Jaja su odličan niskokaloričan izvor bjelančevina najviše biološke vrijednosti. Sadrže antioksidanse, točnije u žumancima se skriva triptofan i tirozin, a koji mogu smanjiti rizik srčanih bolesti pa čak i raka. Poznata prednost jaja je i vitamin B12, prijeko potreban za razgradnju masnoća i rad mišića. Taj vitamin smanjuje rizik da pod stare dane izgubimo mentalnu vitalnost jer ograničava smanjivanje i skupljanje mozga uzrokovano starenjem. Osim tog, jaja sadrže i vitamine B6, D i E te željezo, fosfor i cink. Puno vrijednog skriva se u jajima, ali samo ako su svježa.

Koliko traju jaja?

Jaja su svježa do 28 dana nakon polaganja. Nakon toga, najbolje ih je koristiti samo za pečenje ili kuhanje. Tvrdo kuhana jaja mogu se čuvati u hladnjaku oko dva tjedna, ako je ljuska netaknuta.

Kako čuvati jaja?

Prvih 18 dana jaja imaju prirodnu zaštitu od bakterija i za to se vrijeme mogu se čuvati izvan hladnjaka. Ako su vam za pripremu slastica kao što je tiramisu potrebna svježa jaja, kao i za pripremu prženih jaja, koristite samo svježa jaja (najviše 18 dana stara jaja).

Kako prepoznati svježa jaja?

Spustite cijelo jaje u čašu vode. Ako potone, jaje je potpuno svježe. Ako se lagano uspinje ili naginje prema gore, staro je oko dva tjedna. Ako se uzdigne na površinu, jaje je pokvareno i nemojte ga konzumirati.

koliko traju jaja
Eggs, Image: 316783365, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Jesu li eko jaja stvarno bolja?

Da, zato što se ekološke kokoši smiju držati samo u otvorenim prostorima u tzv. podnom uzgoju (ne u kavezima) gdje kokoši mogu polagati jaja u gnijezda, a na njihovom jelovniku isključivo su organske žitarice, mahunarke, uljarice... Pored toga, ekološke kokoši ne dobivaju nikakve dodatke hormona, antibiotika i sličnih aditiva kao što to iz preventivnih razloga dobivaju kokoši iz klasičnog uzgoja.

Tekst: M.B.

Foto: Profiemdia