Rođendan obilježen alarmantnim upozorenjem! Sve je više žrtava obiteljskog nasilja!

Danas se obilježava sedam godina otkad je otvorena telefonska linija 116 006 za pomoć žrtvama nasilja, a tim su povodom Ida Prester i Tomislav Jelinčić poslali snažnu poruku žrtvama - niste sami i budite hrabri!

Nacionalni pozivni centar danas obilježava 7. godina djelovanja. Osnovan je 16. srpnja 2013. godine kao projekt Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, a u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Hrvatska je time postala peta europska zemlja koja je uvela besplatan europski standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima. Postojanje Nacionalnog pozivnog centra i 116 006 broja od iznimne je važnosti za sustav podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja, pogotovo za žrtve nasilja u obitelji koje najčešće kontaktiraju liniju te traže pomoć. Povodom obilježavanja 7. rođendana Nacionalnog pozivnog centra, u kampanju su se uključili i neka poznata imena. Shvaćajući kako neke uloge biramo sami, Ida Prester i Tomislav Jelinčić poslali su poruku onima koji svoje uloge nisu birali - žrtvama kaznenih djela i prekršaja. Zajedno su im poručili: “Niste sami! Budi najhrabrija/najhrabriji i nazovi 116 006!"

Žrtve kaznenih djela i prekršaja, osim doživljene nepravde, često trpe i niz fizičkih, psihičkih, socijalnih i ekonomskih posljedica i imaju pravo na pomoć i podršku u suočavanju s izazovima situacije koju nisu birali. Pružanje podrške svakim radnim danom uvelike je olakšano aktivnim i nesebičnim angažmanom posebno educiranih volontera i volonterki. Do sada je u Nacionalnom pozivnom centru volontiralo 220 volontera i volonterki koji su odradili više od 38 000 volonterskih sati unutar kojih je pomoć pružena u gotovo 10 000 slučajeva.

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa, ali i potresom u Zagrebu, samo je povećala broj ljudi kojima je podrška potrebna. Da se porast nasilja, uistinu, događa u obiteljima, potvrdila nam je i prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog i psihoterapeut, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, u velikom intrevjuu kojeg možete pročitati OVDJE.

Organizacije diljem svijeta aktualno upozoravaju na "epidemiju zlostavljanja” do koje bi moglo doći uslijed mjera fizičkog distanciranja,  jer se djeci i mladima, kao naročito ranjivim skupinama, a u aktualnoj situaciji smanjuje mogućnost povjeravanja drugim odraslim osobama u koje imaju povjerenja, a potencijalno dolazi i do osjećaja bespomoćnosti kod žrtava, jer "nemaju kamo pobjeći”. Stoga je velika odgovornost na svima da reagiraju. Vrijeme je za građansku hrabrost i osobnu odgovornost okoline (susjedi, drugi roditelji, bake, djedovi,…) u obavještavanju sustava i osiguravanju zaštite najranjivijih”, poručila je, između ostalog, u intrevjuu prof. Buljan-Flander, ali i upozorila na brojne druge probleme s kojima se suočavaju obitelji zbog pandemije i velikog potreba u Zagrebu.

“Svakodnevno komuniciramo s roditeljima i djecom koja su doživjela neki oblik traume i koji su već uključeni u naš tretman, vodeći računa o njihovim potrebama i emocionalnom stanju. Potresi koji su se dogodili u Zagrebu, u vrijeme zdravstvene krize, doprinijeli su i tome da našu pomoć potraže u većem obimu i naši pacijenti, ali i obitelji djece koja ranije nisu bila u tretmanu Poliklinike. U većini slučajeva, radi se o savjetima kako s djecom razgovarati o onome što doživljavaju, strahovima, brigama, anksioznosti, te usmjeravamo roditelje kako im pomoći i podržati ih, koje su očekivane reakcije kod djece ovisno o dobi, kako s djetetom razgovarati pandemiji, o bolesti, kako objasniti izolaciju ali i na koji način organizirati svakodnevicu u kojoj djeca prate nastavu putem televizijskih programa, a roditelji rade od kuće. Očekivano, savjetovali smo i roditelje kada je riječ o stresnim reakcijama kod djece, teškoćama u prilagodbi na sadašnje okolnosti, ali nažalost, i poteškoćama koje proizlaze iz narušenih odnosa razvedenih roditelja, koji ne surađuju u ovo vrijeme kada ih dijete treba oboje više nego ikada kako bi se osjećalo sigurno i zaštićeno”, rekla je ova stručnjakinja.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

kako izgradito povjerenje između roditelja i djeteta te ga potaknuti da se povjerava

Ova 22 znaka otkrivaju je li vaše dijete žrtva nasilja!

Oči roditelja moraju uvijek biti širom otvorene kad…

Je li popularna serija kriva za porast samoubojstava kod mladih?

U ovo neizvjesno vrijeme, kada je pandemija iz…

pranje ruku

Uz ovu zabavnu pjesmicu i TikTok koreografiju djeca će jedva čekati prati ruke!

pandemija koronavirusa naučila nas je da opreza nikad…

Pročitajte i:

zimske igre

Doznajte kako kod kuće napraviti umjetni snijeg!

Djeca su pravi mali istraživači, stoga će ih ove zimske igre 'Montessori mame' Kristine s…

bol u nozi

Očajna majka: 'Kćer mi se okliznula na mokar pod u šoping centru i povrijedila koljena! Mogu li tražiti odštetu?'

Zbog klizavog poda u jednome shopping centru, dijete se pokliznulo i palo te pri padu…

drže se za ruke

Dejtanje nakon razvoda: Što kad se mama ili tata zaljube u drugoga?

Razvod roditelja je već dovoljno bolno iskustvo za djecu, no što se događa kad roditelj…

mama i curica u sportu

Djeca i tjelesna aktivnost: Koliko im je potrebno kretanja dnevno?

Kretanje i tjelesna aktivnost važni su za očuvanje zdravlja i djece i odraslih. Važno je…