„U potrazi za Gobi“: nadahnjujuća priča o izgubljenom psu i pronađenom čovjeku

Dva sasvim drugačija bića susrela su se na kraju svijeta i postala najbolji prijatelji

Veliki svjetski bestseler "U potrazi za Gobi" napisao je ultramaratonac australskog podrijetla Dion Leonard koji se poslije preselio u Škotsku. U njemu opisuje kako je na jednoj utrci, i to kroz pustinju Gobi, upoznao malenu kujicu koja mu je postala suputnica u daljnjem životu. I možda se pitate zašto o ovoj toj pišemo na portalu za roditelje… Ipak, ostanite s nama nakratko.

Dion Leonard imao je sretno djetinjstvo, sve do kobnog trenutka kada mu je iznenada preminuo otac. Takav šok i posljedična trauma dijete prate cijeloga života, a u Dionovu slučaju, tada je došlo do još jednog gubitka - majke. Majka je bila tjelesno prisutna u njegovu životu, ali toliko se povukla u sebe da je izgubio svaki emocionalni dodir s njom. U jednom ga je čak trenutku poslala živjeti u donji dio kuće, gdje je bio potpuno sam. Ubrzo se odselio, a sa sobom u svijet ponio veliku tugu. Dionova ispovijest u knjizi koja se odnosi na te godine nije iscrpna, ali je veoma iskrena i potresna.

Znači, čovjek koji je ostao gotovo sam, poslije je postao neumoran ultramaratonac. Kako mu je to uspjelo? Snagu je crpio većinom iz tog gubitka u djetinjstvu, a na utrke je išao samo kako bi pobijedio. Na jednom čak mjestu spominje da mu trčanje nije zanimljivo samo po sebi. Raspad obitelji potaknuo ga je da postane ambiciozan i grabi prema vrhu. Visoka mjesta koja je osvajao, poticala su ga samo na još veći trud. No gdje je kraj?

Sudjelovao je u brojnim utrkama, a svaka je bila zahtjevnija od prethodne. Osim što broje više stotina kilometara, ultramaratonske utrke izvode se u predjelima svijeta koji su vrlo nepristupačni - ekstremno visoke ili niske temperature, vlaga, tlakovi zraka koji luduju. A pustinja Gobi kraljica je nepristupačnosti.

Sve je krenulo glatko i potrajalo nekoliko dana. A tada se u kampu pojavio malen kuštravi pas bez vlasnika. Trkači su bili oduševljeni, pitajući se otkud se pojavio, ali Dion je jedva trepnuo, usredotočen na samo jedan cilj - pobjedu. No idućega dana primijetio je da mu se nešto mota pod nogama. Bila je to Gobi, kako ju je poslije nazvao u čast njihovu mjestu upoznavanja. Isprva se htio otarasiti psa i u miru nastaviti utrku. No ona nije odustajala, prateći ga preko pijeska, kamena i vode. I tada mu je sinulo da je to jedno posebno biće. Biće koje poznaje ljubav. Biće koje će mu promijeniti život.

Tijekom tih nekoliko iscrpljujućih dana Dion je u Gobinim očima pronašao ljubav koja mu je omekšala srce. Više mu nije bila važna pobjeda jer je stekao vrijednu prijateljicu. Ona mu je promijenila perspektivu te je počeo pomagati čak i najgorim protivnicima koji su do cilja htjeli stići prevarom. No već je tada znao da su u životu važne sasvim druge stvari.

U drugome dijelu knjige počinje prava drama. Ondje čitamo o mukotrpnom procesu prebačaja Gobi iz Kine u Edinburgh, gdje Dion živi i danas. Taj se dio čita poput avanturističkog romana u kojem su ulozi puno veći nego što se na prvu čini. Jer Dion je ponovno pronašao nešto što je davno izgubio i to više neće lako pustiti. Cijela knjiga odiše optimističnim tonom koji je daleko od sladunjavog, i to priči daje dozu tvrdog realizma. Pročitajte ovu priču jer velika je mogućnost da će Gobi promijeniti i vaš život - nabolje. (Izdavač: Koncept, 129,00 kn)

Tekst: Branko Matijašević
Foto: press, Facebook

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Knjiga koja će dječake nadahnuti da postanu heroji

Stigla je muška inačica „Buntovnica”

Večer s Dionom Leonardom i nevjerojatnom Gobi te dobrotvorna utrka

Upoznajte ultramaratonca Diona Leonarda koji nam dolazi sa…

Inspirativna knjiga o velikanima povijesti za djevojčice i dječake

Obrazovanje djece je puno lakše i zanimljivije kada…

Pročitajte i:

djeca čitaju slikovnice i najbolja djela hrvatske dječje književnosti dok su u izolaciji zbog koronavirusa

Međunarodni dan dječje knjige: besplatno "skinite" 34 hrvatske slikovnice

Na obljetnicu rođenja Hansa Christiana Andersena, 2. travnja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odlučila…

knjige za djecu

Evo kako i vi možete pomoći rodilištu u Petrovoj (samo danas!). A zabavit ćete i djecu

100% prihoda od online kupnje Tvornica snova donirat će ovom rodilištu, koje je teško pogođeno…

mama čita kćeri knjigu na kauču u kući

Sad je vrijeme za čitanje djeci na glas. Imamo fora video priču!

Psiholozi koriste terapeutske priče s djecom koja imaju poteškoće emocionalne prirode, no i mnogi roditelji…

Nije uzalud omiljena skandinavska autorica! Ove će knjige djeca čitati!

Uzbudljive priče o Muminima zasigurno će potaknuti ljubav vaših mališana prema knjizi