prehrana djece za snažniji imunitet i obranu od infekcije, uključujući i od koronavirusa

Koje 4 namirnice djeca moraju jesti kako bi sačuvala imunitet u vrijeme koronavirusa

U ovo vrijeme pojačane ugroze našeg zdravlja, kada nam prijeti koronavirus, koji infektira tijelo munjevito brzo, snažan imunitet važniji je nego ikada prije. Hrana kao najveći saveznik zdravlja, postaje još učinkovitije sredstvo u očuvanju snažnog imuniteta. Koje je namirnice u ovom trenutku najmudrije uključiti u dječju prehranu?

Željezo je potrebno za učenje, kalcij i vitamin D za razvoj kostiju, vitamin B12 za snažnu krv, dok vitamin C pomaže osnažiti imunosni sustav. Četvrtina šalice povrća (kuhanog ili sirovog) i isto toliko voća i tako pet puta u danu - općenita je preporuka za djecu trogodišnjake. Naravno, kako rastu, ta se količina, kao i ukupni kalorijski dnevni unos, trebaju povećavati, no i dalje vrijedi zlatno pravilo uravnotežene prehrane  - pet obroka voća i povrća dnevno. No koje je povrće i voće ipak malo bolje od ostalog, tj. kojim biste namirnicama trebali dati prednost?

Špinat (i općenito zeleno lisnato povrće)

Špinat je odličan izvor željeza, folne kiseline i vitamina A, a dobar je i za zdravlje mozga. Sadrži i kalcij, magnezij, kalij, vlakna i čitav niz drugih hranjivih sastojaka koji dobro djeluju na tijelo. Američka akademija za pedijatriju (AAP) predlaže kuhanje na pari ili pire od špinata kao zdravi prilog.

Slatki krumpir

Slatki krumpir biznimno je bogat vitaminom A, ali i vlaknima, zbog čega ima najveće blagotvorno djelovanje na probavni sustav. U ovoj situaciji, kada se djeca manje kreću i više borave kod kuće (a time i više grickaju slatkiše i druge manje vrijedne namirnice), batat će pomoći funkcioniranju probavnog sustava. Kako obiluje manganom, koji je važan za metabolizam ugljkohidrata, bit će blagotvoran i u slučaju da zbog kućne izolacije i “viška” vremena, češće pravite i jedete kolače. Uz slatki krumpir postići ćete izvrstan balans.

Brokula

Brokula sadrži veliku količinu vitamina C, kalija i željeza, koji su važni za snažan imunitet. Pirjajte ju dok sasvim ne omekša, tako da ju dijete lakše pojede, ili od nje skuhajte gustu juhu - na taj način mnogoj je djeci najprihvatljivija. Brokula je bogata vlaknima, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor

Bobičasto voće

Ovo voće bogat je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana. Glavni pozitivni učinci na zdravlje čovjeka vezani su uz iznimna antioksidativna i protuupalna svojstva. Odlično je i da zadovolji slatke apetite vaših mališana, a dobra je vijest da ga većina djece voli.

Ostale zdrave opcije, prema AAP-u, uključuju jabuke, banane, kruške i breskve; naranče, avokado i pire od graška. Imajte na umu i da je “cijelo” voće općenito poželjnije od voćnog soka. Ne preporučuje se davati im kupovne sokove, koji su prepuni šećera.

Evo i nekih savjeta kako kod djece stvoriti naviku jedenja zdravih namirnica.

Modelirajte zdrave navike sami: ako vas dijete vidi kako uživate u voću i povrću, možda će slijediti vaš primjer. Jako je važno od najranijih dana nuditi zdrave okuse, jer će im se nepce naviknuti.

Ponudite novu hranu uz hranu koju već vole: uvođenje nekoliko novih namirnica odjednom, posebice ako im one baš n eodgovaraju,  može biti kontraproduktivno.

Budite kreativni: voće i povrće djeci mogu biti privlačniji ako dolaze u zabavnim oblicima i bojama.

View this post on Instagram

A post shared by MilK Magazine (@milk_magazine) on

Ako na početku ne uspijete, pokušajte ponovno, jer jedan dan dijete nešto možda neće ni probati, a već idući će vas iznenaditi reakcijom. Ne odbacujte neku namirnicu samo zato što ju jemališan jednom odbio pojesti.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia i Instagram

Tagovi: ,

Pročitajte i:

nove preporuke o zdravoj prehrani

Nove smjernice prehrane: meso i mlijeko bez većeg značaja!

Dok su se nekada meso i mlijeko smatrali osnovom zdrave prehrane, najnoviji Kanadski vodič za…

sto kuhaju poznati u izolaciji?

Što poznati kuhaju u izolaciji? Od ćufti koje djeca obožavaju do sladoleda pripremljenog kod kuće

Koronavirus ih je zatvorio u kuće, ali i probudio njihovu kreativnost u kuhinji. Poznata mama…

mama i kći peku domaći kruh u kući

Imamo sve! Recept na kruh, a znamo i kako sami možete napraviti kvasac

Kvasca nema po trgovinama, no mi vam donosimo recept kako ga napraviti kod kuće sa…

mama i kći u kuhinji pripremaju kruh

Njezin 'flat bread' ili najfiniji kruh bez kvasca morate probati!

Instagram profil Nastasje Chiare Petrić već nam je "zapeo" za oko, jer objavljuje zdrave i…