Novo otkriće o temperamentu djece

Može li temperament utjecati na razvoj prehrambenih navika? Itekako! Tko je sklon emocionalnom prejedanju?

Kakve veze imaju emocije i temperament s formiranjem prehrambenih navika? Velike, tvrde znanstvenici s norveškog Sveučilišta za znanost i tehnologiju koji su na ovu temu proveli istraživanje na uzorku od 800 djece u dobi od 4, 6, 8 i 10 godina. Točnije, znanstvenici su na temelju odgovora roditelja o prehrambenim navikama djece i njihovom temperamentu istražili može li i na koji temperament utjecati na razvoj prehrambenih navika. Otkrili su da su temperamentnija djeca (ona koja su sklonija promjenama raspoloženja) sklonija nezdravom odnosu prema hrani, a što u konačnici dovodi do pretilosti.

Takva djeca s vremenom sve više pribjegavaju emocionalnom jedenju. Ako im je hrana stalno dostupna češće će jesti i kad nisu gladni. Kod temperamentnije djece emocije imaju značajniji utjecaj na odnos prema hrani. Tako je moguće da će manje jesti kad su tužni, nemirni, uplašeni ili ljuti. Temperament se često izjednačava s ljutnjom, ali on obuhvaća mnogo više od toga. Temperament je djetetov temeljni obrazac odnosa prema okolini i samome sebi. Iz temperamenta proizlazi to kako dijete razmišlja i kako se ponaša se u različitim situacijama.

Dobre prehrambene navike jako su bitne jer o njima ovisi kvaliteta života, upozoravaju znanstvenici. Roditelji su itekako važna karika pri razvoju dobrih prehrambenih navika jer oni su ti koji kupuju i pripremaju hranu i odgovorni su za ono što djeca jedu. Prehrambene navike ne odnose se samo na kvalitetu naših obroka već i na naš odnos prema hrani. Jeste li izbirljivi ili volite sve vrste hrane? Jedete li polako ili brzo? Jedete li dok ne pojedete sve s tanjura ili dok ne postanete siti? Koristite li hranu kao utjehu? Ovo su neke osnovne karakteristike naših prehrambenih navika koje utječu na to što i koliko jedemo, a samim tim i na našu tjelesnu težinu.

S obzirom na to da su temperamentna djeca posebno osjetljiva na razvoj nezdravih prehrambenih navika važno je da se njihovi roditelji usredotoče na učenje zdravog jedenja. Prethodna istraživanja pokazala su da ako se dijete lako naljuti, roditelji za utjehu najčešće koriste hranu. Dijete tako nauči da hrana pomaže kad se osjeća ljuto ili tužno i tako s vremenom podlegne emocionalnom jedenju. I zato budite posebno oprezni kod razvijanja zdravih prehrambenih navika svoje djece, upozoravaju znanstvenici.

Tekst: I. K.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

"Kako mi je svjesniji pristup ishrani promijenio život i sve njegove aspekte"

O svemu što ju je navelo da promijeni pristup prehrani i zašto je toliko važno…

One su prave male Chefice! Dopuštate li i vi djeci da vam pomažu u kuhinji?

Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić i proslavljena manekenka Ljupka Gojić Mikić svojoj djeci daju priliku…

djevojčica jede zdrav obrok

Savjeti za roditelje djece koja ne vole jesti

Savjete za pravilnu prehranu roditelji najčešće traže na internetu, a svaki drugi roditelj nije siguran…

Važnost zajedničkog obiteljskog obroka

Magistar nutricionizma Bojan Stojnić otkriva kako djeci što ranije usaditi zdrave prehrambene navike