odnos s djecom

Probajte umjesto ‘kad si jučer došao kući i zašto tako kasno?’ svoje dijete ponekad upitati ‘što ti se događa u životu?’

Jedna od najkompleksnijih zadaća roditelja jest odgojiti kompetentno dijete. Na tom putu uvelike im mogu pomoći savjeti Jespera Juula, međunarodno priznatog obiteljskog terapeuta, pisca, supervizora i voditelja. Jedan od njih govori da je razgovor s djecom ključ ispunjenog obiteljskog života u kojemu se i roditelji i djeca mogu razvijati u za njih najboljem smjeru. I upravo to, iz ulomka iz njegove knjige 'Od odgoja do odnosa' shvatit ćete zašto je važno razgovarati s djecom, a ne im samo zapovijedati

U obiteljima ne postoje jasno određene definirane hijerarhije, što znači da moramo biti u stanju razgovarati jedni s drugima, a mi to ne znamo jer takvo što nikada nismo ni naučili i jer su nam roditelji određivali što moramo raditi. Zapovijedali su umjesto da su razgovarali s nama. Zato mi se sviđa način na koji se u diplomatskoj obitelji koju sam spomenuo komuniciralo o osjećajima i razmišljanjima, pri čemu su se svi članovi onitelji mogli izraziti i ozbiljno shvatiti. Malo je nas s našim roditeljima doista vodilo pravi razgovor, i to takav koji bi roditelji započeli jer su imali potrebu za tim. Za djecu je iznimno važno imati roditelje koji se istinski zanimaju za njihov život i to tko su doista. Mnogi roditelji komuniciraju samo na način da postavljaju djetetu pitanja poput: “Kad si jučer došao kući?” i “Zašto tako kasno?” umjesto da ga pitaju: “Što je to što te pokreće?”, “Što ima novog ovog trena u tvom životu?” S pitanjima koja predstavljaju kontrolu samo još više produbljuju jaz između sebe i svoje djece.

Roditelji se možda ponašaju tako jer se osjećaju odgovorno…

Da, samo ako misle da je njihova roditeljska odgovornost to kada im kći dolazi kući, onda se ne bi trebali čuditi ako se ona počne ponašati anarhistički ili samodestruktivno ili ako nastupi druga, ništa bolja varijanta: da im kći postane pretjerano poslušna odoba koja ne može preuzeti inicijativu, drugim riječima: da se njome može lako manipulirati. Preuzeti odgovornost za vlastiti život svatko od nas mora naučiti. I za to je potrebno vrijeme, mnogo vremena. Meni je trebalo 25 godina i mislim da još nisam gotov s tim.

To ne zvuči nimalo lako iako je filozofski rečeno nešto što se podrazumijeva…

Da, jer odgovorno živjeti predstavlja novi koncept – naše društvo zapravo ne želi da ljudi postanu odgovorni – ono teži za ljudima koji se lako prilagođavaju i koji su poslušni. Stoga je to za roditelje sasvim novi zadatak: ne mogu uvijek samo govoriti “da” ili “ne”, moraju biti prisutni i predstavljati nekoga tko zna pronaći ravnotežu između “da” i “ne”, moraju znati kada pružiti otpor, a kada popustiti. Radi se o novoj ulozi roditelja i upravo je ona ključna u pronalaženju načina kako pomoći drugome da i sam preuzme odgovornost za sebe.

Tekst: ulomak iz knjige ‘Od odgoja do odnosa; Autentični roditelji – kompetentna djeca’ Jespera Juula
Foto: Shuttestock

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

6 stvari koje bi roditelji trebali raditi drugačije

Kako reagirate na proliveno mlijeko, tjerate li dijete…

Tri ključne stvari koje smo naučili od velikog stručnjaka za odgoj djece

Kako razviti dobar osjećaj vrijednosti kod djeteta; kako…

kako izgraditi povjerenje između djece i roditelja

Kako odgojiti dijete koje se neće bojati povjeriti roditeljima

Djeca vrlo često, ovisno o dobi, ne znaju…

Pročitajte i:

mama i dijete

Kad vaši klinci ne prestaju govoriti 'Mama, mama, mama' po cijeli dan: trikovi kako to zaustaviti

U vrijeme pandemije većina je roditelja na 'radu kod kuće', djeca su online, a često…

automobilska nesreća

Sin mi je na Sudu oslobođen krivnje za saobraćajnu nesreću, ali osiguranje ne želi platiti odštetu! Što sad?

Nakon sudskog procesa tijekom kojeg je oslobođen krivnje za uzrokovanje saobraćajne nesreće, sin jedne naše…

uspješno dijete

Želite odgojiti uspješno dijete? Znanstvenici savjetuju kako do cilja

Odgojem dijete pripremamo za život, učimo ga vještinama koje će mu pomoći da se jednoga…

brat i sestra se svađaju

Vječita borba između djece! Možete smanjiti rivalstvo između braće i sestara te ga pretvoriti u prednost!

Rivalstvo između braće i sestara zna biti vrlo stresno. Stručnjaci savjetuju kako ga svesti na…