Rastavljeni očevi: super-muškarci današnjice

Koliko puta ste se ulovili da razmišljate negativno? Željeli biste napraviti nešto za svoje zdravlje, početi vježbati, voziti bicikl, planinariti… Počet ćete u ponedjeljak, zar ne? No, taj dotični ponedjeljak nikako da dođe, prolaze tjedni, mjeseci, godine a vi još uvijek kukate nad svojom sudbinom. Ne zaboravite da svoju sudbinu krojite sami. Ako nemate dovoljan poticaj, možda će vas ova priča inspirirati

Razgovarali smo s dva hrabra super-muškarca, predanim tatama koji unatoč svim preprekama nisu odustali, već su pronašli svoju snagu kojom mogu pomicati planine.

Pedesetogodišnji Ivan Kraljević oličenje je MH tipa, stasit, snažan i sportski aktivan. Ivan se razveo od supruge i nakon nekoliko godina povlačenja po sudovima, dobio je puno skrbništvo nad sinom. Njih dvojica žive sami protekle 4 godine.

Po izrazu njegova lica jasno se vidjelo da nije prošao nimalo lagan put, no razvod je utjecao na njega poticajno, te smatra kako je postao bolji i odgovorniji roditelj otkako je prepušten sam sebi. "Sve se može uskladiti, obaveze, želje i hobiji. Volio bih sa sinom provoditi više vremena ali zbog školskih obaveza, naše vrijeme za druženje u prirodi svodi se na vikend", kaže Ivan.

Osim što je full time otac, Ivan je sretno zaposlen, te iako je po zvanju akademski slikar, radi kao grafički dizajner. Svakodnevno kuha i tako omogućava sebi i sinu da se zdravo i kvalitetno hrane. Ne jedu junk food, osim u jako rijetkim situacijama, a vikendom mu roditelji pomažu sa spravljenjem zdravih obroka.

Oduvijek se bavio nekim oblikom sportske aktivnosti, no prije tri godine ta se ljubav pretvorila u nešto više. "Kupio sam bicikl prije tri godine prvenstveno zato da bih se sa sinom vozio u školu, te ga tako potaknuo da vozi bicikl jer sam smatrao da se ne kreće dovoljno."Budući da su tada živjeli u novozagrebačkom kvartu Travno svakoga dana su vozili po 25 min do škole u centru grada, te isto toliko natrag. Iako su se u međuvremenu preselili u Centar, svako jutro zajedno bicikliraju. Tako osim ugodne tjelovježbe imaju priliku za kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme. Iako njegov sin više nije klinac, još uvijek zajedno putuju do škole radi sigurnosti u gradskom prometu. Ta svakodnevna vožnja potaknula ga je da svoju razinu biciklizma počne dizati na višu razinu.

Prilikom jednog druženja s prijeteljima, ohrabren čašicom više, dogovorio je da će biciklom ići do Motovuna. Unatoč prvotnim sumnjama u svoje sposobnosti, nakon 3 dana vožnje, biciklizam je još više zavolio. "Kada sam shvatio da mogu, išao sam na duže, veće, više ture. Nakon toga sam krenuo u šumu. Prvo drumom, zatim šumom" , prisjeća se Ivan sa smiješkom.

Koliko voli prirodu bilo mi je jasno čim je predložio da se nađemo u zagrebačkom parku Ribnjak. Ivan je naravno došao biciklom, te je unatoč pljusku koji nas je ulovio tijekom fotografiranja, bio odlično raspoložen.

Ivan ističe kako je sport najbolji način psihičkog opuštanja, te poboljšanje rezultata djeluje jako motivacijski na njega jer ga potiče da svaki puta bude malo bolji, brži i uspješniji nego prošli put.

Osim brdskim biciklizmom, ovaj frajer bavi se i crossfitom već tri sezone. "Crossfitom se bavim pretežito kada su vremenski uvjeti nepovoljni za vožnju bicikla, a taj mi je način rekreacije u zatvorenom prostoru najdraži." Rijetko izlazi, a najdraži izlasci su mu sa kolegama blues glazbenicima jer i sam voli zasvirati blues, te im se nerijetko i pridruži na gitari.

Ivan kaže kako ne bi ništa mijenjao u svom odnosu sa sinom. Jedan dan vikenda uvijek je rezerviran za zajednički boravak u prirodi, ponekad je to Jarun, ponekad Sljeme. Pružanjem vlastitog primjera motivira sina da se bavi sportom. "Forsiranje nema smisla, ako će htjeti aktivno trenirati neki sport imat će moju punu podršku", kaže.
Sinu bi volio usaditi osjećaj odgovornosti prema obavezama i toleranciju prema ljudima.

"Moraš biti dobra osoba, ali se i potruditi da budeš uspješna osoba u okvirima svojih mogućnosti", kaže.

Ivanova poruka za rastavljene očeve: "Sve se može uskladiti ako ima volje. Uz dobru organizaciju život može biti kvalitetan i ispunjen u svim aspektima."

Za razgovor s drugim ocem obratili smo se Udruzi za ravnopravno roditeljstvo.
Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo osnovana je na inicijativu nekolicine očeva koji su i na taj način željeli upozoriti javnost na prisutne probleme u centrima za socijalnu skrb i na sudovima, kada se otac pokušava izboriti za legitimno pravo djeteta na podjednako vrijeme sa oba roditelja.

Nastavak priče pročitajte na www.menshealth.hr

Foto:

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Mila Kunis and Ashton Kutcher

Zna se što je presudilo braku Ashtona Kutchera i Mile Kunis

Već više od godinu dana šuška se o…

Angelina Jolie i Brad Pitt

Bivši slavni supružnici pred važnom odlukom za njihovu djecu

Iako psiholozi preporučuju zajedničko skrbništvo kao najbolji model,…

Pročitajte i:

mokrenje u krevet

Što da radim, dijete mi još uvijek noću 'piški' u krevet?

Noćno mokrenje u krevet, stručnim rječnikom monosimptomatska noćna enureza ili samo enureza, čest je poremećaj…

promjena trulog sustava

Što sve trebamo mijenjati da se slučaj zlostavljanja djeteta više nikada ne ponovi!

Slučaj zlostavljanja sa smrtnim ishodom, koji se dogodio dvoipolgodišnjoj djevojčici Nikoll, nažalost nije prvi koji…

nasilje nad djecom

Nasilje nad Nikoll ne smije pasti u zaborav, kao što je to bilo s ocem koji je djecu bacio s balkona...

Žustre reakcije javnosti na slučaj preminule djevojčice Nikoll iz Nove Gradiške, kao žrtve obiteljskog nasilja,…

zlostavljanje djece

'Kako Toni može, a ti ne možeš?!' Uz fizičko, postoji i emocionalno zlostavljanje koje ponekad tretiramo kao 'odgoj'

Postoje različiti oblici zlostavljanja: ono može biti fizičko, emocionalno i seksualno... Nažalost, danas su mnoga…