Zoran Pribičević

Zabava za djecu, pomoć za roditelje! Glumac Zoran Pribičević: ‘Djeca su najveći kritičari moje jedinstvene aplikacije!’

Neke originalne priče iz Pričalice utječu na djecu tako da im postane zabavno puhati nos, prati zube ili čak pojesti nešto zeleno i zdravo, kaže glumac Zoran Pribičević, idejni začetnik ove jedinstvene aplikacije u svijetu koju obožavaju i djeca i roditelji

Zagrebački glumac Zoran Pribičević, kojeg javnost najviše pamti po ulozi u seriji “Zabranjena ljubav", doista je svestran - glumi na daskama koje život znače u nekoliko kazališta, posuđuje glas likovima u crtićima, gradi inozemnu karijeru…, no više od svega vrlo je angažiran i predan tata. Sedmogodišnji sin Dino i četverogodišnja kći Elena njegov su centar svijeta, a upravo je zbog njih pokrenuo i svoju Pričalicu, jedinstvenu aplikaciju u svijetu za pričanje najljepših bajki i priča. Napravljena je prije točno godinu dana, a ideja je, priča nam Zoran, zapravo bila pomoći roditeljima prilikom uspavljivanja djece. Danas je njezina funkcija i primjena puno šira, a u trenutačnim okolnostima i olakšanje za mnoge roditelje koji traže način kako zabaviti mališane u izolaciji.

Je li aplikacija Pričalica, u ovo vrijeme, kad smo zbog koronavirusa više kod kuće, posjećenija nego prije?
Da, svakako bilježimo nešto veći broj korisnika, ali on je već i prije bio u stalnom rastu, jer su ljudi prepoznali produkcijsku kvalitetu priča, koristi, prednosti i razne opcije, kao i veliki rad i trud koji stoji iza svega.

Na koji način aplikacija funkcionira?
U aplikaciji postoji nekoliko izbornika s različitim pričama od dječjih klasika do naših originalnih te personaliziranih priča. Priče je moguće slušati tako da korisnici mogu ponavljati priču koliko god žele, mogu slušati svoje najdraže priče redoslijedom kojim žele te s uspavankom ili bez nje na kraju. Neke priče mogu se otključati čarobnim kapima koje se skupljaju slušanjem, dok za potpuni pristup svim opcijama i pričama postoji pretplata na 1, 6 ili 12 mjeseci. Ovisno o broju skupljenih kapi i pretplati moguće je za manje od 7 kn mjesečno imati sve priče i jedinstvene opcije na jednom mjestu.

Koja su priče općenito roditeljima i djeci najinteresantnije?
Kod svakog je to drugačije, teško je reći, ali osim klasičnih poput Crvenkapice ili Mačka u čizmama, djece jako vole naše originalne priče jer su im nove i na jedan drugačiji i zanimljiv način ispričane.

Kakve su njihove povratne reakcije?
Odllične. Zaista smo oduševljeni pozitivnim reakcijama. Primjerice, neke naše originalne priče utječu na djecu tako da im postane zabavno puhati nos, prati zube ili čak pojesti nešto zeleno i zdravo. A osim toga razvijaju maštu, samopouzdanje i vokabular na jedan potpuno drugačiji način, a to je kroz zvučnu sliku - koja je danas u svijetu vizualnog važnija nego ikada. Još nešto što smo u međuvremenu otkrili je da Pričalica ima izniman terapeutski učinak za djecu s posebnim potrebama ili poteškoćama u razvoju.

View this post on Instagram

A post shared by Zoran Pribicevic (@zoran_pribicevic) on

Kako birate naslove koje čete čitati? Imate li neke stručne suradnike koji vam sugeriraju zašto baš te priče?
Pa nastojim staviti, osim svih poznatijih naslova, i neke priče koje sam ja volio kao mali poput Pale sam na svijetu. Priča je zaista puno i svako malo mi iskoči neka, ali ono što je važno da je svaka dodatno obrađena i prilagođena djeci i vremenu u kojem živimo. A najvažniji suradnici i kritičari svakako su mi sin i kćer jer s njima isprobavam sve nove priče.

Vaše priče mogu biti i personalizirane. Možete li reći nešto više o tome, tj. jesu li personalizirane priče nešto što ima veći utjecaj na djecu od običnih priča?
Da, to je jedinstvena opcija koju nema niti jedna aplikacija na svijetu. Osim djetetovog imena, možete unijeti i razne druge parametre kao što su boja očiju, opis kose, najdraža hrana, imena roditelja i prijatelja itd. te na taj način kreirati samo svoju priču. Dijete postaje glavni junak ili pomagač u raznim pričama i to je nešto čime se svi oduševe, a pogotovo djeca - najveća vrijednost toga je što se dijete zaista osjeća posebno i raste mu samopouzdanje i na jedan potpuno drugačiji način doživljava cijelu priču.

U projekt su se uključile i brojne vaše kolege. S kime najviše surađujete, tj. tko najviše posuđuje glasove vašim likovima te pripremate li ovih dana nešto novo?
Da, dosta je glumaca posudilo svoje glasove za Pričalicu, između ostalih Ana Vilenica, Iskra Jirsak, Dunja Fajdić, Marko Cindrić… To su sve glumci s iskustvom sinkronizacije animiranih filmova, što je za naše priče vrlo važno. Stalno radimo na novim poboljšanjima i updejtima - u prosjeku svaka 2 mjeseca nam dolaze nove priče. U međuvremenu stalno pišem i nove priče kojih je sada već skoro 20, a uskoro izlazi i engleska verzija aplikacije.

Razgovarala: Danijela Petrov
Fotografije: Instagram

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

dijete slomilo ruku

Lom ruke tijekom praznika i školsko osiguranje

Osiguranje učenika vrijedi godinu dana i obuhvaća 24-satno razdoblje, no kod jednog osiguravajućeg društva za…

dijete u bolnici

I struka se digla protiv odluke o 15 minuta s djetetom u bolnici!

Nakon roditelja, sada se i struka angažirala u zahtjevima da Ministarstvo zdravstva promijeni odluku prema…

mama i kći

Mama i kći: novo otkriće o ovom najčvršćem, ali nerijetko i najkompliciranijem odnosu

Sada je i znanstveno dokazano da majke i kćeri imaju sličnu anatomiju kad je u…

djevojčica u depresiji

Depresija kod djece: 8 upozorenja koja morate shvatiti ozbiljno

Depresija nije "rezervirana" samo za odrasle; i djeca mogu snažno patiti, osobito u svjetlu svih…