unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi u svim zemljama jednako su "slabi" na svoje unuke!

Djeca koju čuvaju bake i djedovi izložena su 30 posto većem riziku od razvoja pretilosti, pokazalo je istraživanje objavljeno nedavno u časopisu “Childhood Obesity". Autori istraživanja, znanstvenici sa Sveučilišta Washington u St. Louisu, do ovog su zaključka došli nakon što su analizirali 23 istraživanja koja su provedena u Americi i osam drugih zemalja (od Velike Britanije do Kine i Japana). Glavni autor istraživanja, docent Ruopeng An, komentirao je da su ga rezultati iznenadili najviše zato što su, bez obzira na različite kulture, bake i djedovi u svim zemljama jednako “slabi” na svoje unuke.

I svi oni, naravno, svojim unucima žele ugoditi onako kako najbolje znaju, a jedan je od načina je udovoljiti svemu što u prehrambenom smislu žele jesti njihovi unuci. Znanstvenici su svjesni da bake i djedovi to čine iz najboljih namjera, ne razmišljajući o posljedicama koje uključuju loše prehrambene navike, fizičku neaktivnost i lošu percepciju o tome što znači zdrav način života.

“Neke bake i djedovi tjeraju unuke da jedu veće i češće obroke, a često im nude slatkiše i prženu hranu kao način iskazivanja svoje ljubavi", rekao je An te dodao kako u nekim kulturama bake i djedovi u znak svoje ljubavi djecu izuzimaju i od kućanskih poslova, što je također jedan od oblika tjelesne aktivnosti.

An upozorava kako takav odnos prema hrani starijih generacija ima svoje korijene u njihovoj mladosti.

Mnoge bake i djedovi u djetinjstvu su iskusili ga i siromaštvo pa te traume mogu prenijeti i na svoje unuke, koji se, za razliku od njih, bore s pretjeranim porcijama hrane “, rekao je An.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u našoj je zemlji broj pretile djece, od sedamdesetih godina do danas, udeseterostručen.

Prema rezultatima Europske inicijative praćenja debljine u djece u Hrvatskoj je 2015. godine prekomjernu tjelesnu masu i debljinu imalo čak 35 posto djece u dobi od 8 godina što nas smješta u sam europski vrh. Prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za promicanje tjelesnog zdravlja HZJZ-a, upozorila je nedavno za naš portal kako preliminarni podaci istraživanja iz 2019. godine pokazuju da smo uspjeli zaustaviti trend rasta te da ta brojka ostaje stabilna, no ona je i dalje zabrinjavajuće visoka.  

Tekst: I. K.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

debelo dijete

Moje je dijete pretilo! Kako da mu pomognem?

Zbog različitih faktora, kao što su manjak kretanja,…

mama čita priču pred spavanje

Kako uspostaviti rutinu spavanja kod svoga djeteta i uspješno završiti dan

Nakon teškog dana nekad je uspavljivanje djece njegov…

Pročitajte i:

"Kako mi je svjesniji pristup ishrani promijenio život i sve njegove aspekte"

O svemu što ju je navelo da promijeni pristup prehrani i zašto je toliko važno…

One su prave male Chefice! Dopuštate li i vi djeci da vam pomažu u kuhinji?

Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić i proslavljena manekenka Ljupka Gojić Mikić svojoj djeci daju priliku…

djevojčica jede zdrav obrok

Savjeti za roditelje djece koja ne vole jesti

Savjete za pravilnu prehranu roditelji najčešće traže na internetu, a svaki drugi roditelj nije siguran…

Važnost zajedničkog obiteljskog obroka

Magistar nutricionizma Bojan Stojnić otkriva kako djeci što ranije usaditi zdrave prehrambene navike