Roditelji su odgovorni za atmosferu za obiteljskim stolom

Kad bi bar mogli samo na miru jesti, sjediti i čavrljati. Tako si svi otprilike zamišljamo objed za obiteljskim stolom – tu su mama, tata i djeca - idila. Takva utopijska slika, međutim, prizor je koji se pojavljuje samo na reklamama i u filmovima. U praksi je rijetko kad tako. Jedan roditelj završava posao na kompjuteru, klinci viču, jedan prevrće čašu s vodom, drugi razmazuje hranu po glavi, baca je na pod, gađa žlicom zid, zvoni telefon...  a tek smo počeli s večerom. Za glavno jelo slijedi grand finale...

Što se to dogodilo za našim obiteljskim stolom, možda se pitate? Jesmo li zaboravili kako jesti i uživati u društvu? Ako jesmo, je li to loše? Stručnjaci će uvijek istaknuti da je zajedničko objedovanje od velike važnosti za obiteljski život. Toj temi se poznati obiteljski terapeut Jesper Juul podrobnije posvetio u svojoj knjizi "Hura, idemo jesti" gdje među ostalim, govori: "Raspoloženje prvenstveno stvara ono što se događa u srcu doma - u kuhinji - i oko stola za kojim se jede, a svakodnevni zajednički obroci i djeci i odraslima pružaju idealnu priliku da pokažu kako se osjećaju. Glavne uloge imaju, naravno, ljudi koji su oko stola, ali smisao i značenje proizlaze iz hrane i uživanja. Ne samo iz hrane koja se nalazi na stolu nego i iz ljubavi i brige koja je uložena u njenu kupnju i pripremu."

"Katkad nam je doista ugodno kad smo zajedno, a katkad imamo osjećaj da je svatko mogao jesti i sam. Tako i treba biti. Što više od obroka činimo 'projekt' - bio to 'projekt u svrhu zdravlja' ili 'projekt u svrhu ugode' - to smo manje otvoreni prema tome da obiteljski život doživimo i prihvatimo onakvim kakav jest." Prema Jesperu Juulu, opušten i tolerantan roditelj, koji ima razumijevanja za obitelj, na nju pozitivno utječe i shvaća da svatko ima i svoje loše i dobre dane, ima izgleda riješiti eventualne sukobe i izbjeći "problematične situacije" za stolom i uokolo njega. A u svakoj obitelji u tom smislu ima posla. Nered se uvijek može pospremiti, novi tanjur kupiti, ali za blagostanje u obitelji moramo se sami pobrinuti. Mi roditelji smo u tom smislu "domaćini" našoj djeci, mi određujemo što će se kupiti, pripremiti za jelo, koliko hrane ćemo djetetu ponuditi na tanjuru te primarnu potrebu za hranom iskoristiti kao još jednu vrijednu mogućnost da djeci usadimo osjećaj samozadovoljstva i povezanosti s obitelji.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Nutricionističke radionice za roditelje vrtićke djece

Ispitivanja roditelja pokazuju da s djetetovim rastom prehrambene…

Pročitajte i:

dijete jede sladoled

Napravite jednostavni čokoladni sladoled sa sirovim sastojcima

Ovo je definitivno najzdraviji sladoled za vaše dijete!

žudnja za slatkim

'Kako sam promijenila život u šest tjedana!'

Postoji vrlo jednostavan, biokemijski razlog zašto toliko volimo slatku, ali i masnu hranu! Teško nam…

Tina Uglješić, autorica bloga Zelenarium o sirovoj hrani

Upoznajte majku koja već osam godina jede samo sirovo!

Iako u njezinoj obitelji sirovu hranu prakticira samo ona, djeca - zahvaljujući tome - ipak…

dijete i tjelesna težina

Što učiniti kad vaše dijete zadirkuju zbog debljine

Ako vaše dijete uistinu ima problema s težinom, uvedite u život cijele obitelji nove zdrave…