PREPORUKA ZA LJETNO ŠTIVO Priče koje potiču na razgovor, toleranciju i – pogled u sebe

"Dijagnoza", zbirka priča iz svakodnevnog života, koja se bavi svime onime što mnogi od nas spretno godinama guraju pod tepih, autorice Nade Kaurin Knežević, predstavljena je u Zagrebu

Dijagnoza je pisana kao svojevrsno ogledalo svima nama. Nekad nam se sviđa ono što vidimo, a nekad bismo ga razbili i sakrili. Žmirili mi ili ne, ogledalo je ipak uvijek tu. Možemo pokušati i uprijeti prstom, ali opet ćemo vidjeti samo sebe. U tome možemo naći izgovor za bijeg ili pak utjehu, jer znamo kamo se uvijek možemo vratiti ako nešto želimo promijeniti.

Nada Kaurin Knežević, autorica knjige “Dijagnoza”

Knjigu izdaje izdavačka kuća Imprimatur iz Bosne i Hercegovine, a njezin urednik i izdavač knjige Boris Maksimović naglasio je kako se Nada Kaurin Knežević od svih autora koji su poslali svoje radove na natječaj Priče iz komšiluka 3 najviše istaknula ujednačenošću kvalitete pojedinačnih pripovijesti te njihovom promišljenošću.

“Već se na tih nekoliko priča koje su pristigle na natječaj vidjelo da ih je dugo nosila u sebi te da je vrijedno radila na njima i brusila ih, a kad sam dobio cijelu zbirku, u kojoj je taj konceptualni mozaik zasjao u punom sjaju i u kojem svaka priča ima svoje mjesto, shvatio sam s koliko talentiranom autoricom imam čast surađivati. Preporučio bih ovu zbirku priča svima onima koji su fascinirani kompleksnošću i bogatstvom međuljudskih odnosa. Nema neke posebne dobne granice koja bi djelovala ometajuće. Među pričama ima onih koje se bave kako djecom, tako i starim bračnim parovima, ali sve su one pisane izuzetno jasnim i pitkim jezikom i sve što se događa u zbirci vrlo lako možemo zamisliti u stvarnom životu, što čitanje ove knjige čini zaista posebnim iskustvom."

Autorica je završila CeKaPeovu radionicu pisanja proze kod Zorana Ferića, ušla u širi izbor za nagradu Prozak, a i sam Zoran Ferić sudjelovao je na predstavljanju knjige Dijagnoza i tom prilikom istaknuo:

“Ako postoji neka univerzalna dijagnoza, ona koja obuhvaća bolesti koje na prvi pogled ne izgledaju kao bolesti nego život sam, moći ćete ju naći u ovoj knjizi priča o nama samima. Ove ulančane priče sastoje se od scena označenih šifrom dijagnoze i svaka scena predstavlja i drugo oboljenje. Ljudski su odnosi ovdje ukrašeni finom mrežicom pukotina koje proizlaze iz nerazumijevanja, koncentracije na sebe, ali i neke univerzalne zatvorenosti, neslobode, moglo bi se reći. Pritom svijet što ga Nada Kaurin Knežević slika u ovim pričama nije jednoznačno negostoljubiv, ima u njemu i ljudske dobrote i topline, kao što ima sebičnosti i laži. Priče napučene prikrivenim homoseksualcima koji nemaju snage za izlazak iz ormara, ljudima koji skrivaju svoje neuspjehe, Instagram ovisnicima i primitivnim tradicionalistima, preljubnicima i promašenim romantičarima, otvaraju se u različitim licima, ja, ti mi i tako nam i svojom gramatikom sugeriraju o kome i komu govore. Minimalističke, dijaloške i strogo stilski funkcionalne, ove priče kao da nastaju na temeljima najbolje američke tradicije pripovijedanja. I po tome se može vidjeti kako se jedan univerzalni jezik pričanja priče sjajno snašao na domaćem terenu."

Cilj Dijagnoze nije dijagnosticirati medicinske poremećaje, već otkriti male pukotine koje se nalaze u svakome pojedincu te potaknuti pojedinca i zajednicu na razgovor, međusobno razumijevanje i stvaranje tolerantnijeg društva koje prihvaća druge i drukčije.

Tekst i fotografije: press

Tagovi: ,

Vezano uz temu

važnost čitanja za djecu

Rješenje za mnoge obiteljske probleme krije se u jednoj 'sitnici'

U zbirci priča Poštanski Marko, objavljenoj u izdanju…

U šest koraka do jačanja zdravog samopouzdanja

Prakse svjesnog življenja, samoprihvaćanja, samoodgovornosti, samoasertivnosti, življenja sa…

Zabava za plažu! Knjiga koju će obožavati i djeca koja ne vole čitati!

I sedma knjiga ovog megapopularnog serijala, bez sumnje,…

Pročitajte i:

svjedočanstvo žene o gubitku djeteta u trudnoći

Psihologinja iskreno o vlastitom bolnom iskustvu gubitka djeteta u trudnoći

Iako svaka četvrta žena izgubi trudnoću, u društvu se jako malo zna i priča o…

žena jede zdavu, sezonsku hranu za jačanje i oporavak imunosti

Kako oporaviti imunitet i nositi se s autoimunim bolestima?

Kojih 8 pitanja otkrivaju potencijalni rizik za neku od autoimunih bolesti?

Kako potaknuti dijete da se ohrabri i suoči sa strahovima?

Čak sedam važnih poruka za život djeca mogu naučiti iz ove knjige koja je ušla…

Evo dvije odlične preporuke kako s djecom provesti vruća ljetna popodneva

I dok čekate da ljetno sunce malo "popusti" te da možete otići na plažu ili…