Svjesno jedenje – alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice, a ponekad i cijeloga života, žude za drugačijom vrstom rješenja? Mindfulness metoda usmjerava našu pozornost na ono bitno i pritom nam pomaže odbaciti navike koje donose više kilograma, a manje zadovoljstva

Barem jednom godišnje pojavi se neka nova dijeta koja se predstavlja kao brzo rješenje za skidanje kilograma. Teško ih je ignorirati kad želimo skinuti koji kilogram viška, međutim, većina takvih dijeta ne nudi zdrav, balansiran pristup prehrani, dugoročno nisu učinkovite, a neke od njih nisu ni bezopasne.

S druge strane, mindfulness metoda, tj. svjesno jedenje, potiče stvaranje novog emocionalnog obrasca vezanog uz hranu - bez dijeta i ograničavanja jelovnika. Uključuje razvijanje zdravog odnosa prema hrani, što čini alternativni put za prirodniji gubitak kilograma.

Svjesniji ili pomniji pristup hrani podrazumijeva usmjeravanje pozornosti na fizičke i mentalne procese prilikom kuhanja i jedenja. Ta svjesnost koja izranja dok smo usredotočeni na hranu, bez osuđujućih misli, dopušta nam da bivamo u sadašnjem trenutku, otpustimo stare obrasce ponašanja, spojimo se s istinskom unutarnjom motivacijom i prekinemo začarani krug gubljenja i gomilanja kilograma.

 

Što je svjesno jedenje?

Svjesno jedenje temelji se na budističkom konceptu pomnosti koji uključuje potpunu prisutnost u sadašnjem trenutku. Tehnike pomnosti, dobro je poznato, pomažu ublažiti stres, kao i neke zdravstvene tegobe, a, čini se, mogu biti primijenjene i na hranjenje.

To, među ostalim, znači: usporiti; primjećivati boje, mirise, okuse, teksture i temperaturu hrane; sporo žvakati; osloboditi se distrakcija poput čitanja novina ili gledanja TV-a; naučiti se nositi s osjećajima (npr. krivnjom ili anksioznošću) vezanima uz hranu; naučiti bolje prepoznavati znakove gladi i sitosti.

Ne deblja ono što jedemo, nego kako jedemo

U nekoliko istraživanja, poput onog pod vodstvom američke psihologinje Jean Kristeller, pokazalo se kako svjesno jedenje može pomoći osobama koje pate od poremećaja hranjenja te da, također, može biti od pomoći i pri gubitku kilograma.

Brian Wansink, psiholog na sveučilištu Cornell, u svojoj knjizi Mindless Eating tvrdi da se debljamo ne zato što jedemo, nego zbog načina na koji jedemo. Postanemo li svjesni "jedači", tvrdi Wansink, moći ćemo kontrolirati svoje kilograme. Prema njegovoj teoriji, ne prejedamo se zbog gladi, nego zbog brojnih vanjskih faktora koji utječu na to koliko jedemo, a nismo ih ni svjesni.

 

Nastavak teme čitajte na sljedećoj poveznici.

Tekst: Magda Dežđek
Izvor: Sensa.hr

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Zašto ne mršavim (nakon poroda)? Možda radite ovih 5 grešaka

Iako nije pametno odmah nakon poroda razmišljati o…

Ako želite smršavjeti, pripazite u kojem dijelu dana vježbate

Pravo vrijeme za vježbanje je ono kad se…

Namirnice koje potiču mršavljenje

Osam najboljih namirnica za mršavljenje prema preporuci nutricionistkinje…

Plivanje donosi brojne blagodati cijeloj obitelji

Toplo je vrijeme idealno za plivanje i vježbe…

Pročitajte i:

mama i kći peku domaći kruh u kući

Imamo sve! Recept na kruh, a znamo i kako sami možete napraviti kvasac

Kvasca nema po trgovinama, no mi vam donosimo recept kako ga napraviti kod kuće sa…

mama i kći u kuhinji pripremaju kruh

Njezin 'flat bread' ili najfiniji kruh bez kvasca morate probati!

Instagram profil Nastasje Chiare Petrić već nam je "zapeo" za oko, jer objavljuje zdrave i…

Do pete je godine jeo sve, a onda su krenula probiranja... Genijalni blog ove mame i vas će inspirirati!

Sve koji su u potrazi za internet  inspiracijom što kuhati, posebice kada imaju izbirljivu djecu…

Ovu hranu svakako izbjegavajte davati u ranoj dječjoj dobi

Prvi puta nahraniti dijete "pravom" hranom uzbudljiv je događaj ju svakoj obitelji. U dobi od…