacija i provjerenih savjeta, a svojim pristupom i načinom komunikacije ovakva druženja postaju hrana za dušu.

Za sve koje zanima kako postići snažan imunitet kod djece i pružiti im adekvatnu prehranu uz puno ljubavi, pozivamo da dođete u srijedu, 27. 3. u 19 sati kod Makronovu, Ilica 11/1.

"Kažu da velika ljubav rađa veliku brigu, a to vjerojatno najbolje osjetimo brinući se za našu djecu. Uronjeni u more informacija često se krećemo između dvije krajnosti: jedna je da smo krajnje strogi, rigidni i opsesivno brinemo o djetetu, a druga da sve puštamo djetetu na odluku jer ono najbolje zna što mu treba. Hraniti dijete zdravo često nam se čini izuzetno kompleksno, vjerujemo da to traži previše vremena, a najčešće nismo ni sigurni što je to u stvari zdrava prehrana za osjetljivo vrijeme rasta i razvoja. Tijekom zadnjih tridesetak godina, osim što sam, zajedno sa suprugom, podigla dvoje, sada već odrasle, zdrave djece, savjetovala sam na stotine roditelja ne samo o prehrani već i odgoju, aktivnostima i svemu što je vezano za roditeljstvo. Bit će mi zadovoljstvo to iskustvo, neka nova promišljanja i ideje podijeliti s vama." (Jadranka Boban Pejić)

Jadranka Boban Pejić

Ulaznice za predavanje po cijeni od 20 kn možete kupiti u knjižari Planetopija, Ilica 68 ili neposredo prije predavanja u Makronovi.

Jadranka Boban Pejić vodeća je hrvatska stručnjakinja za cjelovitu i prirodnu prehranu te holistički razvoj djece i autorica brojnih nagrađivanih kuharica te popularnih knjiga Za bebe i djecu 1 i Za bebe i djecu 2, u kojima govori o pravilnoj prehrani i zdravlju djeteta od trudnoće do školske dobi.

 

Foto: press, Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Ida Prestar

Pjevačica lako riješila problem koji muči mnoge roditelje

Donosimo i 14 trikova poznate domaće stručnjakinje, dr.…

Uz ove trikove i vaši će mališani naučiti jesti 'zeleno'!

Vegansko jelo vrlo je lako prilagoditi tako da…

djevojčica odbija jesti hranu

Ako imate dijete izbirljivo u hrani, ovo je za vas! Bojimo se da nemamo dobre vijesti!

Najnovije istraživanje pokazalo je kako mali izbirljivci teško…

Pročitajte i:

Djeca sve vide, ali ne pokazuju! Alarmantni podaci o mentalnom zdravlju najmlađih!

Regresija u ponašanju, burne emocionalne reakcije, povlačenje u sebe..., samo dio problema s kojima se…

pobačaj

O pobačaju: 'Izašla sam iz traumatičnog braka, ostala sama s djetetom i nisam bila spremna za novu bebu'

O svojim iskustvima prekida trudnoće progovorile su tri žene -Ana Kolar, Anamaria Ružak i Marinella…

Severina

Posebno tužan dan za Severinu: 'Svaki otkucaj ostavlja jedan ožiljak na srcu!'

Prošlo je 10 mjeseci otkad je sud donio odluku da skrbništvo nad malenim Aleksandrom, sinom…

Može li trudnoća doista odgoditi najčešću autoimunu bolest reproduktivne dobi?

Od multiple skleroze češće obolijevaju žene nego muškarci, a kod većine se bolesnika javlja baš…