One su prave male Chefice! Dopuštate li i vi djeci da vam pomažu u kuhinji?

Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić i proslavljena manekenka Ljupka Gojić Mikić svojoj djeci daju priliku da nauče kuhati

Koja je to najranija dob kad roditelji dopuštaju djeci da im ‘pomažu’ u kuhinji? Različiti su stavovi i primjeri o tome od obitelji do obitelji. Neki tako tek u kasnijoj vrtićkoj li pak školskoj dobi puštaju djecu u kuhinju, dok ima i onih koji im priliku za sudjelovanje daju što ranije, čim za to pokažu interes. Obično je to otprilike u dobi od dvije godine kada djeca počinju pokazivati želju za imitiranjem tate i mame dok pripremaju obroke, a to je i vrijeme kada većina mališana dobije i svoju prvu kuhinju igračku. To igranje uloga jako je važno za djetetov razvoj, kako za djevojčice tako i za dječake. Premda ponekad čujemo izjave da su neke druge uloge namijenjene dječacima i da to nikako nije kuhanje, koliko je to zapravo krivo, sasvim je nova i vrlo opsežna tema. Jednako kao i ona o pokazivanju emocija, odnosno skrivanju čemu nerijetko roditelji ‘podučavaju’ upravo dječake. O tome svakako čitajte ovdje!

Današnja tema ipak su djeca u kuhinji. U nastavku vam donosimo preslatke primjere mališana koji itekako sudjeluju u pripremi obroka. Za početak to su neodoljive male kuharice Gaia i Reia gastro blogerice i jedne od pobjednica MasterChefa, Nastasje Chiare Petrić, koja na svom Instagramu @chiarin.tanjuric dijeli recepte koje nerijetko pripremaju upravo njezine curice.

Sjajna kuharica je i kćer našeg proslavljenog topmodela Ljupke Gojić Mikić, Mila Amelie koja je nekidan za ručak pripremila poznato japansko jelo – Udon.

Primjere malih kuharica u akciji, pogledajte u nastavku! Možda vas nadahnu da i sami pustite svoje mališane da vam više pomažu, neredu unatoč. Njega je na koncu najjednostavije pospremiti, zar ne?!

Uostalom, bliže nam se božićni blagdani, idealno vrijeme da male ruke zamijese svoje prve keksiće!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nastasja Chiara Petrić (@chiarin.tanjuric)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ljupkagojicmikic (@ljupkagojicmikic)

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

djevojcica jede povrće

Treba znati 'zamaskirati' povrće: Tri jednostavna recepta za zdrave obroke koje će klinci obožavati!

Ako smatrate da vaše dijete u svoj organizam ne unosi dovoljno vlakana i povrća, pokušajte…

"Kako mi je svjesniji pristup ishrani promijenio život i sve njegove aspekte"

O svemu što ju je navelo da promijeni pristup prehrani i zašto je toliko važno…

djevojčica jede zdrav obrok

Savjeti za roditelje djece koja ne vole jesti

Savjete za pravilnu prehranu roditelji najčešće traže na internetu, a svaki drugi roditelj nije siguran…

Važnost zajedničkog obiteljskog obroka

Magistar nutricionizma Bojan Stojnić otkriva kako djeci što ranije usaditi zdrave prehrambene navike