
Sami napravite domaći svježi sir i jogurt
Zašto ne biste sami kod kuće izradili svoj sir i jogurt? Postupci izrade nisu nimalo komplicirani, a s rezultatom sigurno ćete biti zadovoljni
Svježi kravlji sir, kao i sve vrste jogurta i mnogih mliječnih napitaka (kefir, acidofil, kiselo mlijeko…) veliki su saveznici svima koji žele skidati kilograme, ali i voditi zdravi život koji, naravno, uključuje i uravnoteženu prehranu, bogatu hranjivim sastojcima. Primjerice, i svježi kravlji sir i jogurt bogati su bjelančevinama te dobrim, nezasićenim mastima, kao i kalcijem i vitaminom D i B. Usto, sadrže esencijalne kiseline potrebne našem tijelu da bi normalno funkcioniralo te laktozu koja daje energiju. Ako biste željeli da sir i jogurt koji jedete budu još zdraviji, odvažite se i sami ih napravite. Najbolje je nabaviti svježe domaće mlijeko (na tržnici ili mljekomatima u trgovačkim centrima) jer su rezultati tada najbolji.
Domaći sir od kuhanog mlijeka
2
litre
svježeg
mlijeka
3-4
dl
jogurta
ili
2
do
3
žlice
octa
Ulijte mlijeko u lonac i stavite ga kuhati. Sa strane pripremite jogurt da bude na sobnoj temperaturi. Kada mlijeko zakipi, maknite ga s vatre, umiješajte jogurt, vratite kuhati, zatim lagano miješajte kuhačom. Kada se počne stvarati gusta smjesa i od mlijeka stvarati zelenkasta tekućina odnosno sirutka, skinite lonac s vatre, još kratko promiješajte i ostavite da se prohladi. Procijedite zatim sir i stavite ga u zdjelu, dodajte malo soli i kada se ohladi stavite ga u hladnjak. Sirutku po želji zasolite i pijte tijekom nekoliko dana, uz uvjet da ju držite u hladnjaku. Ovakav sir idealan je doručak, salate i štrudle. Umjesto jogurta možete staviti ocat - postupak je isti.
Jogurt
1
l
mlijeka
3
žlice
kiselog
mlijeka
ili
čvrstog
jogurta
Nabavite
na
tržnici
domaće
kiselo
mlijeko
ili
čvrsti
jogurt.
Ako
to
ne
uspijete,
sami
napravite
kiselo
mlijeko
koje
će
vam
biti
baza
za
jogurt.
Uzmite
2
dl
domaćeg
kravljeg
mlijeka
i
ostavite
ga
da
odstoji
u
posudi
(poklopite
ga
djelomično
tanjurom),
na
sobonoj
temperaturi,
oko
24
sata.
Tako
ste
dobili
kiselo
mlijeko.
Sada
krenite
na
izradu
jogurta.
Prokuhajte
domaće
mlijeko,
ostavite
ga
da
se
ohladi,
a
zatim
u
njega
dodajte
čvrsti
jogurt
ili
kiselo
mlijeko.
Dobro
sve
izmješajte,
poklopite
i
ostavite
24
sata
na
sobnoj
temperaturi.
Jogurt
kasnije
držite
na
hladnom
mjestu,
najbolje
hladnjaku.
Tekst:
I.Ć.
Foto:
Profimedia
Tagovi: domaći jogurt, domaći svježi sir
Vezano uz temu

Izradite domaći maslac i jogurt!
Djeca iznad godine dana trebaju svakodnevno u organizam…
Pročitajte i:

"Kako mi je svjesniji pristup ishrani promijenio život i sve njegove aspekte"
O svemu što ju je navelo da promijeni pristup prehrani i zašto je toliko važno…

One su prave male Chefice! Dopuštate li i vi djeci da vam pomažu u kuhinji?
Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić i proslavljena manekenka Ljupka Gojić Mikić svojoj djeci daju priliku…

Savjeti za roditelje djece koja ne vole jesti
Savjete za pravilnu prehranu roditelji najčešće traže na internetu, a svaki drugi roditelj nije siguran…

Važnost zajedničkog obiteljskog obroka
Magistar nutricionizma Bojan Stojnić otkriva kako djeci što ranije usaditi zdrave prehrambene navike