Nutricionističke radionice za roditelje vrtićke djece

Ispitivanja roditelja pokazuju da s djetetovim rastom prehrambene navike djece postaju sve lošije. Roditelji tijekom dojenačkog razdoblja i razdoblja privikavanja dojenčeta na krutu hranu jako brinu o kvaliteti i izvoru namirnica koje će beba konzumirati, međutim nakon tog razdoblja kao da zaborave kako je daljnja briga i nadzor nad namirnicama koje dijete konzumira kroz dan jako važna. Evo besplatnih edukativnih radionica kojima se pokušava popraviti ovaj nezdravi trend

Projekt Zdravlje za stolom nastao je nastavno na poražavajuće statistike o prehrambenim navikama u Hrvatskoj. Brz način života i loše prehrambene navike u obitelji za sobom nose niz problema koji se reflektiraju na djecu, njihovo zdravlje, kretanje i motoričke sposobnosti, te na kraju i društveni život. Statistike u Hrvatskoj su alarmantne i ukazuju na nužnost obrazovanja roditelja o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kod djece od najranije dobi. Činjenica koja dodatno zabrinjava jest da s porastom dobi djece prehrambene i životne navike postaju sve lošije. Roditelji tijekom dojenačkog razdoblja i razdoblja privikavanja dojenčeta na krutu hranu jako brinu o kvaliteti i izvoru namirnica koje će beba konzumirati, međutim nakon tog razdoblja kao da zaborave kako je daljnja briga i nadzor nad namirnicama koje dijete konzumira kroz dan jako važna. I sam sustav prati bebe. Rast, dojenje i početak dohrane sustavno se prati do 1. godine zivota, a nakon te dobi kao da se informacije gube i prepušteni smo sami sebi, a dječica postaju sve aktivnija, prisutnija i zahtjevnija.

Poražavajući rezultati anketa

Rezultati studije Ponašanje u vezi sa zdravljem djece školske dobi, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pokazuju da 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo u dobi od jedanaest godina. Nadalje, samo 58% dječaka i 60% djevojčica doručkuje svakog radnog dana, 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jednom dnevno i tek se 39% dječaka i 26% djevojčica bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću, najmanje 60 minuta tijekom dana.

Svrha projekta Zdravlje za stolom je da se kroz interaktivne nutricionističke radionice u dječjim vrtićima roditeljima približi zdravu prehranu kao nešto što je dostupno i ukusno, te ne nužno zahtjevno i skupo. Prvi ciklus radionica tematski je vezan uz važnost nutritivno vrijednog i izbalansiranog doručka koji će djeci (ali i cijeloj obitelji) pružiti energiju za početak dana. Radionice su koncipirane za roditelje (naravno dobrodošli su i najmlađi) na način da dobiju odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju vezanu uz vlastitu prehranu, kao i za prehranu djece. U nešto manje od sat vremena roditelje očekuje kratak uvod nutricionistice Martine Gilje u vidu kratkog predavanja, priprema nekoliko vrsta zdravog doručka, te kratka tribina za pitanja i odgovore roditeljima o problemima u prehrani s kojima se susreću.

Prvi ciklus radionica uključuje gostovanje u 32 privatna dječja vrtića na području grada Zagreba, gdje se u komunikaciji s roditeljima i strukom nastoji osvijetliti zdravu prehranu kao nužan preduvjet zdravog života cijele obitelji. Zdrave životne navike proizlaze iz obitelji, a roditelji su najveći uzor u stvaranju životnih navika kod djece. Na kraju svake radionice roditeljima je podjeljena anketa kao realno ispitivanje navika kod djece, ali i odraslih članova obitelji.

CILJEVI PROJEKTA:

Promoviranje zdrave prehrane i edukacija roditelja i djece o važnosti svakodnevnog zajedničkog obroka i okupljanja oko stola.

Edukacija roditelja o pripremi zdravih i brzih obroka kod kuće kako vrijeme više ne bi bilo prepreka kod donošenja odluke o provođenju zdravog načina života unutar obitelji.

Osvještavanje roditelja o utjecaju njihovih prehrambenih navika na navike njihove djece, sada i u budućnosti.

U okviru projekta Zdravlje za stolom objavljena je besplatna on line kuharica, koja je dostupna cijeloj javnosti. Kuharica koju smo pripremili u sklopu svog sadržaja nudi brza i nutricionistički izbalansirana rješenja za zdravi doručak kroz cijeli tjedan. Svi recepti koje sadrži su jednostavni i ne iziskuju mnogo vremena u pripremi, a sadrže sve nutritivno kvalitetne komponente koje su važne za zdrav početak dana cijele obitelji, osobito onih najmlađih i najaktivnijih. Mališani trebaju kvalitetne obroke iz kojih će dobivati gradivne komponente koje su od najranije dobi potrebne za normalan rast i razvoj organizma.

Besplatna online kuharica


Dobar savjet stručnjaka!

Nastojte obroke pripremati kod kuće i pokušajte u što većoj mjeri izbjegavati industrijski prerađenu hranu bogatu konzervansima, aditivima i praznim kalorijama. Ne zaboravite uključiti vaše najmlađe u pripremu obroka kako bi kroz igru sudjelovali u kuhinjskim aktivnostima. Možda kuhinja neće biti najčišća, ali će vaša djeca biti sretna!

Više pratite na Facebook stranici

Tekst: I.T.
Foto: Profimedia, Facebook

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Umjesto na kavi, vikend provedite na Medvednici i ne zaboravite povesti klince!

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ poziva Zagrepčane na planinarenje…

Roditelji su odgovorni za atmosferu za obiteljskim stolom

Kad bi bar mogli samo na miru jesti,…

Po broju pretile djece u Europi zauzimamo 7. mjesto

Važnost tjelesne aktivnosti u poboljšanju zdravlja i prevenciji…

Pročitajte i:

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi u svim zemljama jednako su "slabi" na…

djevojčica odbija jesti hranu

Ako imate dijete izbirljivo u hrani, ovo je za vas! Bojimo se da nemamo dobre vijesti!

Najnovije istraživanje pokazalo je kako mali izbirljivci teško mijenjaju navike te da izbirljivost u jelu…

bounty torta

Morate probati ovu savršenu tortu poznatog domaćeg food blogera

Jede vam se nešto slatko? Ovaj će desert nadmašiti sva vaša očekivanja, posebice ako ste…

djeca i kaka da zavole povrće

Prva dama Sanja Musić Milanović upozorava: 'Naša su djeca po ovom najlošija u Europi!'

I dok su rezultati prehrambenih navika i prakticiranja tjelesne aktivnosti kako-tako zadovoljavajući kod mlađe djece,…