Ako su vaši klinci ljubitelji mahunarki, ovo je recept za vas. Napravite bolognese od leće ili još neke mahunarke i učinite ovo omiljeno dječje jelo zdravim na drugačiji način. Ako imate izbirljivce, zakamuflirajte leću u pravi bolognese ili za one najupornije kupite tjesteninu napravljenu od leće, slanutka... i tako ubacite mahunarke u obrok. Sretno!
Sastojci:
- 350 g leće
- 800 g rajčice
- 4 mrkve
- 4 celera u stabljici
- 200 g poriluka
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 6 žlica malinova ulja
- 400 ml povrtnog temeljca
- 4 žlice koncentrata rajčice
- 800 g špageta
- sol
- par grančica timijana
- 1 grančica ružmarina
- papar
Priprema:
- Leću kuhajte 25 minuta u puno posoljene vode.
- Rajčice prelijte vrelom vodom, ohladite hladnom vodom i ogulite im kožicu. Narežite ih na četvrtine, odstranite koštice pa nasjeckajte na male kockice.
- Mrkvu, celer i poriluk očistite, operite i narežite na kockice. Luk i češnjak oljuštite i nasjeckajte.
- Zagrijte ulje u velikoj posudi. Kratko popržite povrće uz dodavanje malo povrtnog temeljca. Dodajte koncentrat i ostatak povrtnog temeljca. Kuhajte 10 do 15 minuta na srednjoj vatri.
- Ocijedite leću i dodajte povrću.
- Skuhajte tjesteninu.
- Začinsko bilje operite, posušite i dodajte u posudu. Začinite solju i paprom, ev. dodajte malo crnog vina.
- Složite tjesteninu i bolognese od leće u tanjur. Pospite parmezanom.
Dobar tek!
Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia
Roditelji, oprez: Ovo je 6 opasnih stvari u kući s kojima se bebe vole igrati
Dijete stalno plače u vrtiću, neće jesti ni spavati: Savjet stručnjakinje zabrinutoj mami
Zašto beba još nema kosu: Ćelavost beba ne mora značiti problem, ali kada se zabrinuti?
Tihi refluks kod beba: Kako prepoznati simptome i pomoći djetetu?
Mogu li majke upropastiti svoje sinove? Slavni psiholog Carl Jung otkrio fatalnu pogrešku u odgoju dječaka