Juha se s razlogom nudi kao prvo jelo. Ona stimulira izlučivanje želučanog soka i time priprema sluznicu želuca na probavu onoga što će dijete još pojesti do kraja obroka.

Kako juhice učiniti primamljivijima?

  • U juhice se može sakriti razno usitnjeno povrće koje dijete možda na neki drugi način ne bi niti pojelo. Ako je izmiksate štapnim mikserom, dobit ćete gustu krem-juhu koja je najbolja kamuflaža za razno neomiljeno povrće.
  • Kad vidi s kakvim užitkom roditelji jedu juhu, veća je vjerojatnost da će ih dijete i samo zavoljeti.
  • Količinu prilagodite djetetu kako se ne bi dogodilo da nakon juhe više nije gladno ni zainteresirano za glavno jelo.
  • Ako pripremate povrtno varivo, tada neki drugi oblik juhice prije toga nije potreban.
  • Pripazite da svi sastojci juhe ili variva budu dobro usitnjeni ili primjerene veličine kako bi dijete lakše pojelo.
  • Djeci do jedne i pol godine sve treba usitniti vilicom, a meso razdijeliti na sitnije vlaknaste dijelove. Poseban je oprez potreban kad se servira juha ili varivo koje je upravo skuhano kako ne bi bio prevruće.
  • Sa začinima nemojte pretjerivati, dijete se još nije naviknulo na njih i njemu će biti ukusno i bez soli. Ako radite mesnu juhu, preporučuje se prvu vodu koja zakipi baciti, dodati novu i nastaviti kuhati dok svi sastojci ne budu dovoljno kuhani. Prva se tekućina baca ako je meso masnije jer masnoće mogu previše opteretiti djetetov želučano-crijevni trakt koji još nije potpuno sazreo.

Foto: Profimedia