prehrambene navike djece u karanteni

Prehrana tijekom pandemije: debljina će postati još veći problem, a višak kilograma rizični je faktor za koronavirus

Koliko su se promijenile vaše prehrambene navike u karanteni i jeste li primijetili da vaga pokazuje višak?

Velike količine hrane, loš odabir namirnice, neznanje o hrani, greške pri pripremi namirnica, preskakanje obroka i nedovoljna tjelesna aktivnost, najčešće su pogreške povezane s prehranom (djece), zbog čega globalno, ali i na razini Hrvatske, imamo porast broja pretile djece. Karantena zbog koronavirusa, sve nas je dodatno “primirila” u smislu kretanja, a “inspirirala” u količini kalorija i hrane koju smo konzumirali. Iako službenih podataka još nema, mnogi ljudi primijetili su porast težine kod sebe, ali i kod djece, zbog manjka kretanja i viška kalorijskog unosa u proteklom razdoblju. A debljina je, rekao je znanstvenik Goran Lauc, gostujući u HRT-ovoj emisiji “1 na 1”, rizični faktor za koronavirus. Drugim riječima, debljina utječe na veći upalni odgovor organizma, pa su osobe s viškom kilograma u većoj opasnosti da se zaraze novim virusom i imaju jače izražene simptome od, primjerice, osoba koje imaju problem s visokim krvnim tlakom.

Prehrana u fazi smanjenog kretanja, kao što je bio slučaj protekla dva mjeseca, ne mora biti ni dijetalna ni neukusna, ali nije preporučljivo ni da bude obilna, jer pravina prehrana ima svoju jasnu definiciju – potrebno je potrošti onoliko koliko unesemo kako bi zadržali zadovoljavajuću tjelesnu težinu. Ne postoji idealan obrok, kaže dipl. nutricionist i vlasnik NutriKlinike za dijetoterapiju i prehranu sportaša Nenad Bratković, jer svaka osoba ima svoje preferencije: netko voli slatko, pa će za njega, primjerice, izvrstan jutarnji obrok biti smoothie od jogurta i bobičastog voća, s malo banane i chia sjmenki. Savršeno se može uklopiti i nešto zeleno, primjerice par listova špinata. "Dosta su nam važne bjelančevine, masti i vlakna; nije dobro u dan odmah krenuti s ugljikohidratima. Oni su super, ali za fizički aktivnu djecu i roditelje. Ugljikohidrati nam služe za nadopuni glikogena i energije, a ne za sitost", rekao je u nedavnom intervjuu za Roditelje.hr nutricionist Nenad Bratković.

Koliko su se naše prehrambene navike, doista, promijenile te koje će sve biti posljedice toga, još je rano govoriti. No i vi možete biti dio istraživanja te pomoći u prikupljanju korisnih informacija. Ako želite sudjelovati u anketi koju studentica 3. godine preddiplomskog studija sestrinstva provodi s ciljem uvida u prehrambene prilagodbe tijekom izolacije, u sklopu kolegija Dijetetika, kliknite OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Koronavirus se pojavio u jednoj osnovnoj školi

Svim učenicima trećeg razreda jedne osnovne škole u…

proljetne alergije

Otkriven još jedan simptom proljetnih alergija. Ako ovo osjećate, ne umišljate!

Proljeće je zbog povećane koncentracije peluda u zraku…

Pročitajte i:

nove preporuke o zdravoj prehrani

Nove smjernice prehrane: meso i mlijeko bez većeg značaja!

Dok su se nekada meso i mlijeko smatrali osnovom zdrave prehrane, najnoviji Kanadski vodič za…

djeca jedu jagode

Domaći nutricionist tvrdi: 'Dva nutrijenta, a nije riječ o vitaminu C, ključni su za snažan imunitet!'

Ugledni nutricionist Nenad Bratković u video-intervjuu otkrio je, između ostalog, i s kojom skupinom namirnica…

Sve o prehrani djece u izolaciji s poznatim nutricionistom na Instagramu Roditelja.hr

U kojoj se mjeri prehrana djece, ali i svih nas, treba razlikovati u trenutačnoj situaciji,…

sto kuhaju poznati u izolaciji?

Što poznati kuhaju u izolaciji? Od ćufti koje djeca obožavaju do sladoleda pripremljenog kod kuće

Koronavirus ih je zatvorio u kuće, ali i probudio njihovu kreativnost u kuhinji. Poznata mama…