I jedan i drugi dobivaju se fermentacijom mlijeka, ali sadržavaju različite tipove dobrih bakterija. Dobre bakterije iz jogurta održavaju čistoću našega probavnog sustava i hrane dobre bakterije u našem probavnom sustavu.
Za razliku od jogurta, kefir kolonizira crijevni trakt i sadržava nekoliko važnih sojeva dobrih bakterija koje ne možemo naći u jogurtu. Također sadržava i kvasce koji kontroliraju i odstranjuju destruktivne patogene kvasce iz organizma zbog čega je organizam dodatno od njih zaštićen. Aktivni kvasci i bakterije u kefiru imaju puno veću hranjivu vrijednost od jogurta jer pomažu u probavljanju hrane koju jedemo i održavaju debelo crijevo čistim i zdravijim.
Savjet: Djeca možda više vole jogurte jer su često zaslađeni i nalaze se u atraktivnijoj ambalaži. No, ako već odabirete jogurt, svakako je važno da izaberete što prirodniji, bez dodatka šećera.
S obzirom na različit način probave, jogurt je najbolje jesti ujutro ili danju, a kefir navečer. Želite li biti sigurni da su proizvodi što zdraviji, pokušajte sami napraviti jogurt ili kefir i po želji ga začiniti komadićima voća, bez dodavanja rafiniranog šećera.
Foto: Thinkstock
Tata ljubi petogodišnjeg sina u usta: Optužili ga da će mu prenijeti bakterije i karijes
Majčino mlijeko boje jagode: Mama pokazala što stoji iza ovog fenomena
4 tipa roditelja i stilova odgoja, a jedan je najgori
Kate Middleton tradicionalno fotografirala princa Louisa za šesti rođendan
Princ Louis uči uz metodu iz 1980-ih: Poboljšava emocionalnu inteligenciju kod djece, ali i odraslih