Kuhinja kao srce doma

Svakodnevno okupljanje za stolom može biti puno više od zajedničkog obroka. To su dragocjeni trenuci tijekom kojih članovi obitelji postaju bliži i prisniji

Već nekoliko desetljeća promatramo kako koncept zajedništva obitelji gubi na vrijednosti uz mnoge ponuđene alternativne koncepte zajedničkog života. Žena se oslobodila društveno nametnute uloge domaćice, zaposlena je i manje se opterećuje čišćenjem i kuhanjem jer postoje razna “brza” rješenja. Partner obično radi dokasno, hrani se po menzama i restoranima, katkad jede i kod kuće, ali uglavnom je stalno u žurbi, opterećen svojim problemima. Zbog brojnih izvanškolskih aktivnosti, djeca su rijetko kod kuće, a kada napokon uđu u kuću, obično se smještaju pred kompjutore i uglavnom se bune kad im majka pripremi nešto toplo i zdravo za večeru. Obitelj se kod kuće okuplja tek navečer, a i tada se svaki član bavi svojim poslom. Komunikacija je svedena na najmanju moguću mjeru i najčešće je površna, pa su trenuci zajedništva doista rijetki. Pomišljate, pa gdje se obitelj može sastati i popričati, kad svatko ima svoje interese? Može li se uopće obnoviti atmosfera zajedništva u obitelji i kako? Prema poznatom autoru i danskom obiteljskom terapeutu Jasperu Juulu, i te kako može! I to za obiteljskim stolom i redovitim zajedničkim obrocima koje obitelj mora ponovno uvesti u dnevni raspored. U uvodnim riječima svoje knjige "Hura! Idemo jesti" Juul, među ostalim, govori: “Raspoloženje prvenstveno stvara ono što se događa u srcu doma – u kuhinji – i oko stola za kojim se jede, a svakodnevni zajednički obroci i djeci i odraslima pružaju idealnu priliku da pokažu kako se osjećaju. Glavne uloge imaju, naravno, ljudi koji su oko stola, ali smisao i značenje proizlaze iz hrane i uživanja. Ne samo iz hrane koja se nalazi na stolu nego i iz ljubavi i brige koja je uložena u njenu kupnju i pripremu.”

Doista, hrana i zajednički obroci poveznica su obitelji i jedino mjesto, odnosno prilika, za susret njezinih članova. Ali taj susret nije uvijek savršen.

“Katkad nam je doista ugodno kad smo zajedno, a katkad imamo osjećaj da je svatko mogao jesti i sam. Tako i treba biti. Što više od obroka činimo ‘projekt’ – bio to ‘projekt u svrhu zdravlja’ ili ‘projekt u svrhu ugode’ – to smo manje otvoreni prema tome da obiteljski život doživimo i prihvatimo onakvim kakav jest.” Prema Jasperu Juulu, opušten i tolerantan roditelj, koji ima razumijevanja za obitelj, na nju pozitivno utječe i shvaća da svatko ima i svoje loše dane, ima izgleda riješiti eventualne sukobe i izbjeći “problematične situacije” za stolom i uokolo njega. A u svakoj obitelji u tom smislu ima posla. Razmislite o tome i pokušajte u svojoj obitelji iz zajedničkih obroka izvući maksimum ugode i prilike za druženje i pozitivno raspoloženje! Dobar vam tek!

Tekst: roditelji.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Škola s humanim licem - posveta pedagogu i autoru Jesperu Juulu

Europski dom Zagreb, Europski pokret Hrvatska i Familylab…

Učitelji, iskrenom komunikacijom preduhitrite nesporazume s roditeljima svojih učenika

Prečesto čujemo kako roditelji za nešto prozivaju učitelje…

Test: Jeste li asertivni?

Prilikom ostvarenja ciljeva na asertivan način ne ugrožavamo…

Pročitajte i:

mama i kći peku domaći kruh u kući

Imamo sve! Recept na kruh, a znamo i kako sami možete napraviti kvasac

Kvasca nema po trgovinama, no mi vam donosimo recept kako ga napraviti kod kuće sa…

mama i kći u kuhinji pripremaju kruh

Njezin 'flat bread' ili najfiniji kruh bez kvasca morate probati!

Instagram profil Nastasje Chiare Petrić već nam je "zapeo" za oko, jer objavljuje zdrave i…

Do pete je godine jeo sve, a onda su krenula probiranja... Genijalni blog ove mame i vas će inspirirati!

Sve koji su u potrazi za internet  inspiracijom što kuhati, posebice kada imaju izbirljivu djecu…

Ovu hranu svakako izbjegavajte davati u ranoj dječjoj dobi

Prvi puta nahraniti dijete "pravom" hranom uzbudljiv je događaj ju svakoj obitelji. U dobi od…