djevojčica razgovara s psihologicom o problemima koji je muče u ovoj krizi zbog koronavirusa

Psihologica otkrila koji problemi najviše muče roditelje i djecu u ovoj krizi

Regresivni oblici ponašanja, odbijanje izvršavanja školskih aktivnosti, nedostatak motivacije i koncentracije, anksioznost zbog nedostatka aktivnosti i prijatelja, najčešći su problemi zbog kojih se roditelji obraćaju psiholozima

Klinički psiholog Irma Barišić, iz Poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb, u intrevjuu za Hamar mediju otkrila je, između ostalog, s kojim joj se problemima roditelji najčešće javljaju te što misli kako će na djecu utjecati ponovni povratak u škole i vrtiće. S obzirom na to da ovakvim načinom života funkcioniramo posljednja dva mjeseca, za pretpostaviti je, kaže psihologica Barišić, kako je većina djece sa svojim roditeljima već usvojila nove obrasce svakodnevnog života, i važnost pojačanih higijenskih navika. Upravo iz toga, djeci nove mjere funkcioniranja u vrtiću ne bi trebale biti toliko nepoznate, ukoliko ih je dijete već prije primjenjivalo u svakodnevici. Prije ponovnog kretanja u vrtić, bilo bi dobro da se s djecom porazgovara već spomenutim rječnikom prilagođenim njihovoj dobi o daljnjoj važnosti primjenjivanja redovitih higijenskih navika i mjerama koje će se provoditi u vrtiću, a koje se do sada nisu provodile, a s naglaskom na zaštiti i očuvanju zdravlja. Upravo sve navedene mjere doprinose tome da se dijete u vrtiću i dalje osjeća sigurno i zaštićeno.
“Što se tiče briga vezanih uz djecu vrtićke dobi, roditelji najčešće brinu o tome na koji način disciplinirati djecu na održavanje higijenskih navika i socijalne distance, zanima ih na koji način osmisliti svakodnevne aktivnosti kod kuće koje bi stimulirale dječji razvoj. S obzirom na pandemiju i potres, neki roditelji primijetili su pojavu pojačanih dječjih strahova i regresivnije oblike ponašanja kod djece. Neke roditelje i djecu brine način novog oblika školovanja kod kuće, odbijanje izvršavanja školskih aktivnosti, nedostatak motivacije i koncentracije te nemogućnost viđanja prijatelja i bavljenje aktivnostima na koje su navikli”, kaže psihologica, napominjući kako djeca uče po modelu te im roditelji predstavljaju uzor ponašanja prema kojima i oni onda usvajaju različite oblike i načine nošenja u kriznim novonastalim okolnostima. Stoga je važno uzeti u obzir da o roditeljskom pristupu uvelike ovisi i to na koji će se način dijete uspješno ili manje uspješno adaptirati na situaciju.

Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

važnost tjelesne aktivnosti za djecu koja sretna trče nakon pandemije koronavirusa

Apel stručnjaka Kineziološkog fakulteta: 'Karantena je napravila puno štete!'

Koliko bi vremena dnevno svako dijete trebalo provesti…

Kanadska znanstvenica otkriva 5 razloga zašto su mnoga djeca emocionalno nestabilna

"Danas su djeca u katastrofalnom emocionalnom stanju i…

Pročitajte i:

Zašto je važno pustiti djecu da se dosađuju?

"Dosadno mi je!", rečenica je koju danas često možemo čuti od djece, što ne čudi,…

djevojčica tijekom pandemije koronavirusa s maskom na licu i zaštitom od komaraca

Svim snagama protiv komaraca! Kako zaštititi najmlađe i mogu li komarci prenijeti koronavirus?

Komarci su napasnici koji nam redovito kvare ljeto. U trenutačnoj situaciji, kada nam prijeti koronavirus,…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

Glorija Peranić

Prva hrvatska edukatorica po principima pozitivne discipline: 'Samo ovako odgojit ćete sretnu djecu i dobre ljude!'

Uvjerenje da se djeca mogu ponašati bolje onda kad se osjećaju bolje, temelj je odgoja…