Skriveno blago svake uskrsne trpeze

Polako nam se približava Uskrs, a rotkvice su neizostavni dio blagdanskog stola stoga smo vam odlučili otkriti sve tajne ovog povrća koje bi svakako trebali uvrstiti u jelovnik zbog bogatstva nutrijenata koje kriju.

Raphanus sativus odnosno rotkvice dobile su ime od latinske riječi radix koja znači korijen. Rotkvice predstavljaju jestivo korijenje i jedno od najstarijeg kultiviranog povrća podrijetlom iz Europe ili zapadne Azije. U 16. stoljeću proširile su se područjem Mediterana.

Koje bogatstvo nutrijenata kriju rotkvice?

Rotkvice mogu biti okrugle ili izdužene te dolaze u raznim bojama i to bijeloj, žutoj, roza, ljubičastoj, crvenoj ili crnoj boji. Upravo te raznovrsne boje ukazuju na prisustvo pigmenata s antioksidativnim svojstvima, a jedni od njih su antocijani. Istraživanja su pokazala da antocijani mogu doprinijeti smanjenju upala te pružati zaštitu od bolesti srca i nekih vrsta karcinoma. Osim toga, rotkvice obiluju i glukozinolatima, jedinstvenim fitokemikalijama koje su poznate antikarcinogene komponente. Energetska vrijednost rotkvice je mala - 1 šalica (otprilike 116 g) sirove rotkvice osigurava tek 19 kcal te oko 4 g ugljikohidrata i gotovo 1 g proteina. Rotkvice su bogate vitaminom C i kalijem, a sadrže i folat te prehrambena vlakna. Također, rotkvice sadrže više od 95% vode što doprinosi hidraciji organizma.

Zanimljivo je da unosom jedne šalice sirovih rotkvica, djeca u dobi od 9-13 godina, osiguravaju oko 40% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C djeluje kao antioksidans štiteći naš organizam od djelovanja slobodnih radikala, a važan je i za zacjeljivanje rana, održavanje srčano-žilnog sustava i vezivnog tkiva te pospješuje apsorpciju željeza. Osim vitamina C, osiguravaju i 60% preporučenog dnevnog unosa kalija, esencijalnog minerala važnog za održavanje ravnoteže vode i krvnog tlaka. Kalij također pomaže u prijenos električnih impulsa u živcima i mišićima.

Kako skladištiti rotkvice?

Prilikom kupovine, potražite rotkvice koje su čvrste, jarkih boja i svježeg zelenog lišća, a izbjegavajte izblijedjele, napuknute, naborane i meke. Kako biste zadržali njihovu svježinu odrežite lišće tako da ostane otprilike dužina pola palca i neoprane rotkvice čuvajte u hladnjaku lagano umotane u plastičnu vrećicu. Na taj način mogu ostati svježe do tjedan dana. Ako želite osvježiti rotkvice koje su meke namočite ih u vodi, 30 - 60 minuta, neposredno prije upotrebe. Nakon pranja rotkvice su spremne za konzumaciju jer ih nije potrebno guliti. Sezona rotkvica je od travnja do lipnja pa ih u tom razdoblju možete potražiti u trgovinama i konzumirati one najboljeg okusa i kvalitete.

Donosimo vam nekoliko ideja za konzumaciju rotkvica:

  • Narežite rotkvicu na tanke ploške i koristite u izradi sendviča.
  • Iskoristite rotkvice u pripremi umaka tako da pomiješate ½ šalice čvrstog jogurta, ¼ šalice nasjeckane rotkvice, mljeveni češanj češnjaka te kapljicu vinskog octa. Miješati dok smjesa ne postane glatka.
  • Rotkvicu dodajte u salatu od tune ili piletine.
  • Cijele rotkvice možete poslužiti uz različite vrste narezaka ili mesnih jela.
  • Prepolovite i izdubite rotkvice te ih napunite smjesom svježeg sira, maslina i peršina.
  • Rotkvice možete ukiseliti te koristiti kao zimnicu.


Zapečene rotkvice

Sastojci (4 osobe):

  • 400 g očišćenih rotkvica
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, svježi peršin, limeta (po želji)

Priprema:

  • Pećnicu zagrijati na 180 °C.
  • Rotkvice narezati na polovice te premazati maslinovim uljem i po želji dodati sol.
  • Na papir za pečenje posložiti rotkvice i peći 10 minuta, nakon toga promiješati i peći ponovno 10 minuta.
  • Poslužiti rotkvice posipane svježim, nasjeckanim peršinom.

PETICA savjet:

  • Pečene rotkvice možete začiniti limetom i servirati kao salatu.

 

Izvor: www.petica.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

uskrsni koncert iz zagrebačke katedrala razrušene nakon potresa

Poslušajte veličanstvenu snimku uskrsnog koncerta iz potresom ranjene katedrale u Zagrebu

"Ovo ćemo pamtiti čitav život!", jednoglasno su zaključili…

kako su poznate mame provele uskrs

Kako su poznate mame provele Uskrs?

Ovaj je Uskrs zbog pandemije koronavirusa sasvim drugačiji…

uskrsni stol

Ideje za uređenje blagdanskog stola: razveselite djecu dobrim stilom

Neutralni tonovi, proljetne grančice i nezaobilazne pisanice! Neka…

bojane jaja za uskrs na prirodan način

Kako obojati pisanice na prirodan, najzdraviji mogući način?

Ljuske luka već su klasika, no one daju,…

Pročitajte i:

dijete i tjelesna težina

Što učiniti kad vaše dijete zadirkuju zbog debljine

Ako vaše dijete uistinu ima problema s težinom, uvedite u život cijele obitelji nove zdrave…

Uz ove trikove i vaši će mališani naučiti jesti 'zeleno'!

Vegansko jelo vrlo je lako prilagoditi tako da se samo izostavi životinjski sastojak te zamijeni…

mam ahrani bebu kašicom

Kako krenuti s dohranom i uvesti bebu u svijet novih okusa?

(Majčino) mlijeko najbolji je izbor prehrane za bebu u prvih šest mjeseci života, no nakon…

Novo otkriće o temperamentu djece

Može li temperament utjecati na razvoj prehrambenih navika? Itekako! Tko je sklon emocionalnom prejedanju?