Iva Novosel

Prekrasna priča o prijateljstvu, idealna baš za ova izazovna vremena!

Baš u ovom vremenu, koje se naziva „novim normalnim“, trebaju nam „stare“ vrijednosti. Izuzetno je važno održavati ili stvarati odnose u kojima se osjećamo sigurni, svoji, zaštićeni, kaže Iva Novosel, autorica slikovnice o prihvaćanju različitosti "Svemirsko prijateljstvo"

Prijateljstvo je svijet u kojem se osjeća prihvaćanje, u kojem si siguran. I upravo nas u taj svijet uvodi nova dječja slikovnica “Svemirsko prijateljstvo", koja je nastala u suradnji autorice Ive Novosel i ilustratorice Ane Kadoić. Radi se o slikovnici za djecu, ali i za odrasle, koja donosi priču o prihvaćanju različitosti. Autorica Iva Novosel kroz jedinstvenu je priču uspjela spojiti dva naizgled potpuno različita svemira u jedan zajednički pod nazivom prijateljstvo, dok je ilustratorica Ana Kadoić kroz jedinstvene ilustracije oživjela i dala novu dimenziju najljepšoj vrsti ljubavi, prijateljstvu.

Ljudi su društvena bića, čak i oni koji uživaju u samoći, s vremena na vrijeme ipak imaju potrebu za druženjem i prijateljskim razgovorom. Ako želite istinski osjetiti prijateljstvo, nemojte puno razmišljati, nemojte kalkulirati. Samo se prepustite i bit ćete bogatiji za jedno divno iskustvo, ali ćete i bolje upoznati sebe, kao što su to hrabro učinili Melita i Pero.

Iz perspektive odraslih, a jezikom razumljivim onim najmlađima, Iva Novosel je na jednostavan i topao način ispričala Melitinu i Perinu priču. Djevojčica i dječak zarobljeni u svojim malim, potpuno različitim svjetovima sa zidovima i barijerama koje ne dopuštaju da se Melitine riječi i Perine note miješaju kroz rečenice, stihove i melodije te stvore sigurno, opušteno i prijateljsko okruženje. No, u jednom trenutku situacija se mijenja i međusobno si daju prilike. Skupila se hrabrost, zaobišli su se strahovi i nesigurnosti, spustili su se zidovi i oboje su izašli iz svoje zone sigurnosti, iz svog zatvorenog svijeta i susreli su se na klupici u parku.

“Svemirsko prijateljstvo" govori o temi koja je važna tijekom odrastanja, ali se može čitati iz perspektive odraslih. Iako u početku to nije bila namjera, radi se o autorskom djelu koje je poprilično aktualno u vremenu u kojem trenutno živimo i na koje nitko nije bio spreman.

Baš u ovom vremenu, koje se naziva novim normalnim, trebaju nam stare vrijednosti. Izuzetno je važno održavati ili stvarati odnose u kojima se osjećamo sigurni, svoji, zaštićeni. S obzirom da sve drugo oko nas i nije baš normalno, ta povezanost je iznimno bitna", istaknula je autorica Iva Novosel.

Melitu i Peru je, uz Ivu Novosel, zapravo oživio čitav tim izvrsnih ljudi. Ilustratorica Ana Kadoić prijateljstvu je dala jednu posebnu vizualnu dimenziju, urednica Snježana Babić Višnjić prepoznala je i razumjela sve slojeve priče, Branko Gredelj je sve genijalno posložio među korice, a Nina Vadić dala sve od sebe da ova priča o prijateljstvu nađe put do svojih čitatelja. Svi su ujedinjeni u Sretnom srcu, maloj nakladničkoj kući velikog srca.

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Stihove koje je napisala sa samo 14 sada je pretočila u slikovnicu 'Zaljubljena u čitav svijet'

Slikovnica 'Zaljubljena u čitav svijet' privlači pozornost neobičnim…

Produkcijska kuća bračnog para Obama snima animiranu seriju prema hit-slikovnici

Svjetska hit-slikovnica "Ada Vijugica, znanstvenica“, bestseler broj jedan…

Pročitajte i:

Kako je ljubav prema mačkama ova dizajnerica pretvorila u super projekt kojeg obožavaju djeca?

Product dizajnerica Marija Gradečak željela je spojiti svoje dvije ljubavi, dizajn i pisanje, nastojeći ih…

Izbor sniženih knjiga i slikovnica kojima možete razveseliti svoje najmlađe

Iako je Interliber odgođen zbog pandemije, mnogi su snkladnici snizili cijene, a mi vam donosimo…

djevojčica čita knjigu

Knjiga koje je dirnula srca milijuna čitatelja stigla je i kod nas

Uđite u svijet mnogima omiljenog britanskog umjetnika Charlieja Mackesyja i njegova četiri lika: dječaka, krtice,…

Kako razumjeti dječji mozak i potaknuti njegov razvoj?

U prvih šest godina života stvori se do 75 % živčanih veza, uspostavlja se emocionalna…