aktivno slusanje djeteta

Prosvjetljujuće iskustvo: Kako sam tehnikom aktivnog slušanja popravio i produbio odnos s djecom?

Imate dijete koje je često ljutito i ne zna se nositi sa stresom od odbijanja, gubitka u igri, bratske ljubomore, dijeljenja....? Mnogo je razloga zašto se djeca mogu ljutiti i zašto doživljavaju ispade bjesova. Možda je dio problema u tome što ih ne znamo slušati. Ovaj tata je primijenio tehniku slušanja koju koriste terapeuti psiholozi i ugodno se iznenadio

Koliko puta ste krenuli razgovarati s djecom, pokušali im objašnjavati, urazumiti ih, ali ste brzo izgubili njihovu pozornost. Nisu vas čuli. Jer prodike, razgovori i objašnjavanja nisu način na koji djeca komuniciraju. Njima je to beskrajno dosadno i u njima čuju samo svaku petnaestu riječ:

"Ne želim da lupaš sestru. Koliko puta sam ti rekla da ne joj ne bacaš loptu u glavu. Zašto si zločest?" u prijevodu:"Bla, bla bla bla, sestru, bla bla bla bla bla, loptu, bla bla bla bla bla bla zločest."

A ustvari možemo stvar lakše riješiti samo ako znamo poslušati što žele i zatim izgovoriti prave rečenice.

Ovom tati je bilo teško slušati djecu koja su stalno nešto tražila i zanovijetala. Zbog roditeljskog odbijanja takvog ponašanja, djeca su tražila sve više njihove pažnje, a roditelji sve više uzmicali. Kaos je rastao – djeca su bila sve gora, a majka i otac sve više frustrirani. Otac je to prekinuo primjenom tehnike slušanja koja se koristi za djecu u kognitivno-bihevioralnoj terapiji.

Aktivno slušanje zahtijeva posvećenost i rad. Sama tehnika zahtijeva mirno okruženje s malo distrakcija i praćenje govora tijela dok dijete govori. Zatim kao slušatelj jednostavno ponovite ono što ste čuli tako da malo parafrazirate izrečeno kako biste potvrdili to s djetetom. Proces također zahtijeva fizičku otvorenost prema govorniku i vlastitu tjelesnu fizičku gestu kojom ćete pokazati prihvaćanje i slušanje, uključujući kimanje glavom i kontakt očima kada je to prikladno. Naš je tata svoje prosvjetljujuće iskustvo s tehnikom slušanja opisao ovako:

"Počeo sam koristiti tehniku ​​u ponedjeljak i brzo sam vidio rezultat. Moj prvašić slijedio je svog starijeg brata i žustro plakao. Umjesto da otkrivam razlog njegovog plača ili mu govorim da se smiri, sjeo sam s njim i pitao ga što se dogodilo.

“Bilo mi je grozno u školi i imam domaću zadaću”, zavapio je.

“Razumijem da si jako tužan jer imaš domaću zadaću." Rekao sam mu osjećajući se pomalo blesavo.

“Da”, jecao je. “A brat nema domaću zadaću.”

“Vidim da si razočaran što moraš pisati domaću zadaću, a tvoj brat ne mora”, rekao sam dok je on jecao.

Kimnuo je glavom, duboko udahnuo i obrisao suze. “Tata, mogu li dobiti nešto jesti?” Pitao je, smirenije.

“Ti si baš gladan i baš bi ti pasalo da nešto fino nađemo za jesti. Je li tako?”, rekao sam potpuno uživljen u ponavljanje njegovih riječi.

Moj je sin kimnuo, uzeo sam ga za ruku i otišli smo do kuhinje gdje smo pronašli bananu. Odjednom je sve bilo u redu. Ovo zaista djeluje… poput kakve magije.

aktivno slusanje djeteta

Tijekom ostatka večeri sve bolje sam uviđao zašto ta tehnika funkcionira. Aktivno slušanje bilo je poput pritiska na gumbić za pauzu. I od mene je to zahtijevalo da budem miran i prisutan. Dok se odvijao razgovor i slušanje, ništa se zapravo loše nije moglo dogoditi. Umjesto pojačavanja sukoba, vike i nemira, aktivno slušanje je smirilo sve nas. Razum je odjednom mogao prevladati.

Ali to nije bio jedini razlog zašto je aktivno slušanje funkcioniralo. Trećeg dana, moja djeca su također počela primjećivati što radim i počela su izbjegavati moju dosadnu i umirujuću pozu i način slušanja. No, ono što me impresioniralo bilo je to što je funkcioniralo iako i upravo zato što je bilo nezgrapno. Čak i nakon što su moja djeca počela kužiti, uspijevalo je.

U srijedu popodne moj je prvašić došao u kuhinju s problemom. Bio je ljut jer je htio još koji zalogaj iako je već jeo. Također je želio gledati TV jer je njegov brat pokrenuo svoj omiljeni DVD s Road Runnerom i nije htio ništa propustiti. Počeo sam s mojom igrom.

“Čujem da si nervozan jer bi htio još jesti, ali si i nestrpljiv jer također želiš gledati TV …”

Jedva da sam završio, a on se već okrenuo i otišao. Očito nije imao ni vremena ni živaca da me sluša. To je bilo dosadno, a osim toga, i bilo je malo vjerojatno da će dobiti što želi. Odlučio je prerezati to. Pametno dijete. Iako se aktivno slušanje ne bi trebalo baš tako raditi, ishod je za mene bio dovoljno dobar. Dovraga, ako dosađivanjem mogu moju djecu dovesti u red i da surađuju, odlično. Odlučio sam ovo aktivno slušanje istražiti do kraja i pronaći njegove limite.

Sutradan sam djecu pozvao u kuću iz dvorišta gdje su se igrali. Oboje su vrištali i plakali pa je i pas počeo lajati, a onda sam i ja htio vikati. Ali smirio sam se i uspio ih posjesti. Bilo je vrijeme da počnem slušati onako aktivno kako ja to znam.

Počeo sam s mlađim koji se činio uzbuđeniji. "Što se događa ovdje?"

“Brat mi ne da igram igru superheroja”, ljutito je optužio starijeg brata.

“Dobro, ono što ja razumijem da kažeš …”

“Wa uvijek igra superheroje!”, prekinuo ga je stariji brat.

Opet sam ih smirio i pokušao započeti ispočetka, ovaj put sa starijim bratom. “U redu, čujem da ste rekli da ste umorni od igranja superheroja i želite pokušati …”

“Neće čak ni igrati mutante!”, viknuo je njegov mlađi brat, još jednom.

Ovako je neko vrijeme išlo. Čak i kad bih uspio dobiti aktivan ritam slušanja, nismo uspjeli pronaći rješenje. Bilo je više vikanja i lupanja vratima. Moja žena je napokon razdvojila svađalice i ostavila mene da u sebi kuham. Gdje je nestala čarolija? Što se dogodilo?

Onda me je pogodilo. Ja jesam aktivno slušao, naravno. A dečki? Ne baš. I to je bio problem. Aktivno slušanje ne djeluje na rješavanje konflikta u grupi ako sve strane ne ne slušaju aktivno. I koliko god želim biti dobar otac i podučavati ih kako se aktivno sluša jedan drugoga, čini mi se da će to s njima biti ozbiljan dugoročni projekt. Iskreno, oklijevam kad na to pomislim.

Što ne znači da odustajem od aktivnog slušanja. To je dobar alat u mojoj roditeljskoj zbirci alata, ali ako su uvjeti pravi. Siguran sam da ću ga nastaviti upotrebljavati u ovom ili sličnom obliku i bit će mi od pomoći. Ako ništa drugo, ova tehnika me naučila koliko je važno biti više prisutan i biti u trenutku kad se moja djeca bore sa svojim demonima. Osim toga, ako nastavim, možda će moja djeca promatranjem mene usvojiti aktivno slušanje.

U petak navečer dok smo dovršavali čišćenje kuhinje, uzdahnuo sam umorno i požalio se:"Bože, kakav dan. Tako sam umoran, samo želim da sve završi."

Moja me žena pogledala. “Čujem te", rekla je. “Ti bi ustvari želio poći gore, leći u krevet i gledati sa mnom TV.”

Nije bila u krivu. I osjećao sam da me čuje.

Izvor: Fatherly.com
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Muzej iluzija

Sada točno znam kako je biti beba! Ovo je moje iskustvo

Ok i dalje ne znam baš točno kako je biti beba, ali nakon što sam…

osjetilno dijete

9 znakova da imate vrlo osjetljivo dijete

Je li vaše dijete preplavljeno prizorima i zvukovima? Smetaju li mu naizgled male stvari, poput…

čaj od matičnjaka

Biljke kao pomoć kod dojenja: Pripremite čajeve i obloge!

Kad je riječ o biljkama i dojenju, neke se 'zelene' prijateljice preporučuju kao vjerni saveznici…

rodiljna naknada

Kada ostvarujem pravo na rodiljnu potporu?

Majci je odbijen zahtjev za potporu za novorođeno dijete jer neko vrijeme nije živjela u…