Greta i divovi: slikovnica koja najmlađe priprema da brinu o svom planetu

U novoj slikovnici „Greta i divovi” mlada aktivistica Greta Thunberg, koju je magazin Time upravo proglasio osobom godine, poručuje kako nitko nije premalen da bi pokrenuo promjene!

U hrvatske je knjižare istodobno kad i u knjižare diljem svijeta stigla slikovnica "Greta i divovi", alegorijska priča nadahnuta životom djevojčice Grete Thunberg i njezinom borbom za očuvanje našeg planeta.

Školska knjiga među prvim je izdavačkim kućama u svijetu koje su objavile ovu knjigu - u društvu izdavača iz Velike Britanije, SAD-a, Italije, Njemačke, Finske, Portugala, Nizozemske, Estonije, Litve, Finske i Ukrajine.

Greta Thunberg, djevojčica u žutoj kabanici, stala je na čelo svjetskog pokreta protiv klimatskih promjena te postala nadahnuće i uzor djeci i mladima diljem svijeta. Mlada je Šveđanka nominirana za Nobelovu nagradu za mir, uvrštena na listu 100 najutjecajnijih osoba na svijetu, a časopis Time upravo ju je proglasio osobom godine! Od nje sada mogu učiti i najmlađi jer je u nakladi Školske knjige izišla slikovnica "Greta i divovi".

Greta živi u predivnoj šumi okružena šumskim životinjama koje su zabrinute jer im prijeti opasnost od divova. Ona zna da divovi postoje, no sada su postali izrazito nasrtljivi. Počeli su sjeći stabla kako bi izgradili kuće. Zatim su posjekli još stabala i izgradili još veće kuće. Kuće su prerasle u naselja, a naselja u gradove, sve dok šume nije gotovo posve nestalo. Zar je moguće da su pohlepni divovi zaboravili na sve ljepote šume i na njezine stanovnike? Greta čuje vapaj životinja i zna da im mora pomoći, ali pita se kako. Nasreću, ima ideju!

Ova uistinu posebno lijepo ilustrirana slikovnica nudi priču o djevojčici koja se hrabro suprotstavila naizgled nepobjedivim divovima i upozorila ih na grubost i posljedice njihova postupanja. Priča o Greti i divovima nježno i nenametljivo najmlađim čitateljima prenosi poruku o potrebi savjesnog odnosa prema prirodi koja je naš dom i uči ih kako nitko nije premalen da bi potaknuo promjene jer se zajedništvom i međusobnim poštovanjem može postići mnogo.

Naposljetku, Gretin dijalog s divovima nije završio, a svaki čitatelj može mu i sam pridonijeti. Slikovnica je otisnuta na 100 posto recikliranom papiru, a njezinom se kupnjom tri posto cijene slikovnice daruje organizaciji Greenpeace u Hrvatskoj za izgradnju bolje budućnosti i smanjenje utjecaja klimatskih promjena. Slikovnicu autorice Zoë Tucker i ilustratorice Zoe Perisco na hrvatski je jezik prevela Anda Bukvić Pažin, a namijenjena je djeci u dobi od četiri do sedam godina.

Uz knjigu postoje i Aktivnosti s idejama za rad s djecom u nastavi i/ili kod kuće, a mogu se preuzeti OVDJE.

Ako još uvijek razmišljate što biste darovali djeci za blagdane, svakako nećete pogriješiti odaberete li slikovnicu s tako snažnom i pozitivnom porukom!

 

Izdavač: Školska knjiga
Cijena: 99 kn
Broj stranica: 33 (tvrdi uvez)

Tekst i foto: press

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Andrijana Grgičević je pronašla put do prave čokolade, sad je na vama red

U pozadini ukusnog proizvoda stoje ukusni sastojci od…

Alba - riba koja živi 100 godina

Važno je da djeca od malih nogu budu…

Greta Thunberg

Greta Thunberg - Hejterima odgovorila novim snažnim porukama!

Nakon govora na samitu UN-a o klimi Greta…

Maja Šimleša: Djeci ćemo pomoći ako ih osnažimo iznutra

Žirafa Suli, koja je nedavno oživjela u slikovnici…

Pročitajte i:

Kako je ljubav prema mačkama ova dizajnerica pretvorila u super projekt kojeg obožavaju djeca?

Product dizajnerica Marija Gradečak željela je spojiti svoje dvije ljubavi, dizajn i pisanje, nastojeći ih…

Izbor sniženih knjiga i slikovnica kojima možete razveseliti svoje najmlađe

Iako je Interliber odgođen zbog pandemije, mnogi su snkladnici snizili cijene, a mi vam donosimo…

djevojčica čita knjigu

Knjiga koje je dirnula srca milijuna čitatelja stigla je i kod nas

Uđite u svijet mnogima omiljenog britanskog umjetnika Charlieja Mackesyja i njegova četiri lika: dječaka, krtice,…

Iva Novosel

Prekrasna priča o prijateljstvu, idealna baš za ova izazovna vremena!

Baš u ovom vremenu, koje se naziva „novim normalnim“, trebaju nam „stare“ vrijednosti. Izuzetno je…