Gospođica Hoću za sve male i velike koji još uvijek ne znaju kada i kako reći NE!

Prva od četiri slikovnica koje su upravo tiskane zahvaljujući Tihani Lipovec Fraculj, Tamari Vučković i izdavačkoj kući Evenio sretno je stigla do naše redakcije kako bi pozvala mališane i njihove roditelje da dobro prouče temu asertivnosti i da osjete radost jer se znaju izraziti na način koji ih čini ispunjenima i radosnima. A usput vas pozivamo i na promociju svih 4 slikovnice koja će se održati 4. listopada 2019.

Djevojčica Mila katkad se osjećala nevidljivom. Neprimjetnom. Naime, Mila je svima i uvijek željela ugoditi. Željela je da su svi oko nje sretni. Osim toga, bojala se svađati, pa nije htjela nikada nikoga razljutiti ili za nešto biti kriva. Zato je na sve pristajala i govorila "da" i "hoću". Čak je i prijateljima iz razreda to bilo malo čudno, pa su ju prozvali "gospođica Hoću". No jednoga je dana Milu preplavila ljutnja i odlučila je zauzeti se za sebe i reći što ona zapravo želi i treba.

Ovakvih Mila ima na svijetu jako puno. I među djecom i među odraslima. Možda čak i više među odraslima. Vrijeme je da se to promijeni jer niti jedna “Gospođica Hoću” neće biti sretna do kraja dok ne nauči na prihvatljiv način izboriti se za sebe, zauzeti za sebe, raditi ono što želi, a ne pristajati na ono što ne želi. Da, uvijek će biti onih stvari koje se trebaju odraditi i kad nam se ne da – oprati zube, pospremiti sobu, napisati zadaću i slično, ali postoji toliko toga što nas ljuti, a možemo promijeniti. Ovakve su nam slikovnice kronično potrebne da podsjete roditelje da nije dobro ako njihovo dijete na sve potvrdno kima glavom. Možda je tako lakše njima, ali nikako nije dobro za djetetov razvoj i samopouzdanje. Nitko ne želi biti nevidljiv. Oni koji žele, na neki su način odustali od sebe i treba im pomoći. Gospođica Hoću treba nam u kućnoj biblioteci kao podsjetnik da se pravilnom komunikacijom stvari mogu riješiti na lijep način. (I.T.)

Priča Gospođica Hoću dio je serije slikovnica o razvoju socioemocionalnih kompetencija kod djece. To je priča o asertivnosti, odnosno o razvoju vještine iskrenoga izražavanja vlastitih mišljenja, osjećaja i stavova na način koji ne povrjeđuje druge. Djevojčica Mila djecu će naučiti da pasivno ponašanje nije najbolji odabir u situacijama kada bismo se zapravo trebali izboriti za sebe i izraziti vlastite potrebe i osjećaje. Mila će im pokazati kako to učiniti na prihvatljiv način, s ciljem stvaranja stabilnih i iskrenih odnosa.

Razvoj asertivnosti kod djece

Asertivnost je vještina aktivnog zalaganja za svoja prava, mišljenja, potrebe i želje, bez ugrožavanja prava drugih ljudi. Asertivno ponašanje zahtijeva prepoznavanje vlastitih osjećaja, potreba i granica u odnosu na druge ljude te otvoreno i iskreno komuniciranje istih s drugima.
Osim asertivnosti, postoje druga dva načina ponašanja u društvenim interakcijama, a to su agresivno i pasivno ponašanje. Asertivnost je najbolja opcija jer podrazumijeva ostvarivanje i izgradnju iskrenih, dubokih i odgovornih odnosa.

Radi se o vještini koja se može vježbati i naučiti. Nakon što prepoznaju vlastite emocije, djecu se može naučiti da iskreno kažu što im smeta i što im se ne sviđa kod drugih, ali na način da ne povrjeđuju osjećaje, prava i mišljenja drugih.

Autorica: Tihana Lipovec Fraculj
Ilustracije: Jelena Brezovac
Izdavač: Evenio

 

Tekst: press, I.T.
Foto: Evenio

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Kad djetetu ponestane samokontrole, pomaže slikovnica Mirko Bjesomirko

Predstavljamo i četvrtu slikovnicu iz serijala o razvoju…

Ana i gospodin Strahojed vraćaju bezbrižno djetinjstvo

Ova je slikovnica idealna za onu djecu koju…

Pjesmica za smirivanje ljutnje: Kad se ljutiš

Kad na Facebooku od Vježbaonice sreće naiđe nova…

Uz gospodina Iz i gospođicu Po djeca lakše uče o posljedicama

Ovih dana izašla je slikovnica koja djeci na…

Pročitajte i:

Evo dvije odlične preporuke kako s djecom provesti vruća ljetna popodneva

I dok čekate da ljetno sunce malo "popusti" te da možete otići na plažu ili…

žen ačita knjigu na plaži

Remek-djelo koje ovoga ljeta morate pročitati

Stigao je jedini pravi, hrvatski prijevod Hobita. Od prvoga izdanja 1937. pa sve do danas…

PREPORUKA ZA LJETNO ŠTIVO Priče koje potiču na razgovor, toleranciju i - pogled u sebe

"Dijagnoza", zbirka priča iz svakodnevnog života, koja se bavi svime onime što mnogi od nas…

djeca peru zube

Ovo je najzabavniji način kako dijete naučiti prati zube

S čišćenjem usne šupljine mališana treba započeti što prije, a čim izbije prvi zubić treba…