Ljepote Jadranskog mora djeci su još bliže uz Adrianu

Nakladnik Aqua Maritime objavio je slikovnicu “Adriana se vratila” koju najmlađi uzrast može ponijeti u ljetnu hladovinu. Tekst slikovnice potpisuje renomirana hrvatska književnica Olja Savičević Ivančević, a ilustracije Imelda Ramović. Jedan primjerak čuvamo i za sretnog malog dobitnika ili dobitnicu koji zna kako očuvati ljepotu mora!

"Adriana se vratila” edukativna je slikovnica koja malima i velikima približava ljepote Jadranskog mora i njegove stanovnike, poput morske medvjedice, ali ih nastoji i potaknuti na brižan odnos prema morskom okolišu. Ako volite more, zavoljet ćete i priču o sredozemnoj medvjedici, morskome čoviku koji je u jednome trenutku napustio Jadran. Ova je životinjica ljudima koji uz more i od mora žive, bila toliko draga da je dobila nadimak Adriana. A ako odrasli i djeca slikovnicu zavole, mogući su i novi nastavci" - istaknula je Mila Bulimbašić Botteri, urednica slikovnice koja je dostupna u svim trgovinama Aquae diljem Jadranske obale.

Olja Savičević Ivančević osmislila je priču za najmlađe, priču za buduće čuvare prirode i mora koji tek uče i čitati i plivati. Olja smatra da je more, koje toliko volimo i koje je dom svim onim čudesnim morskim kreaturama, pa tako i morskim medvjedicama, čisto samo ako postoje ljudi koji o moru brinu. A ovom nas pričom autorica poziva da održavamo čistoću mora i plaža na vrlo jednostavan i motivirajući način. Od nje doznajemo i odakle je dobila inspiraciju za Adrianu: “Skupilo se, zapravo, već poprilično godina otkad sam se prvi put srela s Adrianom. Tada je to bila maskota Mediteranskih igara u Splitu, stilizirana figurica morske medvjedice koju mi je poklonio otac i ispričao mi o kojoj se prekrasnoj i rijetkoj životinji radi. Odrasla sam u kući blizu mora u Kaštelanskom zaljevu i to more, koje je meni bilo najdraže na svijetu, jer za bolje nisam znala, bilo je mutno i zagađeno. U njega morska medvjedica Adriana, ljubiteljica čistih mora, nije svraćala niti u pričama. Svejedno sam je katkad tražila pogledom, jer sam kao i sva ondašnja djeca vjerovala da mora jednom svratiti i u naš Zaljev. U međuvremenu sam, valjda, oplovila ili obišla gotovo svaki jadranski otok, hrid i obalu, zavirila i u neke podvodne špilje, susrela se na razne načine s raznim morskim stvorenjima, ali nikad nisam ugledala ništa slično Adriani, koja je u ovim krajevima prerasla u mitsko biće.

Ipak, ostala je moja omiljena maskota, nešto sasvim privatno, autentična igračka, kao i lik iz lokalne usmene predaje, pa mi je mogućnost da u suradnji s dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović sudjelujem u kreiranju njenog lika i napišem priču "Adriana se vratila" o maloj morskoj medvjedici, došla kao ostvarenje one davne djetinje čežnje da je vidim izbliza."

Nakladnik: Aqua Maritime
Cijena: 79 kn

Kreativni zadatak za osvajanje slikovnice

Zamolite svoje dijete da vam opiše na koji bi način ono očuvalo ljepotu i čistoću mora i pošaljite njihove odgovore na mejl urednistvo@roditelji.hr s naslovom “Adriana se vratila”. Ne zaboravite napisati podatke za slanje slikovnice. Odgovor koji nas najviše osvoji osigurat će djetetu primjerak ove morske slikovnice. Sretno!

 

Tekst i foto: press

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Nove vrste riba u Jadranu

National Geographic pokrenuo je u lipnju 2018. godine…

National Geographic na WMF-u: Planet ili plastika?

U suradnji s FOX Networks Group, koja zastupa…

Promocija slikovnice 'Šporki Špiro i Neposlušna Tonka'

Darujemo vam dva primjerka nove slikovnice u stihovima…

Pročitajte i:

djevojčica čita knjigu i tako se zabavlja tijekom ljeta

Što čitati ovog ljeta? Ovo su najbolje knjige za djecu i mlade!

U sklopu obilježavanja 70 godina djelovanja Društva "Naša djeca“, dodijeljene su Nagrade "Grigor Vitez“ za…

djevojčica čita knjigu

Jeste li čuli za genijalni projekt Uberi priču? Upoznajte njegovu autoricu

Kada je prije 15 godina pokrenula projekt "Uberi priču", književnica, prevoditeljica i urednica Sanja Lovrenčić…

odrastanje dječaka i djevojčica

Kako odrastaju dječaci, a kako djevojčice?

Nakladnička kuća Znanje s ponosom predstavlja roman Noćni tigar(Night Tiger, 2019.) iz pera autorice Yangsze…

žen akoja zna životne prioritete i zadovoljna je životom, u kojem maksimalno uživa

10 načina kako promijeniti život nabolje!

Slavnoj Oprah Winfrey rekli su da je boja njezine kože pogrešna, da je pogrešan i…