Rastava braka i utjecaj na dijete

Raspad obitelji djecu najviše pogađa ako se dogodi između 7. i 14. godine djetetova života

Rastava roditelja vjerojatno će imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje djece ako se dogodi kad su djeca stara između 7 i 14 godina. Ako do rastave dođe ranije, istraživanja pokazuju kako takvog negativnog učinka neće biti

Odlazak jednog roditelja iz obitelji velik je događaj u životu djeteta za koji se zna da može dovesti do razvoja anksioznosti i depresije kod djeteta. Istraživanje koje je jasnije pokazalo kad se taj utjecaj najintenzivnije ispoljava provedeno je na 6245 djece i mladih u Velikoj Britaniji.

U brojkama, pokazalo se da je upravo u dobi od 7 do 14 godina došlo do porasta emocionalnih poremećaja za 16% te povećanja poremećaja u ponašanju za 8%, navodi Theguardian.com. S druge strane kod djece između 3. i 7. godine nije uočen utjecaj na mentalno zdravlje kao ni kod djece od 14 godina u usporedbi s djecom koja u toj dobi žive s oba roditelja.

"Otkrili smo da odlazak jednog roditelja ima negativan utjecaj na djetetovo mentalno zdravlje, osobito na proces internalizacije (usvajanja socijalnih normi, standarda ponašanja i doživljavanja). Dogodi li se rastava u ranom djetinjstvu, nema kratkoročnih utjecaja na dijete i vidimo samo naznake srednjoročnih utjecaja kod djevojčica", smatra prof. Elma Fitzsimons, koautorica sa Instituta za Obrazovanje na University College u Londonu i nadodaje:"Odlazak roditelja u kasnijem djetinjstvu, s druge strane, povećava problem sa socijalizacijom, ponašanjem i doživljajem različitih situacija i kod dječaka i kod djevojčica."

Dječaci između 7 i 14 godina, kad su svjedoci rastave roditelja, pokazuju više problema u ponašanju kao što su glumljenje i neposlušnost…

"Razlozi zašto se kod neke mlade osobe razvije mentalni poremećaj obično su kompleksni, no ova studija pokazuje kako raspad obitelji može zbuniti i uznemiriti dijete što kasnije rezultira poremećajem. Zato je iznimno važno rano razviti otpornost kod djeteta i naučiti ga kako izgledaju zdrave veze, ne samo s drugima, nego i sa samim sobom.", smatra Tom Madders, voditelj merketinga udruge YoungMinds koja promovira i podržava mentalno zdravlje djece i mladih.

U procesu rastave braka, roditelji često izgube kompas, bave se svojim problemima oko rastave i zaborave da djetetu treba puno emocionalne potpore. "Kasno djetinjstvo i početak puberteta je vrijeme kad dijete treba podršku u razvoju vlastitog identiteta i individualnosti, odvojen od roditeljskog identiteta, i tada su mu potrebni čvrsti i stabilni roditelji koji su emocionalno dostupni kako bi mu pomogli u razdoblju tranzicije djeteta prema odraslom čovjeku.", govori Dr Nick Waggett, izvršni direktor Asocijacije dječjih psihoterapeuta.

Rastava braka i utjecaj na dijete

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia
Izvor: Theguardian.com

Tagovi: ,

Pročitajte i:

dijete doji

Imam li pravo na produžetak porodiljnoga ako još dojim, a dijete ne želi bočicu?

Čitateljica, koja još doji svoju bebu, treba se uskoro vratiti na posao. Kako njezina beba…

problemi s penisom kod djece

Što mamu može zbuniti ako ima sina: 7 najčešćih problema s dječjim penisom i kako ih riješiti

Ako ste mama muškog djeteta, neke vas stvari vjerojatno zbunjuju, pogotovo vezano uz njegu i…

dohrana bebe

Intuitivno hranjenje: Beba bira koliko, kada i što će jesti!

Počeli ste s dohranom, ili vaša beba već naveliko jede krutu hranu, a vi nikako…