puzanje

Ako je vaše dijete propuzalo prije svojih vršnjaka, ne znači da je napredno!

Roditelji su često puni nedoumica o tome što je normalno u dječjoj motorici, a što nije. No vrijeme kad se javljaju promjene u kretanju nije isto za svu djecu pa su prekretnice, tzv. mile-stones, razdoblja koja pokrivaju i po nekoliko mjeseci

Noviji pristup razvoju djece ne polaže tolikuo pažnju na doba kad bi dijete trebalo nešto naučiti i učiniti, već na kvalitetu toga što je dijete naučilo i koristi u svom kretanju. Svako će zdravo dijete početi koristiti neku svoju sposobnost u kretanju onda kada mu bude potrebna, a roditelji će zaboraviti kada se to dogodilo jer dijete tijekom svog razvoja uči toliko stvari da nema smisla pamtiti baš svaki detalj.

Stoga, doba svladavanja određenih motoričkih vještina potpuno bi se trebalo zanemariti kao kriterij naprednosti djeteta.

Dijete bi trebalo propuzati kad ga njegova znatiželja i želja za zadovoljavanjem potrebe upoznavanja prostora na to potaknu. Uglavnom bebe počinju učiti puzati između sedmog i desetog mjeseca života, ali su individualne razlike od djeteta do djeteta velike.

Dijete puže jer se želi kretati i doći do predmeta ili osobe koji ga zanimaju. Stoga, ako ga stalno držite po rukama, u stolici ili u ogradici, vjerojatno neće puzati jer za tim nema potrebu ili, ako je ima, ne može realizirati kretanje jer nema za to potreban prostor.

Dijete počinje svladavati vještinu puzanja ako je na podu, ali tek kad nauči održavati ravnotežu u potrbušnom položaju, odnosno kada je sposobno u tome položaju potpuno odići jednu ruku od podloge i prenijeti teret na drugu ruku.

Prvo je puzanje potrbušno, odnosno riječ je o 'gmizanju' ili 'vojničkom puzanju'”, a pri takvome kretanju dijete se ne odiže na koljena.

Potom se iz tog puzanja razvija četveronožno puzanje s osloncem na ispružene ruke i koljena, a neka se djeca radije kreću sjedeći i mijenjajući položaj s jednog boka na drugi bok. Tehnika puzanja ovisi o tome koliko su im ručice snažne, mogu li lako otvoriti dlanove i osloniti se na podlogu, jesu li nožni mišići još povišenog ili smanjenog tonusa, jesu li prvo naučili izdignuti guzu ili su slučajno otkrili da se i vožnjom po pelenama može vrlo uspješno kretati.

Ne trebate se, kao roditelj, puno brinuti oko stila puzanja svoje bebe jer su sve to prirodni načini puzanja.

Zašto je puzanje važno?

Puzanje je važno jer omogućuje djetetu upoznavanje s okolinom u uvjetima koji su laganiji i sigurniji nego kada je na nogama. Puzanje djetetu daje osjećaj položaja tijela u prostoru pri kretanju, daje mu sigurnost i iskustvo o položajima tijela pri kretanju. Daje mu mogućnost odlučivanja kamo će ići i što iskusiti.

Djeca koja su puzala, lakše i brže prohodaju, stabilnija su i sigurnija u prvim samostalnim koracima, rjeđe padaju jer su se pužući naučila dobro kretati u prostoru.

Dijete možete motivirati da brže propuže tako što ispred njega stavljate nešto za čim će krenuti jer se kretanje događa iz radoznalosti. No, dok većina djece ipak propuže u jednom dijelu učenja kretanja, neka ne pužu i ne žele puzati – i sve je to normalno i ne ostavlja nikakve posljedice za djetetovu kasniju motoriku.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

beba hoda

Kada je dijete spremno za svoj prvi korak?

Da bi se dijete počelo oslanjati na svoje…

hodanje bebe

Razvoj grube motorike: Mama, tata, za prve korake, dijete treba biti spremno!

Tijekom svog intenzivnog razvoja u prvoj godini života…

dijete uči puzati

Mora li vaše dijete naučiti puzati?

Mnogi roditelji zabrinuti su jer njihovo dijete ne…

Pročitajte i:

bebin pupak

Neka vas ne plaši pupčani bataljak: Pravilnom njegom do zacijeljenog pupka

Mnogim je roditeljima, nakon što bebu donesu iz rodilišta, najstrašnija stvar s kojom se trebaju…

tjelesni dodir i bebe

Bebina reakcija na dodir ovisi o emotivnoj uključenosti roditelja

Novo je istraživanje pokazalo da bebe ne doživljavaju svaki nježan dodir roditelja na jednak način.…

dijete s visokom temperaturom

Povišena temperatura kod djece: Kako i kada je spuštati, a kada potražiti stručnu pomoć?

Ima li razloga za paniku kada stavite toplomjer djetetu i ugledate da pokazuje iznad 38,5…

beba i motorika

Razvojne faze beba i kada bi trebalo obratiti se pedijatru

Svaka se beba razvija svojim tempom i nije problem ako kasni u jednoj stvari, ali…