preporuke za čitanje knjiga

8 besplatnih slikovnica za klince u karanteni

Uz knjigu dijete uči komunicirati, razumjeti osjećaje, kritički razmišljati..., a u okolnostima kada zbog koronavirusa puno vremena provodimo kod kuće, čitanje priča odlična je zabava

Kad više ne znate koje biste igračke izvukli, koju novu tehniku crtanja isprobali ili projekt započeli, u pomoć priskače Tvornica snova, koja donosi 8 besplatnih e-slikovnica. Među slikovnicama svaki će mališan naći barem jednu koju će htjeti iznova čitati, a izbora ima mnogo. Djeca kroz zabavne priče tako mogu učiti o prijateljstvu i obitelji, važnosti dijeljenja s drugima ili  prihvaćanju vlastitog izgleda, a mogu čak postati i pravi superjunaci koji će spasiti abecedu uz personaliziranu knjigu Tvornice snova “Kako ću spasiti abecedu?".

Stručnjaci neprestano naglašavaju važnost čitanja i pričanja priča, jer -slušajući i čitajući – dijete uči komunicirati, razumjeti osjećaje, kritički razmišljati… Više o razlozima zašto bi djeci trebalo čitati svaki dan, potražite OVDJE.

Djeca često traže da im se bezbroj puta čita ista priča, to svakako treba činiti. Kad je priča pročitana ili ispričana valja potaknuti dijete na razgovor o njoj a moguće su i druge raznovrsne aktivnosti (prepričavanje, crtanje, igra lutkama i sl.). Te će aktivnosti pomoći da se priča “preradi”, da dijete shvati zbivanja i angažira svoje osjećaje.

Osim slikovnica čitati valja sve druge dostupne materijale, dječje časopise, pisma, zapisane poruke ukućana, podsjetnike i sl. Upravo čitanje s djetetom, pa bile to i upute s vrećice kako pripremiti puding, govori djetetu o smislu pisanog jezika i povezanosti sa svakodnevnim životom. Na koje sve načine čitanje pomaže intelektualnom, socijalnom, moralnom razvoju, kao i jeli bolje čitati ili pričati priče, potražite OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: PR

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Kako je ljubav prema mačkama ova dizajnerica pretvorila u super projekt kojeg obožavaju djeca?

Product dizajnerica Marija Gradečak željela je spojiti svoje dvije ljubavi, dizajn i pisanje, nastojeći ih…

djevojčica čita knjigu

Knjiga koje je dirnula srca milijuna čitatelja stigla je i kod nas

Uđite u svijet mnogima omiljenog britanskog umjetnika Charlieja Mackesyja i njegova četiri lika: dječaka, krtice,…

Iva Novosel

Prekrasna priča o prijateljstvu, idealna baš za ova izazovna vremena!

Baš u ovom vremenu, koje se naziva „novim normalnim“, trebaju nam „stare“ vrijednosti. Izuzetno je…

Kako razumjeti dječji mozak i potaknuti njegov razvoj?

U prvih šest godina života stvori se do 75 % živčanih veza, uspostavlja se emocionalna…