Kako uživati u hrani, a ne debljati se?

Čuli ste za poznati francuski paradoks? Francuzi uživaju u hrani, pritom konzumirajući masnoće i alkohol, posebice crno vino, no ipak znatno rjeđe nego drugi obolijevaju od srčanih bolesti. U čemu je njihova tajna?

Kako jesti, uživati u hrani i pritom se ne debljati? To znaju Francuskinje, a ponešto o tome saznali su i svi koji su pročitali knjigu 'Zašto se Francuskinje ne debljaju?' autorice Mireille Guilano, koja je postala svjetski bestseler čim se pojavila na tržištu te je prevedena na 28 svjetskih jezika.

Naime, poznati francuski paradoks o kojem se naveliko govori još uvijek nije do kraja mistificiran, jer Francuzi uživaju u hrani, pritom konzumirajući masnoće, ali i alkohol (posebice crno vino), no oni kao nacija znatno rjeđe nego ostali narodi obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti. Također, stanovnici jugozapadne Francuske, koja je poznata kao vinska regija, imaju najdulji životni vijek, a stručnjaci to pripisuju upravo magičnim svojstvima crnog vina.

Ključ je u umjerenosti

No francuski paradoks, dakako, nije rezultat samo uživanja u crnom vinu nego mješavine različitih gastronomskih, kulturnih i socioloških faktora koji, svi zajedno, pridonose lijepom, ugodnom i uravnoteženom životu.

Naime, umjerenost u svemu, pa tako i u hrani, ali i u crnom vinu, korištenje svježih namirnica te maksimalno izbjegavanje industrijske hrane, uživanje u samom ritualu jedenja, tjelovježba…, sve to čini zdravu sliku života zahvaljujući kojoj se, kažu statistike, samo trećina odraslih Francuza može požaliti na višak kilograma.

Kvaliteta i strpljenje

Usporedbe radi, u Americi čak 70 posto stanovnika ima prekomjernu tjelesnu težinu, po čemu su najdeblja nacija na svijetu, dok je u našoj zemlji svaki četvrti stanovnik debeo. Sirevi s plemenitom plijesni kao što je brie ili roquefort, kroasan, francuska juha od luka, bešamel…, sve su to jela koja su se udomaćila u svim svjetskim kuhinjama, a koja svoje podrijetlo nose upravo iz ove zemlje koju su, kažu znalci, u gastronomskom smislu obilježile tri stvari: kvalitetne namirnice, maslac (on je baza za sva jela!) i strpljenje (jer za vrhunsko kuhanje treba imati vremena).

Tekst: Danijela Petrov
Foto: Profimedia

Pročitajte i:

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi u svim zemljama jednako su "slabi" na…

djevojčica odbija jesti hranu

Ako imate dijete izbirljivo u hrani, ovo je za vas! Bojimo se da nemamo dobre vijesti!

Najnovije istraživanje pokazalo je kako mali izbirljivci teško mijenjaju navike te da izbirljivost u jelu…

bounty torta

Morate probati ovu savršenu tortu poznatog domaćeg food blogera

Jede vam se nešto slatko? Ovaj će desert nadmašiti sva vaša očekivanja, posebice ako ste…

djeca i kaka da zavole povrće

Prva dama Sanja Musić Milanović upozorava: 'Naša su djeca po ovom najlošija u Europi!'

I dok su rezultati prehrambenih navika i prakticiranja tjelesne aktivnosti kako-tako zadovoljavajući kod mlađe djece,…