Vještina nošenja s neugodnim ponašanjem djece

Svaki roditelj, čak i prije nego što mu se rodi dijete, nebrojeno puta čuje da se treba paziti manipulacije. Jer, djeca manipuliraju već od rane dobi, to svi znaju, zar ne? I to postaje temelj našem ponašanju prema našim klincima. No je li to istina?

Francuska psihologinja i edukatorica na području psihoterapije Isabelle Filliozat smatra da baš i nije. Naime, kao majka je dvoje djeca prošla sve i svašta te je upoznata s "hirovima", "ispadima bijesa" i sličnim dnevnim morama roditelja. S vremenom se počela sve više pitati što se zapravo događa. Što točno dijete proživljava kad svoje nezadovoljstvo izražava burnim ispadima? Umjesto da odmah "pokazuje tko je glavni", odlučila je smireno promatrati situacije te pokušati pronaći znanstvena objašnjenja za to - objašnjenja iz kojih će izvući smjernice adekvatnog odgovora roditelja u datoj situaciji.

Kao autorica nedavno objavljene knjige "Sve smo pokušali!", uhvatila se ukoštac s pitanjem kako to da se gotovo sva djeca određene dobi ponašaju vrlo slično, uključujući i tantrume. Zašto će dijete s godinu i pol koje zamolimo da nešto ne radi, učiniti upravo to gledajući vas u oči? Zašto većina dvogodišnjaka ima izljeve bijesa, a dvanaestogodišnji dječaci se izbjegavaju prati? To nisu pojedinačni primjeri, nego uopćeni obrasci ponašanja.

Knjiga "Sve smo pokušali!" temelji se na zaključcima autorice koji su proizašli iz pokušaja razumijevanja motivacije djece te razmišljanja da je određeno ponašanje upravo nužno za zdrav razvoj. Takvim se pristupom umanjuje strah te malo po malo dolazi jasnoća.

Zaobilazeći tradicionalne metode odgoja, o kojima Isabelle zna mnogo s obzirom na psihoterapeutsku praksu, autorica nam na 170 stranica ove knjige nudi praktična rješenja za najčešće situacije prilikom kojih se roditelji hvataju za glavu u želji da propadnu u zemlju od jada. Tijekom prikupljanja materijala za ovu knjigu, autorica se vodila stavom da uvijek prvo treba razmisliti, a tek onda reagirati. To se čini jednostavnim, ali kada vam nešto maleno i vrlo živahno urla za uhom, nije baš jednostavno. No, čitajući njezine savjete, smatramo da je uspjela.

O kojim se, dakle, uobičajenim situacijama radi, a koje nas šokiraju? Pobrojimo neke od najčešćih: izljevi bijesa i druge emotivne oluje, nemogućnost mirovanja, ljuljanje na stolici, pokazivanje prstom, ignoriranje pravila, želja da se sve dobije odmah, pravljenje gluposti, udaranje, buđenje noću, vrištanje čim se roditelj udalji i drugo. Kako je roditeljima nemoguće ne susresti se s nekim (ili svim) od ovih situacija, najbolje se pripremiti.

Autorica pojedino ponašanje obrađuje unutar zasebnog poglavlja pa možete biti sigurni da ćete saznati baš ono po što ste došli. Uz objašnjenja uzroka (koja već sama po sebi unose mir u razmišljanje roditelja), tu su i moguća rješenja. Autorica je vrlo iskusna pa odmah na početku knjige jasno obznanjuje da nema "pravih" rješenja. Ali arsenal kognitivno-biheviorističkih alata kojima ćete raspolagati usvojivši mudrosti iz ove knjige, od vas će učiniti samopouzdanog roditelja koji će znati kako postupiti bez obzira na to je li mu neki stručnjak rekao kako ili je sam došao do rješenja. (Egmont Puls, 99,00 kn)

 

Tekst: Branko Matijašević
Foto: Profimedia, Egmont Puls

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Najbolje zemlje za odgoj djece

I Hrvatska se našla na tom popisu!

Škola s humanim licem - posveta pedagogu i autoru Jesperu Juulu

Europski dom Zagreb, Europski pokret Hrvatska i Familylab…

Dr. Bruce Lipton: Kako odgajati dijete prvih sedam godina života?

Donosimo vam dio iz intervjua s dr. Bruceom…

Jesper Juul: Od odgoja do odnosa

U izdanju nakladne kuće Harfa izašla je knjiga…

Pročitajte i:

djeca čitaju slikovnice i najbolja djela hrvatske dječje književnosti dok su u izolaciji zbog koronavirusa

Međunarodni dan dječje knjige: besplatno "skinite" 34 hrvatske slikovnice

Na obljetnicu rođenja Hansa Christiana Andersena, 2. travnja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odlučila…

knjige za djecu

Evo kako i vi možete pomoći rodilištu u Petrovoj (samo danas!). A zabavit ćete i djecu

100% prihoda od online kupnje Tvornica snova donirat će ovom rodilištu, koje je teško pogođeno…

mama čita kćeri knjigu na kauču u kući

Sad je vrijeme za čitanje djeci na glas. Imamo fora video priču!

Psiholozi koriste terapeutske priče s djecom koja imaju poteškoće emocionalne prirode, no i mnogi roditelji…

Nije uzalud omiljena skandinavska autorica! Ove će knjige djeca čitati!

Uzbudljive priče o Muminima zasigurno će potaknuti ljubav vaših mališana prema knjizi