prehrambene navike djece u karanteni

Prehrana tijekom pandemije: debljina će postati još veći problem, a višak kilograma rizični je faktor za koronavirus

Koliko su se promijenile vaše prehrambene navike u karanteni i jeste li primijetili da vaga pokazuje višak?

Velike količine hrane, loš odabir namirnice, neznanje o hrani, greške pri pripremi namirnica, preskakanje obroka i nedovoljna tjelesna aktivnost, najčešće su pogreške povezane s prehranom (djece), zbog čega globalno, ali i na razini Hrvatske, imamo porast broja pretile djece. Karantena zbog koronavirusa, sve nas je dodatno “primirila” u smislu kretanja, a “inspirirala” u količini kalorija i hrane koju smo konzumirali. Iako službenih podataka još nema, mnogi ljudi primijetili su porast težine kod sebe, ali i kod djece, zbog manjka kretanja i viška kalorijskog unosa u proteklom razdoblju. A debljina je, rekao je znanstvenik Goran Lauc, gostujući u HRT-ovoj emisiji “1 na 1”, rizični faktor za koronavirus. Drugim riječima, debljina utječe na veći upalni odgovor organizma, pa su osobe s viškom kilograma u većoj opasnosti da se zaraze novim virusom i imaju jače izražene simptome od, primjerice, osoba koje imaju problem s visokim krvnim tlakom.

Prehrana u fazi smanjenog kretanja, kao što je bio slučaj protekla dva mjeseca, ne mora biti ni dijetalna ni neukusna, ali nije preporučljivo ni da bude obilna, jer pravina prehrana ima svoju jasnu definiciju – potrebno je potrošti onoliko koliko unesemo kako bi zadržali zadovoljavajuću tjelesnu težinu. Ne postoji idealan obrok, kaže dipl. nutricionist i vlasnik NutriKlinike za dijetoterapiju i prehranu sportaša Nenad Bratković, jer svaka osoba ima svoje preferencije: netko voli slatko, pa će za njega, primjerice, izvrstan jutarnji obrok biti smoothie od jogurta i bobičastog voća, s malo banane i chia sjmenki. Savršeno se može uklopiti i nešto zeleno, primjerice par listova špinata. "Dosta su nam važne bjelančevine, masti i vlakna; nije dobro u dan odmah krenuti s ugljikohidratima. Oni su super, ali za fizički aktivnu djecu i roditelje. Ugljikohidrati nam služe za nadopuni glikogena i energije, a ne za sitost", rekao je u nedavnom intervjuu za Roditelje.hr nutricionist Nenad Bratković.

Koliko su se naše prehrambene navike, doista, promijenile te koje će sve biti posljedice toga, još je rano govoriti. No i vi možete biti dio istraživanja te pomoći u prikupljanju korisnih informacija. Ako želite sudjelovati u anketi koju studentica 3. godine preddiplomskog studija sestrinstva provodi s ciljem uvida u prehrambene prilagodbe tijekom izolacije, u sklopu kolegija Dijetetika, kliknite OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Doris Pinčić

I Doris Pinčić zbog pandemije nije bila uz dijete u bolnici

Poznata televizijska voditeljica s javnošću je podijelila nedavno…

dječak u bolnici razgovara s liječnikom

Ministarstvo odlučilo: roditelji mogu biti s djecom u bolnici 15 minuta

Ova odluka vrijedi za pojedine županije u kojima…

Pročitajte i:

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi u svim zemljama jednako su "slabi" na…

djevojčica odbija jesti hranu

Ako imate dijete izbirljivo u hrani, ovo je za vas! Bojimo se da nemamo dobre vijesti!

Najnovije istraživanje pokazalo je kako mali izbirljivci teško mijenjaju navike te da izbirljivost u jelu…

bounty torta

Morate probati ovu savršenu tortu poznatog domaćeg food blogera

Jede vam se nešto slatko? Ovaj će desert nadmašiti sva vaša očekivanja, posebice ako ste…

djeca i kaka da zavole povrće

Prva dama Sanja Musić Milanović upozorava: 'Naša su djeca po ovom najlošija u Europi!'

I dok su rezultati prehrambenih navika i prakticiranja tjelesne aktivnosti kako-tako zadovoljavajući kod mlađe djece,…