Slikovnica s misijom: Japajapac

Vjerujemo da vam ne bi bilo drago da se odjednom smanjite na takvu veličinu da sve oko vas postane divovsko, jer tada svijet postaje jako opasno mjesto za život. Ipak, sedmogodišnjem Marinku se to dogodilo i valjalo se potruditi da opet dođe na svoju visinu!

Između 2. i 7. godine djeca intenzivnije pokazuju znakove egocentričnog ponašanja. To znači da dijete ne sve gleda iz svoje perspektive i pretpostavlja da drugi ljudi vide, čuju i osjećaju potpuno isto. Jednostavnim jezikom rečeno, dijete prvenstveno razmišlja o sebi, najvažnije su mu njegove ili njezine potrebe, želje i stavovi, dok istovremeno ima poteškoća percipirati tuđe stajalište. U jeziku se takvo ponašanje najčešće izražava dominacijom riječi “ja”, “moje”, “meni”, “ne”, “ja hoću”. Egocentrizam kod djece je proces otkrivanja samopoštovanja i ljubavi prema samome sebi, kroz ljubav i prihvaćanje od strane okoline. Egocentrično ponašanje je prirodno i smanjuje se nakon 7. godine, odnosno djeca tada trebaju moći razumijeti i prihvatiti perspektivu, stavove i pozicije drugih. Problem nastaje kada se egocentrizam ne smanjuje nakon 7. godine i kada egocentrično ponašanje djetetu postane vodilja u važnim aktivnostima i odlukama. Time dijete narušava svoje odnose s drugom djecom, socijalizacija je otežana, a mogu se javiti i problemi s emocijama. Dijete koje ne prevlada egocentrizam izrasta u odraslu osobu koja samopouzdanje nije izgradila na svojim
istinskim vrlinama, vještinama i snagama, već na preuveličanoj i neistinitoj slici o sebi.

Upravo o toj temi govori slikovnica autorice Silvije Šesto i ilustratora Tomislava Zlatića – Japajapac koju je izdao Evenio. Dječak Marinko postao je japajapac i završio u Japajapačkoj šumi jer je previše koristio jednu riječ. Ne smijemo je napisati da se ne smanjimo!
Svaki put kad bi je izgovorio, postajao je sve manji. Na kraju je bio toliko malen da se više nije mogao uklopiti u svijet oko sebe. Odbačen i sam, tužan i prestrašen, imao je sreće da je upoznao drugu djecu sličnu sebi.
U zajedničkoj nevolji učili su biti veliki. Učili su si pomagati, surađivati i tješiti jedni druge. Marinko je mnogo od njih naučio i nije želio biti onaj stari, ali se želio vratiti kući i biti s mamom i tatom. Da bi pronašao izlaz i da bi počeo ponovno rasti, morao je ispuniti težak zadatak – uvidjeti i ispraviti pogreške iz prošlosti i ponašati se onako kako očekuje da se drugi ponašaju prema njemu.

Izdavač: Evenio
Uzrast: 6 do 10 godina
Cijena: 119 kn (tvrdi uvez)

 

Tekst i foto: press, I.T.

Pročitajte i:

djevojčica čita knjigu i tako se zabavlja tijekom ljeta

Što čitati ovog ljeta? Ovo su najbolje knjige za djecu i mlade!

U sklopu obilježavanja 70 godina djelovanja Društva "Naša djeca“, dodijeljene su Nagrade "Grigor Vitez“ za…

djevojčica čita knjigu

Jeste li čuli za genijalni projekt Uberi priču? Upoznajte njegovu autoricu

Kada je prije 15 godina pokrenula projekt "Uberi priču", književnica, prevoditeljica i urednica Sanja Lovrenčić…

odrastanje dječaka i djevojčica

Kako odrastaju dječaci, a kako djevojčice?

Nakladnička kuća Znanje s ponosom predstavlja roman Noćni tigar(Night Tiger, 2019.) iz pera autorice Yangsze…

žen akoja zna životne prioritete i zadovoljna je životom, u kojem maksimalno uživa

10 načina kako promijeniti život nabolje!

Slavnoj Oprah Winfrey rekli su da je boja njezine kože pogrešna, da je pogrešan i…